Glas Koncila br. 15/2022.

INTERVJU: TALIJANSKI RATNI IZVJESTITELJ NELLO SCAVO O RATU U UKRAJINI
PAPA FRANJO U MALENOJ MALTI UPUTIO VELIKE PORUKE CRKVI I ČOVJEČANSTVU
Život treba čuvati »u svakom času odbacivanja i zanemarivanja«
KOMENTAR
ZADAR
Nuncij Lingua o ratu i položaju kršćana na Bliskom istoku
KATOLICI U MANJE POZNATIM ZEMLJAMA SVIJETA
NAŠI RAZGOVORI
DNEVNIK U TJEDNIKU
Križni put na drugačiji način
ZAGREB – JARUN
Vladika Stipić s mladima o Ukrajini
POVIJESNI FELJTON
STVORITELJ DAJE, ČOVJEK PREPOZNAJE
REPORTAŽA IZ GRKOKATOLIČKE ŽUPE SV. JOZAFATA POLOCKOGA U RAJEVU SELU

Fotografija koja je zabilježila trenutak u kojemu se papa Franjo susreće s mladom obitelji u malteškom nacionalnom svetištu »Ta’ Pinu«, zajedno s početkom odgovarajućeg izvještaja o Papinom pastoralnom pohodu Malti, dominira naslovnicom novoga broja Glasa Koncila, 15. u 2022. godini, s nadnevkom od nedjelje 10. travnja. Naslov »Život treba čuvati ‘u svakom času odbacivanja i zanemarivanja’« na neki način sažima izvještaj. Jer mnoga su područja na kojima je život danas ugrožen. To su »ideološke kolonizacije«, rat koji trenutno bijesni u Ukrajini ali i na drugim mjestima, zatvorenost, ravnodušnost i iluzija o sigurnosti zbog kojih stradavaju migranti, kultura odbacivanja koja prezire život i mudrost starih, ali ni mladima ne otvara nadu u budućnost. O svemu je tome Papa govorio na dva malteška otoka, Malti i Gozu.

Dva događaja tematizira u svojemu komentaru Branimir Stanić, urednik Glasa Koncila. Prvi je odluka Europskoga parlamenta da zaobiđe raspravu o osjetljivu izvješću Europske komisije, tj. o prijedlogu direktive za rješavanje »rodnoga jaza« u plaćama. Drugi je događaj predstavljanje rezultata reprezentativnog istraživanja udruge »U ime obitelji« o stajalištima korisnika dugoročne zagrebačke mjere »roditelj odgojitelj« koja iznenadnom odlukom Grada Zagreba završava 1. svibnja. Nakon analize dvaju događaja Stanić završava komentar s pitanjem: »Je li ikomu jasno kako se u hrvatskom i europskom društvu može istodobno pozivati na ravnopravnost spolova i poticati na demografsku obnovu, a ponižavati žene i majke?«

Talijanski ratni izvjestitelj Nello Scavo, dopisnik talijanskog katoličkog tjednika Avvenire, koji je izvještavao iz niza kriznih žarišta u posljednjih trideset godina i čije priloge objavljuju najutjecajniji svjetski mediji, govori o svom viđenju agresije na Ukrajinu. Uspoređujući ono što je na licu mjesta vidio i čuo s velikim narativima o ratu koji dolaze s različitih strana, Scavo opisuje situaciju koja se, istina brzo mijenja, osvrće se na sam govor o ratu, na informiranje, na ulogu i stav kršćana, poglavito vjerskih poglavara, u i o sukobu…

Nova knjiga poezije Nataše Govedić »Žlice i vilice« na jednoj strani. Na drugoj su viđenja talijanskoga ikonografa Cesarea Ripe, čija 400. godišnjica smrti pada ove godine, kao i prošle godine objavljeni hrvatski prijevod djela »Galateo« Giovannija Della Case. Na temelju njih Luka Tripalo analizira fenomen prostote, odnosno govora s poštovanjem kao njezine suprotnosti. »Ni jedan rat nije sukob u kojem pogibaju tek vojnici i civili: to je sraz nastao iz zaborava na ljudsko dostojanstvo, čiju sliku čuva upravo kultura«, kaže među ostalim autor. Nije stoga čudno što je bl. Alojzije Stepinac, kojega autor također uvodi u priču, vodio desetogodišnju bitku protiv psovke u hrvatskom narodu…

U Rajevu Selu na krajnjem istoku Hrvatske djeluje grkokatolička župa sv. Jozafata Polockoga koja okuplja uglavnom Rusine, a na nedavnom im se bogoslužju pridružilo i desetero Ukrajinaca izbjeglih iz Ljviva. Zajednicu je moguće »susresti« u reportaži u novome broju Glasa Koncila.

Mladi su suradnici Glasa Koncila svoje vršnjake, u rubrici koja se zove upravo »Mladi mladima«, odlučili uvesti u slavljenje velikoga tjedna, poglavito Cvjetnice. Zajednički naslov koji povezuje nekolicinu manjih priloga kaže da su magarac i maslina, kao zaštitni znakovi Isusovog mesijanskog ulaska u Jeruzalem gdje mu je podnijeti muku, smrt, i tamu groba te slavno uskrsnuti, »simboli blagoslova, mira i Božje brige za ljude«.

Pobožnost križnoga puta sastavni je dio korizme. No neki su od križnih putova ipak posebni. Neki kroz prizmu Kristove muke doživljavaju muku današnjega čovječanstva, pa i svega stvorenoga. Tako je u novome broju Glasa Koncila predstavljen križni put nadahnut enciklikom »Laudato si’« pape Franje. U tri su se predstavljene pobožnosti odrazili rat u Ukrajini i potreba molitve za mir, a u dvije vapaj nerođenih… Jedan je jedinstven po tome što su djeca i mladi uprizorili postaje, a jedan po tome što završava na Ovčari pokraj Vukovara. U »Koncilu« su predstavljeni i planinarski križni putovi u Dubrovačkoj biskupiji te u Riječkoj i Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Falklandski su otoci, nažalost, općepoznati po ratu između Velike Britanije i Argentine, a poznati su i kao stanište velikog broja pingvina, dupina i tuljana. A kako živi nekoliko tisuća tamošnjih stanovnika te nadasve kako djeluje Crkva koja broji svega 400-injak katolika, saznaje se u novome broju Glasa Koncila.

Sveopćim molitvama koje se mole u bogoslužju Muke Gospodnje na Veliki petak, posebno onima na koje je nedavno skrenula pozornost Sveta Stolica u kontekstu rata u Ukrajini, bavi teološki prilog u novome broju Glasa Koncila. Promjena koja se dogodila u nekadašnjoj molitvi za »najkršćanskijega cara« rječito govori o dubljem i evanđeoskijem razumijevanju uloge Crkve u svijetu. To obnovljeno razumijevanje koje se posebno očitovalo na Drugom vatikanskom koncilu odražava se i na govor Crkve o ratu. To, međutim, nipošto ne znači da su glede rata nestale sve dileme.