Glas Koncila br. 3/2017.

U novom broju Glasa Koncila od 22. siječnja čitajte...

INTERVJU: DR. JOSIP BOŠNJAKOVIĆ
TEOLOŠKI OSVRT O MARTINU LUTHERU
MLADI MLADIMA
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
PREMA BISKUPSKOJ SINODI
Papa mladima: »Učinite da se vaš krik čuje«
ISELJENIK MIRKO BRKLJAČIĆ
»EKUMENSKA SVETICA«
Podrijetlo bl. Ozane Kotorke
KEMIJSKI DODATCI
ILIJA BLAŽANOVIĆ
REPORTAŽA: SPLIT – SV. LUKA

Treći ovogodišnji broj Glasa Koncila, s nadnevkom nedjelje 22. siječnja, na naslovnici i prvim stranicama donosi niz izvještaja o obilježavanju 25 godina međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, među kojima je istaknuto zahvalno misno slavlje održano u zagrebačkoj prvostolnici koje je predvodio kardinal Josip Bozanić te primanje povelje zahvalnosti koju je predsjednica Republike Hrvatske uručila Svetoj Stolici.

I uvodni komentar glavnog urednika Glasa Koncila Ivana Miklenića tematizira srebrni jubilej međunarodnog priznanja naslovljen »Čas je drugačijega postupanja« u kojem, među ostalim, ističe: »Svako razvodnjavanje hrvatskoga nacionalnoga, kulturnoga i vjerskoga identiteta te podcjenjivanje, marginaliziranje ili kriminaliziranje hrvatskih branitelja – u čemu su sudjelovali i političari na najvišim državnim funkcijama, kao i brojni eksponenti velikosrpske politike na svim razinama – rušenje je temelja Republike Hrvatske i veleizdaja.«

O temi ekumenizma

U intervju Glas Koncila ugostio je sugovornika dr. Josipa Bošnjakovića, psihoterapeuta i svećenika, koji govori o trendu poslijeblagdanske depresije te prožimanju psihologije i vjere. Iznio je i podatak kako je zvanje psihoterapeuta nedovoljno valorizirano u Hrvatskoj, tek ih je 214 službeno upisano u Savez psihoterapijskih udruga, a u intervjuu se osvrnuo i na uzroke depresije.

O liku Martina Luthera u povodu 500. obljetnice reformacije piše u Teološkom osvrtu dr. fra Luka Marković, nazivajući Luthera jednom od najintrigantnijih osoba u kršćanskoj povijesti.

Uz ovogodišnju Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana Glas Koncila donosi analizu vojnog biskupa u Bosni i Hercegovini mons. Tome Vukšića o velikom prijeporu povezanom s »ekumenskom sveticom« bl. Ozanom Kotorkom. Teza o njezinu pravoslavnom podrijetlu, iako nije nikada dokazana, niti je spominje ijedan izvorni dokument, ponavljana je kroz prošlost, a ponekad i u suvremeno doba.

Temom ekumenizma bave se i mladi suradnici Glasa Koncila koji sa svojih stranica poručuju: Zajednička molitva velik je korak prema jedinstvu, a u rubrici Naši razgovori odgovara se na pitanje čitatelja o mogućnostima vjenčanja između pravoslavke i katolika.

Iskustvo umjetnika i iseljenika

Dva su susreta objavljena u novom broju Glasa Koncila: pjesnik i slikar Ilija Blažanović govori o tome što mu znači vjera i kako je povezao dvije ljubavi – poeziju i slikarstvo; dok se u dirljivom svjedočanstvu hrvatskog iseljenika iz Argentine Mirka Brkljačića saznaje kako je njegova majka 1946. g. osuđena na rad u jasenovačkom logoru, jer su njezini sinovi emigrirali.

Reportaža u novome broju Glasa Koncila predstavlja splitsku župu sv. Luke, okruženu neboderima s oko 3800 katolika.

Uz karikaturu Srećka Puntarića Felixa i križaljku, posljednja stranica donosi i priču Antona Maternija koji je obišao sve župe Zagrebačke nadbiskupije.