Glas Koncila br. 3/2021.

Obnova nakon potresa
intervju: Ivan Malbašić
KOMENTAR
I papa u miru izrazio blizinu žrtvama potresa
SLAVONSKI BROD
Nadbiskup Hranić pozvao na utjecanje Gospi Brze Pomoći za okončanje pandemije
SISAK
Apostolski nuncij pohodio pogođene krajeve
teološki osvrt
susret
vjernici laici aktivni u crkvi
Somalija

Prvo ekumensko hodočašće kardinala Josipa Bozanić i mitropolita Porfirija Perića koji su molili u potresu oštećenim crkvama, otvara naslovnicu novoga, trećega broja Glasa Koncila s nadnevkom 17. siječnja s porukom »Radimo za dobro i budimo suradnici i graditelji saveza dobra«.

Tom je događaju posvećen i komentar glavnoga urednika Glasa Koncila Branimira Stanića koji je u tom ekumenskom hodočašću pronašao tri poučka, o kojima detaljnije promišlja.

Više je prostora na stranicama katoličkoga tjednika posvećeno posljedicama potresa na Banovini i sisačkome području, a među njima je i vijest da je papa u miru Benedikt XVI., nakon što je primio vijest o potresu u Hrvatskoj, izrazio svoju duboku ganutost i dioništvo u boli u pismu koje je poslao kardinalu Bozaniću. Faksimil toga pisma donosi se u Glasu Koncila.

O rješavanju stambenoga pitanja stradalih u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji te kada stradali mogu očekivati novi krov nad glavom dekan Građevinskoga fakulteta u Zagrebu prof. Stjepan Lakušić u razgovoru za Glas Koncila iznio je hodogram obnove te istaknuo da je nužno brzo donošenje političkih odluka.

Seizmolog i zagrebački župljanin Krešimir Kuk na stranicama Glasa Koncila govori o potresima i sprječavanju njegovih posljedica te šalje poruku da nije prijetnja potres sam po sebi, nego neučinkovita gradnja.

Na stranici Teološkoga osvrta ususret Nedjelji Božje riječi o noti Kongregacije za bogoštovlje piše Darko Grden i ističe: »Tko želi čuti što Bog govori u sadašnjosti, ići će na misu«.

O obiteljskim politikama govori dr. Ivan Malbašić iz udruge »Obitelji 3plus« kojoj je posebno na srcu 600 tisuća roditelja i djece koji kaže da je krajnje vrijeme da se promijeni odnos politike i institucija prema obiteljima. »Djeca nisu trošak, nego su zalog naše budućnosti i svako izdvajanje za djecu treba gledati kao investiciju«, rekao je za Glas Koncila dr. Malbašić.

Reportaža prikazuje život župe sv. Martina u Bošnjacima, dok stranica Vjernici laici aktivni u Crkvi predstavlja vjerničko i životno svjedočanstvo sesvetskoga slastičara Darka Židaka koji je postao »ekonomski nadzornik« obnove u potresu stradalih vugrovečkih crkava.

Uz četiri stranice posvećene prikazu događaja u Crkvi u svijetu, nastavlja se serijal o zemljama s kojima je Hrvatska uspostavila diplomatske odnose, a prikazuje ih se s motrišta katoličkih vjernika. U ovom broju piše se o Somaliji na »rogu Afrike« – zemlji u kojoj je pogibeljno biti kršćanin.

Tu su nove redovite rubrike uvedene nakon redizajna Glasa Koncila krajem prošle godine: »Ljudi naših dana« posvećeni su Nicole Sherzinger, »Nahraniti vjerom« govori kako bake i djedovi prenose baštinu vjere, »Obitelj i mediji« pišu o privatnosti djece u svijetu društvenih mreža i virtualne izloženosti, dok »Stvoritelj daje, čovjek prepoznaje« govori o ljekovitim svojstvima smokve.