Glas Koncila br. 19/2021.

INTERVJU: ODVJETNIK DR. ŠIME SAVIĆ
Pravosuđu su potrebni: reizbor sudaca, specijalizacija, trajna edukacija
U FOKUSU
Komentar
LASINJA – POŽEGA
Ne uspijeva pokušaj utišavanja crkvenih zvona u Lasinji
U POVODU DANA EUROPE
SPLIT
Svećenici donirali napredni uređaj za splitsku kirurgiju
ITALIJA
Očekivano i neočekivano upozorenje glavnoj struji Crkve u Njemačkoj
SUBOTICA
Uz visoke državne i crkvene predstavnike položen i blagoslovljen temeljni kamen »Hrvatske kuće«
DJEVIČANSKI OTOCI
VJERNICI LAICI AKTIVNI U CRKVI
REPORTAŽA

»Pobjeda se slavi ponosno i čiste savjesti, u poniznosti, bez trijumfalizma i umišljenosti«, s tim naslovom, kao i naslovnom fotografijom iz Okučana s proslave 26. obljetnice vojno-redarstvene akcije »Bljesak«, otvara se čitateljima novi broj Glasa Koncila s nadnevkom od nedjelje 9. svibnja. »Pomirenje i miran suživot iziskuju priznanje istine, prihvaćanje krivice i spremnost na praštanje. Ovu 26. obljetnicu slavimo ponosno i čiste savjesti – i u poniznosti, bez trijumfalizma i umišljenosti«, rekao je među ostalim je vojni ordinarij Jure Bogdan, koji je predvodio komemoraciju i molitvu za poginule branitelje kod spomenobilježja »Kristalna kocka vedrine« u Okučanima.

»Suvremena medijska publika posljednjih se mjeseci nalazi u gotovo bespomoćnom stanju suočena s informacijama i dezinformacijama, počevši od onih povezanih s koronavirusom, cjepivima pa do odnosa između najviših državnih dužnosnika, a sada su se u taj koloplet uključile i predizborne kampanje ususret lokalnim izborima.« Od te tvrdnje polazi, u redovitome komentaru, urednik Glasa Koncila Branimir Stanić. Medijski prostor nije ništa manje zagađen od okoliša – ali nema »zelenih« koji bi to pitanje formulirali kao ozbiljan politički problem. Medijski sadržaj jednako je tako ljudskih ruku djelo, proizvod, kao i automobil – ali je odgovornost proizvođača automobila daleko veća od odgovornosti proizvođača medijskih sadržaja, kaže Stanić zaključujući, pozivajući se i na suvremene analitičare svijeta medija, da je ipak politika ta koja jedina može zaštititi medijski prostor.

»Izviješće o netrpeljivosti i napadima na Katoličku Crkvu i katoličke vjernike u Hrvatskoj u 2020. godini«, naslov je dokumenta koji je predstavljen početkom svibnja, a Glas Koncila donosi neke utvrđene činjenice, također i kroz razgovor sa Željkom Markić, izvršnom direktoricom udruge »U ime obitelji« koja je pripremila izviješće.

Među izvještaje iz života Crkve u hrvatskom nacionalnom tkivu također se nalazi onaj koji se odnosi na »bizaran slučaj« zvonjave crkvenih zvona. Naime, nakon što se prema prvostupanjskoj presudi zvona ne smiju čuti između 22 navečer i 6 ujutro, sud u Požegi ukinuo je tu presudu i vratio slučaj na početak. U izvještaju se iznose argumenti koje je odvjetnik Anđelko Jureško podastro pred sud kako bi se osporila prvostupanjska presuda.

»Ime hrvatsko neka bude vječno«, naslov je izvještaja s blagoslova temeljnog kamena buduće »Hrvatske kuće« u Subotici. Zemljište za izgradnju kuće kupljeno je sredstvima hrvatske vlade, koja će također financirati izgradnju »Hrvatske kuće«.

Da Europu ne čine samo bruxelleski hodnici i mnoštvo birokrata, najbolje dokazuje marijanski mjesec u kojem se, u nedjelju 9. svibnja, slavi Dan Europe, u spomen na dokument za koji je zaslužan pobožni francuski katolik i budući blaženik Robert Schuman. Stoga redovita reportaža u novome broju Glasa Koncila, umjesto u jednu od župa u Hrvatskoj, vodi čitatelja na Gibraltar u svetište Majke Božje od Europe, prikazuje povijesnu priču o zastavi EU-a kao marijanskom stijegu, a progovara i o utemeljiteljima Europske unije, Schumanu i Alcideu de Gasperiju, koji je također kandidat za oltar.

No reportaža nije jedini prilog koji se bavi Europom. »Je li Europa kršćanska« – tim se naslovnim pitanjem bavi knjiga francuskog politologa Oliviera Roya, koji konstatira sve veću sekularizaciju i dekristijanizaciju Europe, uviđa probleme koji time nastaju, a kao nekatolik bavi se i Katoličkom Crkvom i njezinim opcijama u takvome stanju. Glas Koncila predstavlja neke naglaske knjige.

Pedeset i četiri izgubljena života u prva četiri mjeseca ove godine, što je 10 posto više nego lani, povod je Glasu Koncila da tu temu stavi »u fokus«. Tako se, naime, naziva rubrika u kojoj se tretiraju društveno ili crkveno posebno važna pitanja. Gost priloga je sudski vještak za cestovni promet mr. Robert Spudić.

U povodu predstojećeg blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića, Glas Koncila se pozabavio pitanjem što se događa s »našim« svecem u koronakrizi, tim više što je vatikanska Kongregacija za bogoštovlje baš prije izbijanja prvog razornog vala epidemije u Italiji prihvatila prijedlog Talijanske biskupske konferencije da se sv. Leopolda proglasi zaštitnikom oboljelih od tumora. Na pitanje odgovara rektor Svetišta sv. Leopolda Mandića u Padovi fra Flaviano Gusella.

Hrvatski branitelj Zvonko Jambrešić gost je rubrike »Susret« u novome broju Glasa Koncila. Nakon 22 operacije i životnoga sloma shvatio je da ga Bog nije »ostavio na ovozemaljskom životu i dva puta pridigao iz mrtvih« da bi se »izležavao i dalje pio, pušio travu, zabavljao se«, nego da on i Bog »budu jedno«, da pronosi Boga…

Gost redovite rubrike »Vjernici laici aktivni u Crkvi« je Draško Vrgoč, producent Religijskoga programa HTV-a, obiteljski čovjek, otac četvero djece, pastoralni vijećnik u svojoj župi Blažene Djevice Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici nadomak Zagreba. Malo je župa u Hrvatskoj koje Vrgoč nije upoznao. A ipak pripada svojoj.

IZVORGlas Koncila br. 19/2021.
Prethodni članakMNOŠTVO BLAGOTVORNIH PRIMJENA Univerzalni narodni lijek – kamilica
Sljedeći članakGlas Koncila br. 19/2021