Glas Koncila br. 26/2023.

Euharistijski susret i bogoslovni koncerti sjedinili molitve Hrvata i Ukrajinaca
INTERVJU: BIOETIČAR MONS. RENZO PEGORARO
NOVO IZVJEŠĆE PAPINSKE ZAKLADE
KOMENTAR
POŽEGA
Biskupi Đakovačko-osječke crkvene pokrajine o zloporabi maloljetnika
PAPA UMJETNICIMA
I siromasi trebaju ljepotu
IZ CRKVE U SVIJETU
Radni dokument sinode istaknuo »zajedničke napetosti«
NAŠI RAZGOVORI
TEOLOŠKI OSVRT
ZAPAŽANJA
VJERNICI LAICI AKTIVNI U CRKVI
POVIJESNI FELJTON
REPORTAŽA: ŽUPA SV. KASIJANA U SUKOŠANU

»Ono što sada vi proživljavate, proživjeli smo i mi« stoji kao glavni naslov kojim se otvara novi broj Glasa Koncila pripremljen za prvu srpanjsku nedjelju, 2. srpnja. Spomenute su se riječi mogle čuti na euharistijskom susret u Vukovaru koji je uz bogoslovne koncerte u Zagrebu i Đakovu sjedinio molitve Hrvata i Ukrajinaca.

Vjerski progoni, posebice kršćana, u cijelom svijetu nažalost nisu novost, a čini se da se o kršenju vjerskih sloboda čuje sve češće. U fokusu novoga broja je Izvješće o vjerskoj slobodi u svijetu koje je u četvrtak 22. lipnja objavila međunarodna zaklada papinskoga prava »Pomoć Crkvi u nevolji« koje pokazuje da 4,9 milijardi svjetske populacije živi u zemljama u kojima se krše vjerske slobode. Rezultate je za Glas Koncila komentirala urednica Izvješća dr. Marcela Szymanski. »Sloboda savjesti i misli ozbiljno je ugrožena u mnogim zapadnim zemljama gdje postaje obvezno (prisiljeno) razmišljati i donositi odluke na temelju jednoga jedinoga moralnoga kodeksa, koji je često u suprotnosti sa slobodom vjeroispovijesti građana«, istaknula je Szymanski.

O nadi ispod radara i autentičnim kršćanima u komentaru piše glavni urednik Branimir Stanić uz vijest da je glasoviti talijanski političar i filozof Rocco Buttiglione za svoje svekoliko političko djelovanje dobio u Austriji nagradu Zaklade svetoga Križa. »Autentični kršćani nisu ni oni koji od kršćanstva uzimaju ono što im se svidi ili populisti koji se služe Crkvom u prikupljanju političkih bodova. Autentične se, kao i nekoć, prepoznaje po težini žrtve koju su zbog svojih kršćanskih uvjerenja spremni podnositi«, piše među ostalim urednik Stanić.

»Sloboda je velika vrijednost, za kršćane temeljna. Međutim, mora biti u ravnoteži s vrijednošću pravde, solidarnosti, dostojanstva, poštivanja ljudskoga života«, rekao je u intervjuu mons. Renzo Pegoraro generalni tajnik Papinske akademije za život. Istaknuo je da su temeljne istine kršćanstva – da svijet ima smisla te da »osjećaj za Boga« daje čovjeku nadu te da je ljudski život vrijedan od začeća  do prirodne smrti – u kontrastu sa suvremenim ideologijama koje u ime slobode poriču da postoji išta objektivno i vrijedno te su sklone uništavanju kulture. Poručio je da kršćani trebaju mijenjati svijet, izgrađivati kulturu. Osvrnuo se na goruće probleme današnjice – demografski slom društva, prijem doseljenika, (trans) rodnu ideologiju i eutanaziju te naznačio putove autentične kršćanske kulture koja slavi život.

Dveri župne crkve sv. Kasijana otvorene su u svako doba dana, svjedoče u ovotjednoj reportaži vjernici iz matice u Sukošanu i filijale u Debeljaku. Nije stoga čudno što na svega dvanaest kilometara od Zadra proživljavaju pravi preporod. Naime, nakon šezdeset godina ustrajne molitve pred Presvetim dočekali su mladomisnika, a malo im nedostaje i da se prebace u demografsku »pozitivu«. No specifičnost je sukošanske župe ipak svakodnevni dolazak na misu žena i muškaraca zrele dobi, u čemu važnu ulogu igra »osluškivanje« Zajednice Krvi Kristove.

Redovnik – rocker Ante Bobaš već 33 godine sa svojim »Glasnicima nade« propovijeda gitarskim zvukom i čvrstim udarcem bubnja. Vlastite duhovne i glazbene jubileje nedavno je proslavio i novim albumom, čiji naslov s razlogom završava uskličnikom: »Čuvari vjere i istine!«. Za Glas Koncila otkriva i zašto se nije pronašao u »lakim notama«.

»Majka kapucina« iz Gornje Dubrave, laikinja Marica Čabraja, svjedoči kako je cijeli je svoj zagrebački život povezana s franjevcima kapucinima te kako je želja da se učlani u Franjevački svjetovni red i bude trećoredica u njoj tinjala još od mladosti.