Glas Koncila br. 20/2017.

INTERVJU: DR. RUŽICA LONČARIĆ
ZDRAVSTVENI KARTON ŠKOLARACA
MIROSLAVA NOVAK
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
BLEIBURG
Memoriju od zlopamćenja očistiti opraštanjem
BISKUP U MIRU
Odreknuće od službe mons. Pozaića
ANTE DRMIĆ
500 GODINA REFORMACIJE
Ekumenski realizam utemeljen na istini
OBLJETNICA SMRTI
Tri nepravde prema svećeniku Držiću
VITEZOVI SVETOGA GROBA
Iskazivanje odanosti Kristovoj Crkvi

Novi 20. broj Glasa Koncila, s nadnevkom 21. svibnja, otvara fotografija i izvještaj s Papinog posjeta fatimskom svetištu u povodu 100. obljetnice ukazanja te proglašenja svetim Franje i Jacinte Marto, dvoje najmlađih svetaca nemučenika u povijesti Katoličke Crkve koji su doživjeli čudesno iskustvo susreta s Blaženoj Djevicom Marijom. Detalji dvodnevnog pohoda Portugalu pape Franje sažeti su u naslovu kako Fatima pruža poziv na novi zamah autentičnoga vjerničkoga življenja.

U svojem komentaru glavni urednik Ivan Miklenić piše o važnosti lokalnih izbora te spominje kako je aktualna kriza Vlade gotovo potpuno u drugi plan potisnula izbore. »Sudjelovanje na lokalnim izborima očitovanje je osobne zauzetosti i skrbi za stvarni boljitak svoga mjesta, svoje lokalne jedinice, a katolički vjernici trebali bi biti svjesni da neodazivanjem na birališta čine veliki grijeh propusta glede Božje zapovijedi prema bližnjemu. Tko želi vršiti tu Božju zapovijed, bit će veoma zauzet i požrtvovan za dobro svoga kraja, svoga naroda i svoje domovine«, napisao je urednik Miklenić.

Veći izvještaj Glas Koncila donosi s Bleiburga i spomena na početak poslijeratnih pokolja nad hrvatskim narodom prije 72 godine, o odreknuću mons. Valentina Pozaića na službi pomoćnoga biskupa zagrebačkoga, o dvodnevnom međunarodnom simpoziju o mladima i tranziciji, dvanaestom Danu teologije održanom u znaku 500 godina reformacije.

Intervju u novom broju tematizira blagodati potrošačkoga etnocentrizma, a sugovornica s Poljoprivrednoga fakulteta u Osijeku dr. Ružica Lončarić govori na koji način domaća ekonomija opstaje uz kupnju hrvatskoga proizvoda: »Poljoprivredni i prehrambeni proizvodi mogu se zaštititi registracijom naziva oznakama iz sustava kvalitete na nacionalnoj razini i na razini EU-a. Tim se sustavom njeguje i razvija regionalna tradicija, lokalni i regionalni identitet te se pridonosi povećanju prepoznatljivosti proizvoda i njegova zemljopisnoga područja.« Uz intervju su prikazana i tri primjera etnocentrizma: priča iz Baranje, potom mljekara iz Dalmatinske zagore te proizvođača koji su proslavili lički sir.

O sve ugroženijem zdravlju školaraca koji pobolijevaju od sjedilačkoga načina života za Glas Koncila govori dr. Željka Karin, specijalistica školske i sveučilišne medicine iz Splita iznoseći brojne podatke o specifičnostima i rizicima za zdravlje školske djece i mladih. Drugi, pak, sugovornik Ante Drmić dolazi iz Švicarskete kao član Naddušobrižništva za strance svjedoči da »franci ne padaju s grane«.

Umjesto klasične reportaže iz župe prostor duplerice u trećem svibanjskom broju Glasa Koncila posvećen je povijesnom događaju prvog obreda uvođenja vitezova Svetoga groba jeruzalemskoga na hrvatskom tlu kojim je 11 Hrvata pristupilo tom redu. Uz detaljan izvještaj i više fotografija, donose se i imena svih novih vitezova.

Vjeroučiteljica Miroslava Novak iz Pribislavca u rubric »Vjernici laici aktivni u Crkvi« posvjedočila je svoju vjeru riječima: »Bogu sam predala sebe i dopuštam mu da me vodi«.

U posljednjem nastavku teološkog osvrta dr. Luka Marković piše o fenomenu zla i u tom kontekstu spominje kako se izvori zla često kriju u malim, beznačajnim stvarima, na što upućuje i metaforičan slučaj prvih ljudi koji su zagrizli u voće iz radoznalosti i želje da budu mudriji nego što jesu pa su time otvorili prostor destrukciji zla koja ih je udaljila od Boga.