Glas Koncila br. 36/2022.

INTERVJU: MOSTARSKI POLITOLOG DOC. DR. DRAŽEN BARBARIĆ
IZ CRKVE U SVIJETU
Održan susret pape i Kardinalskoga zbora o apostolskoj konstituciji »Praedicate Evangelium«
U FOKUSU
KOMENTAR
VATIKAN
Kardinal Bozanić o dvjema ključnim temama nakon susreta kardinala s Papom
KIKINDA/SUBOTICA
Preminuo subotički biskup Slavko Večerin
PAPA FRANJO KREIRAO 20 NOVIH KARDINALA
Pozvani gajiti »univerzalnost pozornu na detalje«
AKTUALNO
MLADI MLADIMA
KAKO STEĆI VRLINE
OBITELJ I MEDIJI
REPORTAŽA

Novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju 4. rujna otvara se fotografijom susreta pape Franje i Kardinalskoga zbora o apostolskoj konstituciji »Praedicate Evangelium« kojom je Papa zaokružio reformu Rimske kurije.

Glas Koncila donosi uvid u susret Pape s kardinalima među kojima su bila i dvojica hrvatskih članova Kardinalskoga zbora, vrhbosanski nadbiskup u miru kardinal Vinko Puljić te zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji se za Glas Koncila, nakon susreta s Papom, osvrnuo na dvije ključne teme.

U fokusu novoga broja je i val poskupljenja zbog kojega ekonomsko stanje obitelji postaje sve izazovnije. O potrebi pomoći obiteljima i pojedincima suočenima sa svakodnevnim poskupljenjima – ne samo namirnica u trgovinama, nego i uslužnih djelatnosti i energenata – govore iz udruge »Obitelji 3 plus« te poručuju da se mjere države za ublažavanje vala poskupljenja trebaju donijeti brzo te biti konkretne i lako primjenjive.

O »korupciji (ne)činjenja« u komentaru piše glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić osvrćući se na »otkriće umreženoga lopovluka i drugih malverzacija povezanih s Inom i curenjem stotina milijuna kuna u trgovanju plinom«. »Ako postoje sudionici u korupciji, postoje i sudionici u sustavnom nečinjenju dobra, što je također svojevrsna korupcija. I jedni i drugi stat će pred sud povijesti koja će ih pitati što su činili za dobro hrvatskih obitelji u kriznu jesen 2022.«, piše urednik Stanić.

Prva, dijecezanska faza sinode o sinodnosti završila je sredinom kolovoza, a u Glavno tajništvo Biskupske sinode stiglo je više od 100 nacionalnih sažetaka sinodskih rasprava koje su poslale biskupijske konferencije, među kojima je i sažetak iz Hrvatske biskupske konferencije. Kakav je doprinos dao dokument koji je Hrvatska biskupska konferencija poslala u Vatikan govori za Glas Koncila pastoralni teolog dr. Stanislav Šota koji je imao uvid u nacionalni sinodski sažetak.

Mostarski politolog doc. dr. Dražen Barbarić sugovornik je središnjega intervjua, a govori o položaju Hrvata u BiH i pozadini izigravanja Daytonskoga sporazuma. Ne postoji ni jedna demokratska država u svijetu koja u proces redovitih izbora ulazi bez jasno definiranih pravila političke utakmice, pojašnjava u razgovoru Barbarić, upozoravajući pritom na manipulacije oko izbornoga zakona u BiH. »Od međunarodne se zajednice očekuje da prestane biti supstitutivni suveren ove države, da prestane kompenzirati nemogućnost ostvarivanja bošnjačkih nacionalnih interesa«, rekao je među ostalim sugovornik.

Zahvaljujući bespoštednomu prijegoru s kojim je služila Kristu u najmanjima, Majka Terezija od majke se indijskih gubavaca prometnula i u majku dobrotvora diljem svijeta – priznavali oni Boga ili ne. No njezina je majčinska prisutnost osobito urodila plodom u Hrvatskoj. Dvadeset pet godina nakon Terezijine smrti Glas Koncila u ovotjednoj reportaži otkriva bogatstvo svetičine duhovne ostavštine u njezinoj drugoj domovini. Iz nje je potekla i jedna od prvih misionarki ljubavi, ali i brojne zajednice koje se i danas utječu svetici iz Kalkute. Uz 25. godišnjicu smrti španjolski redatelj José María Zavala govori o novom filmu o misionarki ljubavi Majci Tereziji »Svitanje u Kalkuti«.