Glas Koncila br. 29/2022.

INTERVJU: BISKUP VITALIJ KRIVICKIJ IZ KIJIVA
U FOKUSU
KOMENTAR
PAPA
»Mnogi se vjernici sklanjaju u dogmatizmima«
EUROPSKA REZOLUCIJA O POBAČAJU
Ideološka barijera i povod polarizaciji
IZ SUDSKE PRAKSE
NAŠI RAZGOVORI
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
TEOLOŠKI OSVRT
ISKORACI
PJEVAČ STJEPAN LACH
TABLOID
EKOLOŠKO-DUHOVNA REPORTAŽA IZ VRGORSKE KRAJINE

Proslava blažene Marije Propetoga u subotu 9. srpnja s naslovnom fotografijom iz korčulanskoga Blata, tema je kojom se otvara novi Glas Koncila, priređen za nedjelju 17. srpnja.

Skoro uvođenje eura u Hrvatskoj potaklo glavnoga urednika Glasa Koncila Branimira Stanića da se na to pitanje osvrne u komentaru. »Ima razloga propitivati, na primjer, zašto je baš sada i tko baš sada čini da u Hrvatskoj cijene nekretnina idu iznad europskoga prosjeka. Ili još izravnije, postaje li tržište nekretnina u Hrvatskoj velika praonica upitno stečena novca?«, piše među ostalim Stanić.

Sugovornik u središnjem intervjuu je kijivsko-žitomirski biskup Vitalij Krivickij koji govori o vjerskom životu usred rata u Ukrajini te aktualnim izazovima u crkvenom i društvenom životu. »Danas jako dobro razumijemo riječi pape Ivana Pavla II. da put prema miru ne ide preko naivnoga pacifizma. To u duhovnom smislu znači da se za mir treba boriti jer mir nema neko amorfno značenje, on se ne može jednostavno tražiti i pronaći«, rekao je u razgovoru biskup Krivickij.

Uz vijesti iz Crkve u Hrvatskoj i svijetu Glas Koncila donosi i niz formativnih članaka. Prilog na 5. stranici, uz najave izgradnje još jedne katoličke škole u Slavonskom Brodu, odgovora na kritike koje su posljednjih dana u javnosti katoličke škole pokušale prikazati kao »teret« državnoga proračuna. Poseban prilog tematizira digitaliziranje vatikanskih dokumenata o spašavanju Židova za vrijeme rata, a povijesnom tematikom bavi se i prilog o sudskom procesu koji je između 1972. i 1975. vođen protiv novinara i glavnog urednika Glasa Koncila legendarnoga Živka Kustića.

U ljetnom duhu dolazi rubrika Reportaža, koja encikliku »Laudato si’« aktualizira u sklopu ekološko-duhovnog putovanja Vrgorskom krajinom, gdje na stjenovitim obroncima buri, suši i drugim nepogodama stoljećima prkose stanovnici Poljice Kozičke i Rašćana te grada Vrgorca.

U rubrici Susret svoje svjedočanstvo vjere iznosi mladi glazbenik Stjepan Lach.