Glas Koncila br. 46/2020.

INTERVJU: MARKO JUKIĆ
SLAVKO VEČERIN
ČUČERJE NAKON POTRESA
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
HRVATSKI ISELJENIČKI KONGRES
Hitno osmisliti strategiju povratka
DR. DRAGAN GLAVAŠ
MLADI MLADIMA
REPORTAŽA – PUNAT

Papinom porukom uz četvrti Svjetski dan siromašnih i poticajem da tihi krik brojnih siromašnih treba naći Božji narod spremnim otvara se novi broj Glasa Koncila, priređen za nedjelju 15. studenog.

Osim prigodne fotografije, na naslovnoj stranici pažnju privlače i riječi kojima Sveti Otac pristupa pitanju siromaštva: »Ne možemo se osjećati ‘dobro’ sve dok je bilo koji član ljudske obitelji zapostavljen i postao sjenom. Tihi krik brojnih siromašnih treba naći Božji narod spremnim i pripravnim, uvijek i posvuda, dati da se čuje njihov glas, zaštititi ih i biti solidaran s njima kad se suočavaju s tolikom prijetvornošću i tolikim neodržanim obećanjima te ih pozvati da sudjeluju u životu zajednice«.

Urednik Glasa Koncila u redovitom komentaru podsjeća na neke činjenice o djeci vjernicima, koje je zadnjih dana aktualizirao i UNICEF. Istraživanje te međunarodne organizacije pokazalo je da visoki udio djece i mladih još uvijek ide u crkve, pa Stanić tumači da su »rezultati neprijeporno pokazali da su poraz doživjela i dugogodišnja sustavna ateizacija u doba komunizma, kao i novovjeka nastojanja da se u Hrvatskoj uz pomoć novih ideologija relativiziraju vjerske vrijednosti. Istraživanje je pokazalo ‘crno na bijelo’: djeca i dalje idu u crkvu«.

U rubrici Intervju sugovornik je Marko Jukić, magistar kemije i Hrvat povratnik iz Kanade, koji je iz perspektive ljubavi prema bližnjemu progovorio o gospodarskim odnosima. »sudjelovati u ekonomiji na ikoji način bez razmišljanja o ljudima oko sebe vrlo je kratkoročno i beznadno. Kad svi shvatimo da je ljubav za bližnjega najisplativiji način djelovanja, mislim da će nam svima biti puno lakše posložiti neke stvari u ekonomiji i privatnim životima«, rekao je među ostalim u razgovoru Jukić.

Među redovitom vijestima iz Crkve u Hrvata i svijetu istaknuto je priopćenje sa 79. redovitog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, na kojem su se biskupi uz četvrt stoljeća otkako je potpisan Daytonski sporazum osvrnuli na njegove rezultate, upozoravajući da se u toj zemlji još uvijek nastavlja legaliziranja nemalog broja nepravdi. Istaknuta je i vijest o četvrtom Hrvatskom iseljeničkom kongresu, na kojem su dva posebna panela bila posvećena temi duhovnosti, kulture i hrvatskim katoličkim misijama. Prenesen je i kardinal Pietro Parolin koji se osvrnuo na slučaj bivšega kardinala McCarricka.

U novom broju Glasa Koncila objavljen je susret s novoimenovanim subotičkim biskupom Slavkom Večerinom, a u posebnom je prilogu objavljen i razgovor s dr. Draganom Glavašem, športskim psihologom sa Hrvatskoga katoličkog sveučilišta koji je ukazujući na važnost športa u vrijeme pandemije među ostalim ukazao da je tjelovježba dokazani antidepresiv.

Reportažu iz župe Presvetoga Trojstva u Puntu na Krku, gdje je »rimski model« mlade uspješno privukao Crkvi, napisao je Ivan Tašev, koji je u reportažnom stilu predstavio i stanje Caritasa u potresom pogođenom Čučerju, gdje mnoge obitelji dočekuju hladne zimske dane u još neobnovljenim domovima i u velikoj materijalnoj potrebi. Ipak, unatoč teškim okolnostima župna garaža, iz koje djeluje Caritas, postala je prikupljalište dobrote.

IZVORGlas Koncila br. 46/2020.
Prethodni članakKAD OTAC NE ODUSTANE Sve za djecu
Sljedeći članakGlas Koncila br. 46/2020