Glas Koncila br. 3/2018.

INTERVJU: DR. ANTON TAMARUT
MONS. NIKOLA ETEROVIĆ
DR. ZORANA SOKOL GOJNIK
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
DR. LUKA MARKOVIĆ
OSVRTI
Što Istanbulska konvencija nudi Hrvatskoj
MARKO JUKIĆ
NOVI FELJTON
MLADI MLADIMA
REPORTAŽA iz Bukovice

Naslovnica novog broja “Glasa Koncila” br. 3 u tekućoj godini s nadnevkom od 21. siječnja posvećena je početku apostolskog pohoda pape Franje Čileu i Peruu. Na misi u prostranome parku u čileanskoj metropoli Santiagu pred oko 400.000 vjernika papa je uputio znakovitu poruku: “Treba slušati: slušati nezaposlene koji ne mogu uzdržavati svoje obitelji sada, a još manje u budućnosti; slušati autohtone narode koji su često zaboravljeni, no njihova prava moraju naići na pozornost, a kultura na zaštitu, kako dio identiteta i bogatstva ove zemlje ne bi bio izgubljen.«

Glavni urednik u komentar “uljepšanog lica komunizma” osvrće se na feljton u “Jutarnjem listu” o susretu nekadašnjeg visokog jugoslavenskog dužnosnika Mike Špiljka i pape Pavla VI. U Vatikanu. U zaključku urednik upozorava hrvatsku javnost: “Objavljivanje takvih stajališta, kakva su uz više netočnosti iznesena u feljtonu… ne može biti drugo nego li u službi da se manipulira i sadašnjim generacijama, osobito mlađima; da se i dalje prikriva stvarno a predstavlja i propagira nestvarno, idealizirano i isprano lice komunizma.”

U središnjem intervjuu Dr. Anton Tamarut, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, govori o unutarcrkvenom dijalogu, suradnji i suodgovornosti, temi ovogodišnjega Teološko-pastoralnoga tjedna. Otvoreno i argumentirano, ali i hrabro i samokritički, odgovara na pomalo provokativna pitanja, pa tako u jednome od njih ističe: “Možda bi u crkvenoj zajednici trebalo biti manje straha od tobožnjih sablazni ako bi se otvoreno i kritički raspravljalo i o njezinim nedostatcima i slabostima, uvijek dakako sa svrhom da se one isprave i u budućnosti spriječe. Zbog toga se ne bi trebalo bojati ni likovanja neprijatelja Crkve. Usuđujem se reći da je povijesna, pa i milosna snaga Crkve upravo u njezinoj nesavršenosti, da ne reknem slabosti, u njezinoj svijesti o trajnoj potrebi za obraćenjem i duhovnim napretkom.”

U stalnoj rubrici “Propisi – pravo – pravda” Stjepan Androić uspoređuje propise o doplatku za djecu u Hrvatskoj i Njemačkoj.

Dr. Luka Marković u tekstu naslovljenom: “Što reći onima koji smatraju da djeca ništa ne duguju roditeljima?” iznosi tvrdnju da je kriza zapadnoga društva, zapravo, kriza tradicionalne obitelji: “Klasična obitelj ne proživljava krizu samo zbog rodne ideologije u zapadnom svijetu, nego i zbog sve učestalijega pozivanja na emancipaciju od obitelji, jer ona navodno priječi samosvjesni razvoj modernoga individualca.”

“Roboti ne mogu nadomjestiti »nepovratnu emigraciju”,« naslov je stalne rubrika Đurđice Ivanišević Lieb u “Zapažanjima”.

Rubrika “Susret” pomalo nesvakidašnjeg naslova: “I arhitekti su evangelizatori svijeta” donosi razgovor sa dr. Zoranom Sokol Gojnik, autoricom knjige o sakralnoj arhitekturi Zagreba u 20. stoljeću, koja iznosi zanimljivo mišljenje o arhitekturi i jeziku: »Kršćanska umjetnost oduvijek je bila otvorena Duhu Svetomu, čijim je nadahnućem govorila uvijek novim jezikom. Arhitektura, kao i svaka druga umjetnost, samo je oblik jezika.«

Kako se  najmlađi hrvatski misionar 28-godišnji Marko Jukić snalazi u Peruu, čitatelji mogu saznati u tekstu: “Ljudi su svagdje potrebiti svećenikove prisutnosti”

Ivan Knežević u rubrici “U službi bližnjega” predstavlja Udrugu liječenih od PTSP-a Sisačko-moslavačke županije.

Novi povijesni feljton prikazuje pisanje tjednika CK KPH “Naprijed” o Katoličkoj crkvi.

“Stasao je novi naraštaj župljana: ‘specijalci'” naslov je reportaže o Župi sv. Franje Asiškog u Bukovici.