Glas Koncila br. 27/2017.

INTERVJU: DR. MARIJANA MATEK SARIĆ
NOVI GRADITELJI CRKVENOGA ZAJEDNIŠTVA
Naši mladomisnici 2017.
MATEO MIČIĆ, MISIONAR »CENACOLA« U MEKSIKU
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
SLOBODNA NEDJELJA
Neradni dan za obitelj, zdravlje i zdravu ekonomiju
LADISLAVOVA GODINA
Obljetnice utemeljitelja Zagrebačke biskupije
PAPINA IMENOVANJA
Tko su novi kardinali i pročelnik Kongregacije za nauk vjere?
SVEĆENIČKE MLADE MISE
VJERONAUČNA OLIMPIJADA
Pobjednici u »zlatnom« Pragu
MLADI MLADIMA

Milosna slika Majke Božje koja je prije 650 godina stigla na Trsat kod Rijeke otvara novi drugi srpanjski broj Glasa Koncila. Naslovni tekst “Da svaka hrvatska obitelj bude mali Nazaret” o slavlju te velike obljetnice donosi izvještaj iz svetišta Gospe Trsatske u kojem je misu predvodio i propovijedao izvanredni izaslanik pape Franje kardinal Josip Bozanić.

Odgovor na pitanje kako se nositi s odlukom Arbitražnoga suda u svojem komentaru “Politika ne smije trovati” daje glavni urednik Ivan Miklenić pišući da proces arbitraže nije ni krenuo sa zdravih temelja zbog ucjene slovenske politike, ali da konačno rješenje graničnog spora ne smije dovesti u pitanje dobre odnose dvaju naroda. “Ni jedna politička garnitura, bila formalna bila neformalna, ne smije niti može drugomu prepustiti dio svoga državnoga teritorija. Političari su samo upravitelji, a nisu vlasnici te ne mogu niti smiju otuđivati ono što nije njihovo, odnosno ono što pripada suverenoj političkoj naciji”, piše urednik Miklenić.

Intervju Glasa Koncila ugostio je stručnjakinju za otrove u okolišu dr. Marijanu Matek Sarić sa zadarskog sveučilišta koja tvrdi da je Hrvatska među najmanje zagađenim zemljama Europe i svijeta te da Hrvatska prednjači po čistoći tla, zraka i vode. “Ekološku komponentu imamo i ne smijemo je degradirati, ali mi se čini da nismo dovoljno razvili ekonomsku i socijalnu komponentu. Nije nužno da razvoj vodi k degradaciji. Trebalo bi se zauzimati za održivi razvoj koji osigurava višu razinu kakvoće života za svakoga”, tvrdi sugovornica Matek Sarić.

Više je tema posvećeno i ovogodišnjim mladomisnicima Crkve u Hrvata koji su kao novi graditelji crkvenog zajedništva predstavljeni na duplerici Glasa Koncila, dok “Teološki osvrt” piše o slavljima mladih misa koje treba doživjeti kao mladomisnikovu trajnu i posvemašnju otvorenost Kristu. Uz sugovornika, rektora zagrebačke bogoslovije mr. Anđelka Košćaka, odgovara se je li mlada misa slavlje “vjenčanja” s Crkvom, ali i objašnjavaju detalji i posebnosti takvih slavlja u župama mladomisnika.

U novom broju katoličkog tjednika izvještava se i o okruglom stolu o temi neradne nedjelje na kojoj je istaknuta poruka kako slobodna nedjelja čuva obitelj, zdravlje i zdravu ekonomiju, a još dva zanimljiva skupa detaljno su prikazana na stranicama Glasa Koncila. Riječ je o kolokviju o znanosti i kršćanstvu u Europi održanom na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti, kao i međunarodnom simpoziju o sv. Ladislavu, utemeljitelju Zagrebačke biskupije.

Kao gost na stranicama progovara i misionar zajednice “Cenacolo” u Meksiku Mateo Mičić koji radi s napuštenom djecom u sirotištu međugorskoga nadahnuća i svjedoči: “Dolazi do razmjene i obostranoga darivanja. Djeca meni daju što oni imaju, jednostavnost, oprost, sposobna su u minuti sve oprostiti.” Mladi na svojim stranicama pišu kako se dolazi do odmora za dušu i tijelo.

Inozemne vijesti značajan prostor posvećuju Papinim imenovanjima i kreiranju novih kardinala, kao i reakcijama iz Njemačke gdje je parlament većinom glasovao za prilagodbu pojma braka partnerstvu osoba istoga spola.