KRUŽNA EKONOMIJA ILI SPIRALA PIROMANIJE Društvo smeća

požar plastičnog otpada
Foto: Profimedia

U organizaciji Kluba hrvatskih humboldtovaca nedavno je u Zagrebu održana tribina pod nazivom »Društvo smeća«. Sasvim slučajno, predavanja su vremenski bila smještena između dva zagrebačka požara: požara plastičnoga otpada u Zaprešiću i požara glomaznoga otpada na Jakuševcu. Ne znajući da će biti predavač između dvije vatre, Branimir Jovančićević, profesor kemije sa Sveučilišta u Beogradu, najavio je i održao predavanje baš pod naslovom »Nekontrolirani požari na deponijima komunalnog otpada – uzroci i posljedice«. 

Smeće gori u Užicama

On je, kao stručnjak u području i kao humboldtovac, došao svjedočiti o razornu požaru na odlagalištu smeća »Duboko« pokraj Užica. Njegovo je kemijsko upozorenje jednostavno: eksplozija metana duboko u brdu smetlišta dovela je do katastrofalnoga požara koji je trajao gotovo četiri tjedna. Helikopteri, dronovi, vatrogasne ekipe, političari i predstavnici građanskih udruga danima su obilazili smetlište u plamenu, dok su se stanovnici okolnih naselja gušili u smradu. Zanimljivo, nadležne institucije u Srbiji umirivale su javnost i redovitim analitičkim izvještajima uvjeravale da u zadimljenom zraku nema spojeva štetnih za zdravlje. Baš kao i u slučaju spaljene plastike u Brijestu pokraj Osijeka, spaljene plastike u Zaprešiću pokraj Zagreba ili u slučaju eksplozivnoga odrona na Jakuševcu zrak je, prema službenim izvješćima, uvijek – čist.

Sa svakim se požarom otpadna plastika pretvara u dioksine, furane i mikroplastiku, a nakon popravka krovišta nastavlja se uobičajeni posao prikupljanja žutih vrećica

Medijska šutnja o »regiji«

Također je zanimljivo da slučaj zapaljenoga smetlišta »Duboko« pokraj Užica nije zabilježio ni jedan hrvatski medij. Portali koji u Hrvatskoj imaju umišljenu odgovornost da objavljuju uglavnom nevažne događaje iz Srbije nisu primijetili da u susjedstvu tjednima gori. Unatoč apokaliptičnim prizorima sa zgarišta regionalnoga centra za zbrinjavanje otpada, novinari, koji poput ovisnika lansiraju vijesti iz »regije«, propustili su vrlo važan incident koji ima međunarodni karakter. Užice su na dodiru triju država, a vjetrom nošeni toksični plinovi nisu u stanju locirati političke granice. Zahvaljujući profesoru Jovančićeviću, koji je inače i potpredsjednik opozicijske Demokratske stranke u Srbiji, hrvatska je javnost mogla doznati koja opasnost prijeti odlagalištima smeća i divljim deponijima širom Hrvatske.

Zapaliti ili ne?

U raspravi koja je slijedila sudjelovali su ostali predavači Mirko Komatina, profesor strojarstva sa Sveučilišta u Beogradu, Slaven Dobrović, profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu i bivši hrvatski ministar zaštite okoliša, te Branka Genzić-Horvat, predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik. U raspravi su istaknuti primjeri loših politika zbrinjavanja otpada te sumnjivi poslovi onih koji su smeće, s pravom ili ne, otkrili kao unosno poslovanje. Tu se posebno ističu izravno sukobljeni interesi onih koji prikupljaju otpad i onih koji ga žele zapaliti. U spalionici ili bez spalionice.

Postoji opasnost, pa i očiglednost, da se skladišta za prikupljanje otpadne plastike pretvaraju u spalionice, ali bez peći, filtara i dimnjaka. Privremeni boravak žutih vreća završava pretvaranjem ambalaže, igračaka i ostalih polimera u – dim. Također postoje opravdane sumnje da onima koji uz novčanu nagradu prikupljaju otpadnu plastiku odgovara povremeno samozapaljenje odloženoga materijala. Na taj se način osigurava novi prazan prostor za odlaganje novih i novih plastičnih bala, s kojima, vrlo često, ionako nisu znali što raditi. 

Vrzino kolo

Procjenjuje se da za jednu tonu preuzetih žutih plastičnih vrećica vlasnik skladišta naplaćuje više od tri stotine eura. Samo u Zagrebu, gdje se godišnje prikupe dvije tisuće tona plastike, obično preslagivanje žutih vrećica u hangarima može osigurati zaradu veću od pola milijuna eura. Sa svakim se požarom otpadna plastika pretvara u dioksine, furane i mikroplastiku, a nakon popravka krovišta nastavlja se uobičajeni posao prikupljanja žutih vrećica. Posao koji nekomu, možda, nalikuje na kružnu ekonomiju, a nekomu na spiralu piromanije.