Glas Koncila br. 37/2020.

KOMENTAR
LUDBREG
Nuncij o euharistijskom čudu
ZAPAŽANJA
SPLIT
Mons. Kutleša – koadjutor
INTERVJU
KRIŽEVCI
Četvrt stoljeća od Križevčanine kanonizacije
NENAD ZUBER
DARIJA MARJANOVIĆ
REPORTAŽA – TRILJ

»Izgrađena na najsvetijem tlu naše domovine, u prasvetištu Gospe od Otoka, simbol je nacionalnoga identiteta i duhovnoga zajedništva obitelji hrvatskoga naroda.« Te je riječi splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića s posvete nove crkve u Solinu Glas Koncila istaknuo na naslovnici svojeg novog broja, 37. u godini 2013. s nadnevkom od nedjelje 13. rujna, ispod naslovne fotografije na kojoj se vidi i prekrasni oltarni mozaik, dostojan simboličkog značenja hrama posvećenog Svetoj obitelji. Glas Koncila donosi opširni izvještaj u kojemu prenosi i riječi predsjednika Hrvatske biskupske konferencije zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića te daje kratki opis teološko-umjetničkog uređenja crkve, iza kojega stoji umjetnička ruka o. Marka Rupnika.

Nedavno održani prosvjed zbog ograničenja povezanih s pandemijom koronavirusne bolesti dao je povod Branimiru Staniću da u redovitome komentaru propituje dosljednost u donošenju mjera u odnosu temeljnu vrednotu ljudskoga dostojanstva svakoga čovjeka i svih ljudi. »Pandemija će morati proći, no pod šokom koji je svijet prošao ove 2020. godine pandemija će nužno ostaviti velike posljedice. Pesimistički gledano, ljudi bi se mogli sve više zatvarati u sebe, odijeljeni od društva postati puki individualci te kao takvi izgubiti imunitet pred nadolazećim manipulacijama. No, gledano iz perspektive kršćanske nade, pandemija je, osim odgovornosti jednih za druge za očuvanje zdravlja, omogućila da odjekne ‘krik’ suvremenoga čovjeka koji, osim za zdravljem, vapi i za slobodom, zajedništvom, za normalnim životom. Snaga toga krika ne očituje se toliko na masovnim prosvjedima koje je uvijek moguće kontrolirati, nego ponajprije u savjestima ljudi. A glas savjesti uvijek je jači«, zaključuje Stanić svoj komentar.

Novi broj Glasa Koncila donosi čitav niz prikaza i vijesti iz života Crkve u Hrvatskoj, od kojih se neke posebno ističu svojom važnošću. Tu svakako spada izvještaj iz Splita, s uvođenja mons. Dražena Kutleše u službu splitsko-makarskog nadbiskupa koadjutora, kao i vijest da je papa Franjo biskupom imenovao dosadašnjeg apostolskoga upravitelja Križevačke eparhije Milana Stipića. U povodu imenovanja Glas Koncila donosi prilog u kojemu mons. Stipić, pod naslovom »Želim da u svakom većem gradu postoji duhovni centar za katolike istočnoga obreda«, iznosi svoja promišljanja o djelovanju Crkve istočnoga obreda u Hrvatskoj.

Iz Križevaca je pak stigao izvještaj o proslavi 25. obljetnice kanonizacije sv. Marka Križevčanina. Nadalje, kulturološki izazovnim naslovom »Društvo bez otca tone u bezvlašće« privlači pozornost izvještaj sa svećeničkog dana Sisačke nadbiskupije, gdje je splitski svećenik i teolog dr. Mladen Parlov održao predavanje o svećeničkoj »karizmi otčinstva«.

Iz Splita također dolazi izvještaj o identifikaciji i preuzimanju – u sklopu procesa za beatifikaciju – posmrtnih ostataka službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić, osnivačice autohtone hrvatske redovničke zajednice Družbe sestara Presvetoga Srca Isusova.

Gost u redovitome intervjuu Glasa Koncila je povjesničar dr. Hrvoje Petrić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Povod intervjuu je 400. obljetnica hrvatskoga velikana Nikole VII. Zrinskog, koja je u široj hrvatskoj javnosti prošla podosta nezapaženo. »Imam osjećaj da je on u drugim hrvatskim krajevima izvan Međimurja nekako na marginama. Nikola Zrinski hrvatski je velikan i zaslužuje izlazak iz svojevrsne sjene te mu nedvojbeno pripada dostojno mjesto u najširoj javnosti«, kaže među ostalim sugovornik.

Reportaža Glasa Koncila u novome broju na neki način iskače iz redovitosti. Čitatelja će, naime, odvesti u Trilj, rodnu župu mons. dr. Ante Jozića koji će, 16 mjeseci nakon prvotnoga plana (zbog prometne nesreće a potom zbog koronavirusa ređenje je dvaput odgađano) 16. rujna biti zaređen za biskupa. Kroz reportažu će čitatelj također upoznati obitelj mons. Jozića, Hrvata u diplomatskoj službi Svete Stolice kojega je papa Franjo nedavno imenovao nuncijem u trenutno nemirnoj Bjelorusiji.

»A bila sam uvjerena da me nakon krizme Crkva ne će vidjeti do ženidbe…« Te je riječi uredništvo Glasa Koncila izabralo za naslov svjedočanstva koje je, u rubrici »Vjernici laici aktivni u Crkvi«, iznijela Darija Marjanović, mlada vjeroučiteljica, supruga, članica Marijine legije i župna suradnica iz Petrinje.

Pandemija koronavirusa ponukala je dr. fra Luku Markovića da u teološkome osvrtu promišlja o fenomenu smrti u suvremenome svijetu koji ju, kao što je poznato, nastoji potisnuti iz svoje svijesti, a sada to više ne može. »Važno je da i život i smrt pojedinca postanu stvar svih«, znakoviti je naslov priloga.