Glas Koncila br. 20/2024.

DJECA IZ KATOLIČKIH ŠKOLA I VRTIĆA HODOČASTILA MAJCI BOŽJOJ BISTRIČKOJ
Za marijanski pristup u odgoju u vjeri
KOMENTAR
Razotkrivanje partnera
DOSLJEDNOST KAO PRVA KARAKTERISTIKA ISTINSKIH VOĐA
Konferencija centra »Ignacije« ponudila je kršćanske odgovore na suvremenu krizu vodstva
BULOM »NADA NE POSTIĐUJE« PAPA FRANJO PROGLASIO SVETU GODINU 2025.
Znakovi vremena trebaju postati znakovima nade
INTERVJU: SOCIJALNI PEDAGOG DOC. DR. TONI MAGLICA
»Djeca u središtu nisu tek romantična zamisao, nego i egzistencijalna nužnost«
»POZIV NA OSTAVKU« PAPE FRANJE
Kako se katolici trebaju postaviti prema takvim »pozivima«?
MALO SOLI, MALO PLASTIKE
Komu zapravo treba himalajska sol?
KRITERIJ ZA PROMJENU SADAŠNJIH PROPISA?
Dječji doplatak i nepravedni dohodovni cenzusi (3)
(NE)ZDRAVI STIL ŽIVOTA I STANDARD GRAĐANA
Zar većina Hrvata u dobru zdravlju ne dočeka ni šezdesetu?
KRUNA VJERNIČKOGA ŽIVOTA IVANA VELERAJTERA
Kako se Josipova iskra ražarila u trenutku najvećih životnih kušnja
KATARINA ALADROVIĆ SLOVAČEK S UČITELJSKOGA FAKULTETA U ZAGREBU
»Kada otkrije što mu sve knjiga može donijeti, dijete će željeti još«
VOLE LI ANĐELI RIJEČI?
Proročki tumači, samozatajni učenik i nasmiješena bolničarka
DVOJBE ISPRED ZASLONA
I uz videoigre mogu se uvježbavati vještine za život

Hodočašćem djece iz katoličkih škola i vrtića Majci Božjoj Bistričkoj otvara se novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju 19. svibnja.

Na Majčin dan oko dvije tisuće roditelja i djece okupilo se na Mariji Bistrici druge svibanjske nedjelje, a novost je ovogodišnjega hodočašća što su se pod zagovor Majke Marije u njezino svetište u srcu Hrvatskoga zagorja došli staviti i učenici katoličkih osnovnih i srednjih škola. Slikom i riječima dojmove toga obiteljskoga dana prenijela je ovotjedna reportaža.

U fokusu novoga broja je i nedavno održana konferencija »Slijedi svoj poziv« posvećene kršćanskomu vodstvu na kojoj se oko 350 sudionika nadahnulo se izlaganjima govornika iz svijeta športa, medija, znanosti, poduzetništva, civilnoga društva i Katoličke Crkve.

Ususret prvomu Svjetskomu danu djece, za čiju je proslavu papa Franjo odredio subotu 25. i nedjelju 26. svibnja, u intervjuu za Glas Koncila govori dr. Toni Maglica, docent s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu bogat iskustvom neposrednoga socijalnopedagoškoga rada s djecom, mladima i njihovim roditeljima. Analizirajući krize roditeljstva i odgojno-obrazovnih institucija, sugovornik se kritički osvrnuo i na popularne odgojne tehnike, ali i ocrtao ulogu Crkve u promicanju dobra djece. »Nedopustivo je da se u crkvenim krugovima govori o braku i djeci kao o muci, križu i trpljenju, a da se i ne spomene kolika je radost imati supružnika, dijete, obitelj. Jednako je tako nedopustivo zagovarati život, a istodobno dopuštati da broju djece u obitelji presuđuju financijski razlozi.«

Daleko je od »katastrofične« perspektiva sugovornice dr. Katarine Aladrović Slovaček sa zagrebačkoga Učiteljskoga fakulteta glede budućnosti knjige, ali i popularizacije kulture čitanja. Uz Svjetski dan djece sugovornica govori o vrijednosti pisane riječi i o tome kako potaknuti mlade na avanturu čitanja knjiga kao istinski »ulog« za budućnost.

Angažirani vjernik Ivan Velerajter iz Lovasa svjedoči kako se u njegovu životu Josipova iskra ražarila u trenutku najvećih životnih kušnja te kako je pobožnost Marijinu zaručniku uspio proširiti i među župljanima.