Glas Koncila br. 27/2024.

ISELJENA I DOMOVINSKA HRVATSKA SUSRELE SE U ZNAKU VJERE, OBITELJI I DOMOLJUBLJA
»Uvidimo potrebu spašavanja svijesti o vrjednotama koje su oblikovale naš narod«
NAŠI MLADOMISNICI 2024.
Stasao naraštaj svećenika Crkve u Hrvat
KOMENTAR: AKTUALNOST PITANJA IZ 1991.
Sijanje mira
INTERVJU: BIOETIČAR PROF. DR. ANTO ČARTOLOVNI
»Nije moralno ispravno odluku o životu i smrti povjeriti stroju«
MRŠAVJETI IZ ESTETSKIH RAZLOGA
Je moralno opravdano?
KRUŽNA EKONOMIJA ILI SPIRALA PIROMANIJE
Društvo smeća
RADI SE, RADI SE…
Kolika je stvarna zaposlenost?
ZNAKOVI VREMENA
Nekima boce, nekima radne dozvole, a djeci logopedi
FILM O ŽIVOTU S AUTIZMOM
Razumjeti i prihvatiti
PISMA HRVATSKIH UZNIKA IZ AUSTROUGARSKIH, OSMANSKIH, JUGOSLAVENSKIH I »POSTJUGOSLAVENSKIH« TAMNICA (4)
S omčom na vratu uzvikivali su: »Hrvatska je bila slobodna i bit će opet slobodna!«
PRO VITA
Borba za život u globalnoj areni
ŠTO ANĐELI RADE KAD NE RATUJU?
Sedam osvetnika, majstor arkebuzira i pokretač obnovica
NA TRAGU GLASOVITOGA C. S. LEWISA
Kako se oduprijeti »umijeću uništavanja brakova«

Susretom iseljene i domovinske Hrvatske u znaku vjere, obitelji i domoljublja otvara se novi broj Glasa Koncila, pripremljen za nedjelju 7. srpnja.

S naslovnice se u fokusu novoga broja nastavlja proslava 130. obljetnice utemeljenja Hrvatske bratske zajednice i dvodnevni festival »Tambure kroz generacije« okrunjeni su misnim slavljem koje je u nedjelju 30. lipnja u župi sv. pape Ivana XXIII. predvodio zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša. U povodu okrugle obljetnice najmnogoljudnije hrvatske organizacije u dijaspori crkvu u zagrebačkoj Dubravi ispunile su stotine američkih i kanadskih Hrvata – potomci Hrvata koji su još od kraja 19. počeli naseljavati razne predjele Sjeverne Amerike.

Novi broj Glasa Koncila tradicionalno donosi i fotografije i podatke ovogodišnjih mladomisnika Crkve u Hrvata.

O etičkim izazovima »robotskih« vozila u središnjem intervjuu govori bioetičar prof. dr. Anto Čartolovni. »Nije moralno ispravno odluku o životu i smrti povjeriti stroju«, upozorava sugovornik i dodaje: »Kod autonomnih je automobila ‘odluka’ u potpunosti prepuštena stroju, pa i onda kad ta odluka uključuje moralnu dilemu, kad mora odrediti čiji će život čuvati, a čiji ugroziti.« Osvrće se i na nedavno predstavljeno vozilo Verne. »Promet je vrlo kompleksna stvarnost i sva ispitivanja koja su provedena, najviše u SAD-u, pokazala su da autonomna vozila u prometu kakav poznajemo, u kojem na mnogočime uvjetovanim cestama sudjeluju različita vozila i pješaci, ne funkcioniraju kako treba«, upozorio je prof. dr. Čartolovni.

Borba za život u globalnoj areni loših poteza i ohrabrujućih alternativa; od izvješća skupine G7 u Apuliji u kojem nema riječi pobačaj pa do osude prostitucije i pornografije izvjestiteljice Reem Alsaalem u UN-u tematizira se u rubrici Pro vita.

Novi nastavak povijesnoga feljtona bavi se pismima koja su iz tamnica slali Mile Budak i Marko Hranilović, zagovornici ideje hrvatske samosvojnosti nasuprot diktaturi kralja Aleksandra.