Glas Koncila br. 14/2019.

INTERVJU: DR. ZORAN VELAGIĆ
EMINA DABO
PRILIKA
Roman »Knjiga puna sarma«
KOMENTAR
HRVATSKI BISKUPI
Za »pothvat nove evangelizacije«
ZAPAŽANJA
OBLIKOVATELJI KULTURE
NAJMLAĐA VUKOVARSKA ŽRTVA
DAROVITA DJECA
REPORTAŽA

Naslovnica »Glasa Koncila« br.14. u tekućoj 2019. posvećena je nedavnom kratkom dvodnevnom posjetu pape Franje Kraljevini Maroko, koja je bila u misiji bratstva i emigranata. Velika fotografija Pape s marokanskim kraljem Muhamedom VI. u velikoj dvorani Instituta za imame, propovjednike i propovjednice, popraćena je izvatkom iz Papine poruke tamošnjoj malenoj, ali živoj katoličkoj zajednici, prepoznatljivoj po školstvu (26 osnovnih i osam srednjih škola s gotovo 12 000 učenika) te po karitativnom i socijalnom radu: »Naše poslanje krštenika, svećenika, posvećenih osoba nije posebno određeno brojem ili količinom prostora koji se zauzimaju, nego sposobnošću da se rađa i potiče promjena, divljenje i suosjećanje; načinom na koji kao Isusovi učenici živimo posred onih s kojima dijelimo svakidašnjicu.«

»Snažna prisutnost tradicionalnih vrijednosti zapravo je veliki poraz i neuspjeh ustrajnoga preodgoja, osobito vjerničke, katoličke većine u Hrvatskoj, veliki neuspjeh utjecaja na mlade lijevo-liberalnih vladajućih politika, glavne struje javnoga mnijenja, mnogih medija i brojnih udruga civilnoga društva.«, sažetak je komentara glavnoga urednika Ivana Miklenića pod naslovom »Razočaranje ideoloških agenata«, u kojemu se osvrće na rezultate dvaju odvojenih istraživanja na svjetskoj razini, u kojima su tretirana i stanja u Hrvatskoj.

»Probleme hrvatskoga školstva tehnologija ne može riješiti«, naslovljen je središnji intervju s dr. Zoranom Velagićem, voditeljem Katedre za povijest knjige, nakladništvo i knjižarstvo te autorom dvopredmetnoga diplomskoga studija nakladništva – na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskoga fakulteta u Osijeku. Uz ostalo on upozorava na brzopleto uvođenje tehnologija u obrazovni sustav: »Tablet u nastavi ne će poticati kreativnost i bit će beskorisniji od dobro napisana i dizajnirana udžbenika jer provedena istraživanja dokazuju da učenici bolje uče iz tiskanoga nego iz digitalnoga medija. Naš kognitivni svijet posve se mijenja u digitalnom okružju – ne na bolje.« 

Rubrika »Vjernici laici aktivni u Crkvi« donosi promišljanja o obitelji, vjeri, laicima u Crkvi, vjeronauku u vjerničkome sazrijevanju i dr., Emine Dabo Hunjak, doktorice znanosti, voditeljica molitvene zajednice »Sv. Marko Križevčanin« i »katoličke influencerice«. 

»Krajnje je vrijeme za ‘pothvat nove evangelizacije’«, naslovljen je prikaz dokumenta hrvatskih biskupa o katehezi i rastu u vjeri u današnjim okolnostima. 

»Zapažanja« Đurđice Ivanišević Lieb i u novom su broju Glasa Koncila intrigantna što se naslućuje već iz samoga naslova kolumne: »Ne kažnjava Bog, nego pohlepa, glupost, loša ambicija«. 

Saša Tuksar, predsjednik udruge »Krila – terapijsko jahanje« iz Zagreba  predstavlja aktivnosti udruge i njezinih volontera.

U »Katoličkim oblikovateljima kulture« predstavljen je »teolog bez diplome« – Željko Mardešić, pod pseudonimom Jakov Jukić, koji je svojim tekstovima obilježio desetljeća pokoncilske katoličke misli u Hrvata: »Bio je čovjek dijaloga, pomirenja i susreta. Njegova je misao primarno bila zaokupljena pitanjem kako kršćanin treba razumijevati svijet, uklapati se u nj i mijenjati ga iznutra vlastitim svjedočanstvom vjere.«

»Kako žive vjernici moslavačkih sela pod ‘hrvatskim trijumviratom’« naslov je reportaže iz župa sv. Katarine Aleksandrijske u Samarici i sv. Nikole u Gornjem Mikloušu u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji.

IZVORGlas Koncila br. 14/2019.
Prethodni članakFILMSKA REČENICA KOJA SE PAMTI Deložacija – da ili ne?
Sljedeći članakGlas Koncila br. 14/2019