Glas Koncila br. 17/2022.

NA USKRSNOJ MISI U ZAGREBU SUDJELOVALE SU I UKRAJINSKE IZBJEGLE OSOBE
Uskrsnuće potiče na služenje u ljubavi koja ublažava patnje siromašnih
KOMISIJA »IUSTITIA ET PAX« UPUTILA PORUKU O RATU U UKRAJINI
»Ne bi se smjelo dogoditi da nam postane svejedno«
KOMENTAR
KARDINAL BOZANIĆ
»Obnova zagrebačke katedrale nije zadaća samo vjernika«
U FOKUSU
Ukrajina jučer, danas i sutra
JERUZALEM
Proslavljeno vazmeno trodnevlje
PAPA FRANJO
»U nama još nije Kristov, nego Kainov duh«
NEDJELJNA BIBLIJSKA PORUKA
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
PROPISI-PRAVO-PRAVDA
VODICE
Žudije ponovno na okupu
TABLOID
Preporod redovništva u Africi
REPORTAŽA IZ VELIKE LUDINE

Pozivima na mir usred pandemije virusa rata na istoku Europe, koje su u svojim uskrsnim porukama iznijeli hrvatski biskupi, otvara se novi broj Glasa Koncila za nedjelju 24. travnja. Golgotom ukrajinskoga naroda motivirani su bili i Papino uskrsno obraćanje urbi et orbi, koje analiziramo u rubrici »Iz Crkve u svijetu«, te izjava Komisije »Iustitia et pax«. Nju u cijelosti donosi rubrika »U fokusu«, kao i izvještaj s okrugloga stola »Ukrajina jučer, danas, sutra«.

U uredničkom komentaru Branimir Stanić zahtjev za pomilovanjem dvojice Udbinih dužnosnika koji su poduprla šestorica hrvatskih generala stavlja u kontekst Nedjelje Božjega Milosrđa. »Djelima milosrđa teško da pripada oslobađanje i pomilovanje onih koji su pravomoćno osuđeni zbog najgrubljega kršenja temeljnoga ljudskoga prava, prava na život«, ističe Stanić navodeći mnoštvo mogućih političkih manipulacija tim zahtjevom.

Na manipulacije europskim zakonodavstvom o GMO proizvodima upozorava rubrika »(Pri)govor znanosti«, dok nastavak izvještaja o uskrsnim pobjednicima upozorava na sudbine dvadeset dvoje misionara koji su tijekom protekle godine stradali za vjeru. O stradanjima zbog nasilnika u svakodnevici govori i psihološki prilog mjesečnoga magazina Prilika, koji se uz političke i kulturne odraze rusko-ukrajinskoga sukoba osvrće i na skori prijelaz s kune na euro.

Rubrika »Reportaža« donosi izvještaj iz župe sv. Mihaela Arkanđela u Velikoj Ludini. Uz iseljavanje i starenje stanovništva, župljani iz 11 zaselaka Sisačko-moslavačke županije suočavaju se i s nedostatkom prostora za župne susrete, no to ih ne sprječava da se okupljaju u pomaganju potrebitima, kao i oko tradicijske baštine svoga multinacionalnoga kraja.

Uoči blagdana blažene Ozane Kotorske donosimo članak o tome kako je ta dominikanska trećoretkinja svojom molitvom i poticajima pomogla Bokeljima u odbijanju turskih napada u šesnaestom stoljeću, a posebno mjesto posvećeno je i redovničkoj družbi Milosrdne braće koja uz prisutnost na četirima kontinentima osobito privlači mlade Afrikance.