Glas Koncila br. 22/2023.

U zagrebu zaređena dvanaestorica svećenika
INTERVJU: PREDSJEDNICA PAPINSKE AKADEMIJE DRUŠTVENIH ZNANOSTI DDR. S. HELEN ALFORD
PLOD HRVATSKOGA I POLJSKOGA CARITASA
Obnovljena prva obiteljska kuća na Banovini
KOMENTAR
ZAGREB
Svetište Majke Božje od Kamenitih Vrata postaje »sinodsko srce« Crkve
U FOKUSU
NAŠI RAZGOVORI
KRIŽEVCI
Na 15. danima hrvatskih svetaca i blaženika predstavljeni životi četiriju duhovnih velikana
SISAK
Tri sakristanke i dvojica orguljaša dobitnici odlikovanja sv. Kvirina
TEOLOŠKI OSVRT
VJERNICI LAICI AKTIVNI U CRKVI
POVIJESNI FELJTON
FOTOREPORTAŽA

Iz tiska je izašao novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju 4. lipnja. Broj se otvara naslovnom fotografijom s ređenja dvanaestorice novih svećenika u Zagrebu i poticajem mladomisnicima da »budu ljudi srca«.

Talijanski svećenik i novinar, a zapravo moliški Hrvat, Benito Giorgetta uoči svojega posjeta Zagrebu i predstavljanja knjige posvjedočio je za Glas Koncila kako je došlo do toga da mu papa Franjo napiše predgovor za knjigu »Prijeđimo prijeko«. »Kršćanska sadašnjost« izdala je knjigu u kojoj je taj neobični svećenik sabrao intervjue koje je radio s bivšim mafijašem, pokajnikom i suradnikom talijanskoga pravosuđa u borbi protiv mafije.

Na veliko pospremanje vrijednosnoga nereda koji se nakupio tijekom više od tri desetljeća hrvatske državnosti, a o kojemu je govorio zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša na misi za domovinu na Dan državnosti, osvrće se u komentaru glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić. »Među ključnim je njegovim porukama da treba prikladnim zakonima i drugim mjerama promicati i štititi obitelj, što je podupro i riječima pape Franje o potrebi novih obiteljskih politika. Ako dobrobit obitelji nije u fokusu politike, nakazno je da jesu interesi različitih skupina i pojedinaca, skrivenih i javnih«, piše među ostalim urednik Stanić.

Predsjednica Papinske akademije društvenih znanosti ddr. s. Helen Alford sugovornica je intervjua novoga broja Glasa Koncila. Ideje koje je iz evanđelja crpila i razvijala Crkva mijenjale su povijest, kaže ddr. s. Helen Alford, redovnica i intelektualka s vrlo širokim rasponom znanstvenoga interesa, navodeći primjer benediktinaca koji su, za razliku od antičkoga svijeta, afirmirali vrijednost manualnoga rada, stvorivši tako preduvjet za industrijsku revoluciju. Tvrdnju da je zanimanje za socijalni nauk Crkve možda splasnulo u odnosu na neka prošla vremena sugovornica tumači »drugim trenutkom«: nakon »prvoga trenutka« gladi za instrumentima koji bi pomogli u oblikovanju novoga društva nakon demokratskih promjena i stjecanja nezavisnosti oduševljenje je splasnulo. »No treba li zato odustati od socijalnoga nauka? Nipošto. Treba ga i dalje promicati i naviještati kako bi polako ulazio u temelje društvenih odnosa«, kaže s. Helen Alford.

Sedmi koncert duhovne glazbe »Progledaj srcem« u organizaciji Laudato televizije ove je godine prerastao u cjelodnevni molitveni program, a stranice Glasa Koncila objedinile su doživljaje s programa u fotoreportažu. No to je tek jedan od načina na koji je jedno od najvećih duhovskih bdjenja pod geslom »Neka vatra siđe« izmijenilo svoje lice. Uz nagovore poznatih duhovnika i pjesme slavljenja domaćih izvođača u njegovu je naime središtu bilo svjedočanstvo jednoga laika, i to iz – Hollywooda.

»Moj je plan Bog dosad uvijek izokrenuo« svjedoči Jelena Gašpar, jedna od najaktivnijih voditeljica SKAC-ovih programa, u rubrici »Vjernici laici aktivni u Crkvi«. Kći Gospe Sinjske svoju je sigurnu luku pronašla kod Marije Pomoćnice na Knežiji, a ponudu koja je volontersko služenje drugima preobrazila u posao izmolio joj je – sv. Josip.