Glas Koncila br. 15-16/2020.

KOMENTAR
NAKON POTRESA U ZAGREBU
Obnova katedrale već je počela
PORUKA HRVATSKIH BISKUPA
Uskrsnuli je naša nada i snaga
INTERVJU: TONČI MATULIĆ
UZ KORONAVIRUS
KRIŽ KAO ZNAK USKRSNUĆA
USKRŠNJI OTOK
MLADI MLADIMA

Porukom »Uskrsni Pobjednik darovao vam mir« i motivom Uskrsloga Gospodina iz župne crkve Pohoda Blažene Djevice Marije u Čučerju, stradale u nedavnom potresu koji je pogodio Zagreb i okolicu, otvara se novi uskrsni dvobroj Glasa Koncila s nadnevkom nedjelja, 12. i 19. travnja.

Uskrsna poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije te zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, intervju s dr. Tončijem Matulićem o Uskrsu u teškim okolnostima, promišljanje dr. Ivice Žižića o simbolu križa kao znaku uskrsnuća u teologiji, umjetnosti i životu, savjeti dr. Mije Nikića kako ojačati duhovni imunitet u trenutku pandemije koronavirusa, reportaža s Uskršnjega otoka iz Pacifika na kojemu pastoralno skrbi biskup hrvatskih korijena – neke su od tema koje se mogu čitati na 40 stranica novoga dvobroja Glasa Koncila koji se može nabaviti u crkvama koje su otvorene za molitvu u ovim trenutcima provođenja izvanrednih mjera.

Svoj komentar glavni urednik mons. Ivan Miklenić posvetio je slavlju Uskrsa u doba pandemije te među ostalim istaknuo: »U doba kad pandemija onemogućuje mnogima i bolji blagdanski stol i sudjelovanje na uskrsnoj misi dosadašnje ponašanje dijela kršćana, katolika, dolazi u krizu, u iskušenje, a to može biti prilika i za osobno suočavanje i sa stilom svoga života, s ciljevima koje su ljudi sami sebi postavili.«

Uskrsni prilog Glasa Koncila donosi dva teksta povezana uz datum slavljenja Uskrsa. Jedan je posvećen problemu datiranja Isusove smrti, o čemu govori bibličar dr. Božidar Mrakovčić istaknuvši da dane spasenja spomenute u evanđeljima treba ponajprije gledati kao ispunjenje biblijskih obećanja. S druge strane, donosi se i tekst o jedinstvenom datumu Uskrsa za sve kršćane – što je za sada neostvareni ekumenski san. Liturgičar dr. Zvonko Pažin piše o simbolici svjetla u liturgiji vazmenoga bdijenja te kako se nositi s tom porukom u današnjem svijetu »svjetlosnoga zagađenja«, a može se saznati kako je obitelj Nedić duhovnom pjesmom umrežila Hrvatsku u uskrsno vrijeme pokrenuvši inicijativu »Ostani doma i slavi Gospodina«. Donose se u Glasu Koncila i svjedočanstva trojice hrvatskih poljoprivrednika koji ističu da Uskrs doživljavaju kao nadu poslije »državne kalvarije«.

U intervjuu dr. Tonči Matulić među ostalim odluku pastira da se ove godine iznimno ne održe velika vazmena slavlja stavlja u kontekst razuma i vjere. No postavlja i nipošto laka pitanja: »Upravo je ta šutnja najsnažniji govor! Zašutjeli smo. Postali smo tihi. Postali smo nevidljivi. Sad se nameću potpitanja: Zašto je tako?«

Dvije su stranice Glasa Koncila posvećene službenom izvještaju Odbora za obnovu zagrebačke katedrale o do sada prepoznatim štetama, a uoči početka iznimno složene operacija skidanja 30 tona teškoga vrška sjevernoga zvonika.

U rubrici »Vjernici laici aktivni u Crkvi« svjedočanstvo vjerničkoga angažmana i života dala je animatorica i voditeljica medijske skupine u karlovačkome svetištu sv. Josipa riječima: »Uskrs mojoj vjerničkoj duši daje mirnoću«, dok »Mladi mladima« na uskrsnuće ne samo kao na obećanje.