Glas Koncila br. 16/2018.

INTERVJU: AKADEMIK BRANKO KINCL
MISIJSKO DJELO SV. PETRA
DUBRAVKA ROVIČANAC
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
HBK
Čuvati se svakoga pokušaja političke manipulacije Crkvom
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
KATOLIČKE SLIKOVNICE
ZAGREB
Klevete imaju isti izvor – KPJ
OSVRTI
Blaženi Stepinac i »knezovi ovoga svijeta«
REPORTAŽA

„Žrtva utamničenih svećenika i za današnje raskršćanjeno društvo“, naslovnica je šesnaestoga ovogodišnjega broja Glasa Koncila, s nadnevkom nedjelje 22. travnja, posvećena hodočašću svećenika Đakovačko-osječke crkvene pokrajine u Staru Gradišku. Nadbiskup Đuro Hranić rekao je da su svjedočanstvo i žrtva zatočenih svećenika izazov za mlađu generaciju svećenika koji danas ne žive u represivnom totalitarnom sustavu nasilne ateizacije, ali žive u raskršćanjenu sekulariziranu društvu u kojem su Crkva i svećenik simboli tobožnje natražnosti i neprosvijećenosti te kočničari društvenoga razvoja.

„Iz jednoga totalitarizma u drugi?“, pitanje je iz naslova komentara glavnog urednika Ivana Miklenića koji se osvrće na ratifikaciju tzv. Istanbulske konvencije smatrajući da je rasprava u Hrvatskom saboru još jednom potvrdila da je Hrvatska zarobljena u naslijeđenom komunističkom mentalitetu. „Političari i političke stranke moraju smoći snage, poslušati glas zdravoga razuma, i ne dopustiti da Hrvatska, ne oslobodivši se potpuno jednoga totalitarizma, utone u drugi“, smatra među ostalim glavni urednik GK-a.

Donijeto je i priopćenje s 56. zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije, kao i vijest s konferencije za novinare, izvještaj s prosvjeda protiv ratifikacije Istanbulske konvencije u Splitu istoga dana.

Novinar Vlado Čutura napisao je reportažu „Biskupstvom okrunjena duhovna zvanja“ o obitelji i župama novoimenovanoga hvarskoga biskupa mons. Petra Palića. Posebna je radost u mjestu gdje je odrastao – Janjevu, malom pitomom mjestu na Kosovu, zatim u zagrebačkoj Dubravi, gdje danas živi njegova obitelj, te u Hvarskoj biskupiji. „Suprug i ja smo uvijek molili, a otkako je otišao u sjemenište, nismo prestali moliti. Molim za svu svoju obitelji, a posebno molim za svećenike i duhovna zvanja“, navodi Zora Palić, majka novoimenovanoga hvarskoga biskupa.

U intervjuu akademik Branko Kincl, arhitekt i profesor koji moralnost vidi kao temelj stvaralaštva, uz osamdeseti rođendan promišlja arhitekturu i urbanizam. „Tri su područja generatori velikih promjena u društvu i uvelike utječu na tokove razvoja. To su ekonomska snaga investitora, ekološka ovisnost i informatičke i komunikacijske tehnologije. S jedne strane komunikacije i informiranost, a s druge kontrola i upravljanje bitne su pretpostavke demokratičnosti u društvu koje slobodu pojedinca temelje na informiranosti, educiranosti i slobodi odlučivanja“, kazao je među ostalim akademik Kincl novinaru Ivanu Taševu.

Rubrika „Vjernici laici aktivni u crkvi“ ugostila je književnicu i pastoralnu suradnicu franjevaca kapucina u zagrebačkoj Dubravi – Dubravku Rovičanac. Profesorica hrvatskoga jezika i književnosti, književnica, supruga i majka, aktivna zborašica, karitativka i voditeljica formacije u Franjevačkom svjetovnom redu svjedočila je o životnom putu uz najistaknutije teologe hrvatske katoličke misli 20. stoljeća, i župu koju smatra svojim duhovnim domom.

Novi broj „Glasa Koncila“ tematizira i katoličke slikovnice urednika Marina Periša iz nakladničke kuće „Salesiana“. „Žalosno je da danas moramo isticati slikovnice u kojima su pojmovi objašnjeni na način koji je nama očit ili je donedavno svima bio očit. No vidljivo je da je to potrebno, jer se s druge strane agresivnom kampanjom i na silu nastoji nametnuti nešto što je potpuno strano našoj tradiciji i vrijednostima“, kaže o slikovnicama urednik Periš. Novinar Darko Grden u trećem dijelu teološkoga osvrta oslikava završni dokument predsinodskoga susreta mladih u Rimu.

Među novijim rubrikama Petar Janjić u „Uvodu u duhovni život“ piše o pozivu na zajedništvo s Bogom dočim članica Uprave Dječje udruge „Hrabrost“ (DUH) predstavlja udrugu koja surađuje s mnogim školama, centrima i ostalim odgojno-obrazovnim ustanovama u Zagrebu i okolici. U „Našim razgovorima“ pojašnjavaju se „kumulativne mise“, odnosno uvjeti prema kojima može biti „kolektivna nakana“ na jednom euharistijskom slavlju.

Svjedočanstva afričkih svećenika koje je školovalo misijsko Djelo sv. Petra naslonjeno je na Četvrtu vazmenu nedjelju posvećenu Dobromu Pastiru i molitvi za duhovna zvanja.

Nastavlja se i povijesni feljton o srpskim zločinima 1991. na slatinskom području, prema knjizi Miljenka Brekala »Slatinska kronika Domovinskoga rata«. Među katoličkim oblikovateljima kulture predstavljeno je djelo duhovnih krajolika pjesnika Kamila Križanića. U rubrici posvećenoj hrvatskoj duhovnoj poeziji objavljen je ulomak knjige „Ressurectio 1993.“ Vesne Parun.

Na stranici kulture predstavljen je film „Vreća s pikulama“ prikazan u sklopu Festivala tolerancije u Zagrebu. Posljednja stranica predstavlja novu karikaturu Srećka Puntarića Felixa i sedamdesetu obljetnicu ministriranja Josipa Prudeusa.