Glas Koncila br. 46/2017.

INTERVJU: PETAR ELEZ
ŽELJKO MUCIĆ
»40 DANA ZA ŽIVOT«
U Hrvatskoj procvat aktivizma za život
KOMENTAR
O. FLAVIJAN ŠOLC
ZAPAŽANJA
NAŠI RAZGOVORI
FELJTON
SISAK
Nametanje ateističke ideologije većini?
DUBROVNIK
Ponos svjetskoga ljekarništva
REPORTAŽA

Naslovnica  novog broja “Glasa Koncila” br. 46 u tekućoj godini s nadnevkom od 19. studenoga posvećena je Svjetskom danu siromašnih, kojega Crkva prvi puta slavi, te je u tom smislu i znakovit, sadržajan i poticajan naslov: »Siromaštvo ima lice žena, muškaraca i djece«. Papa je Franjo vjernicima za tu prigodu poručio i uputio im poziv: »Pozvani smo pristupiti siromašnima, susretati ih, gledati ih u oči, zagrliti ih i tako im dati da osjete toplinu ljubavi koja razbija samoću. Njihova ispružena ruka također je poziv da iziđemo iz svojih sigurnosti i udobnosti priznamo vrijednost koju siromaštvo ima samo po sebi.«

Već iz naslova komentara “Čas je za promjenu izbornoga zakonodavstva” jasno je kako glavni urednik Ivan Miklenić osvrće na već dulje vrijeme aktualnu i goruću temu na hrvatskoj političkoj sceni, ističući uz ostalo: “Sadašnje tzv. političke elite izlažu se velikoj, povijesnoj osudi, sramotnom iščeznuću s političke scene, ne budu li promjenom izbornoga zakonodavstva omogućile da hrvatski birači mogu izabrati političare koji će biti dorasli svim brojnim stvarnim i teškim izazovima u kojima sada životari ne samo »Agrokor«, nego cjelokupno hrvatsko društvo.”

U središnjem intervjuu: “Hrvatska šutnja danas je najglasnija u Vukovaru” Petar Elez, ravnatelj vukovarskoga Državnog arhiva govori o bolnim povijesnim ranama tamošnjih žitelja, koje su još uvijek nezacijeljene, kao npr. o brojnim ubijenim Hrvatina za koje se ne zna grob, nekažnjenim ubojicama, silovateljima i zlostavljačima, novim generacijama velikosrba u hrvatskom Podunavlju, ali i aktualnim prometnim, gospodarskim i drugim svakodnevnim poteškoćama Vukovaraca ali i žitelja cijeloga hrvatskog Podunavlja.

Stalna rubrika Đurđice Ivanišević Lieb: “Zapažanja” obrađuje već po običaju nekoliko zanimljivih tema, među kojima je i prijedlogu državnoga proračuna za 2018., Prema kojemu 29 njegovih korisnika, među kojima i deset ministarstava, planira obnovu voznoga parka, te s razlogom postavlja pitanje, kojim je i naslovljen tekst: “Kamo ide društvo u kojem automobili imaju prednost?”

U “Teološkome osvrtu”: “Oligokrati, čeka li se da Europa postane žarište sukoba?dr. fra Luka Marković najprije pojašnjava ključne aktere sadašnjih društvenih procesa: “U zapadnim je zemljama danas na vlasti »demokratska oligokracija« (hoi oligoi – mali broj) koja se nakon izborne prijevare ponaša kao da doista zastupa interes čitava svijeta.”, a potom upozorava i potiče na ozbiljno razmišljanje: “Ono što bi zapadne oligokrate trebalo posebno zabrinjavati jest činjenica da Europa postaje žarište mogućih sukoba, a islamski se svijet sve više pretvara u monolitno religijsko društvo jer je život kršćana i pripadnika drugih religija, kao i ateista, tamo gotovo onemogućen.”

»Živjeti sa svojom župom znači svjedočiti vjeru« naslovljeno je vjerničko svjedočanstvo u rubrici “Vjernici laici aktivni u Crkvi”, koje donosi Željko Mucić, vjeroučitelj i pastoralni vijećnik u župi Uznesenja BDM u Cetingradu, malome kordunaškom mjestu na granici s Bosnom i Hercegovinom.

Valerije Vrček u svom “(Pri)govoru znanosti” piše o izazovima i zabludama biorazgradive plastike.

Nikoga, zasigurno, neće ostaviti ravnodušnim susret s o. Flavijanom Šolcem, dugogodišnjim župnikom u Borovu naselju, naslovljenim: “Kakve veze imaju Titov kabinet, Majka Božja Fatimska i Borovo naselje?”

Nizanka povijesnog feljtona o karitativnoj djelatnosti bl. Alojzija Stepinca opisuje kako je nadbiskup pomogao u spašavanju 9633 djece.

Dr. Vladimir Lončarević u “Katoličkim oblikovateljima kulture” predstavlja kulturne širine Radovana Grgeca, publicista, književnika, prevoditelja i urednika, kojemu se ovih dana navršava  deset godina od smrti.

Reportaža o “razasutim konavoskim biserima” donosi zanimljive priče o ljudima i detaljima o župama dubrovačke biskupije – Gospe Karmelske u Pločicama i sv. Spasa u Vitaljini.