Glas Koncila br. 47/2018.

INTERVJU: DR. ŽELJKO HOLJEVAC
ZAVRŠETAK »AD LIMINA«
Plodni dani milosti i crkvenoga zajedništva
MLADI MLADIMA
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
ITALIJA
Sv. Leopold Mandić zaštitnik onkoloških bolesnika
ŠKABRNJA
Istina se mora znati
PAG
Benediktinke 700 godina u svom samostanu
MO. MIROSLAV MARTINJAK
JOZEFINA KRANJČEC
DUBROVNIK
Trojica đakona nakon pola stoljeća
ZAGREB
O zajedništvu obitelji i dječjega vrtića
ŽUPA PRESVETOGA TROJSTVA

Naslovna fotografija koja prikazuje đakovačko-osječkog nadbiskupa Đuru Hranića i biskupa Željeznog (Eisenstadt), gradišćanskog Hrvata Egidija Živkovića u vukovarskoj koloni sjećanja poziva na čitanje čitatelje novoga broja Glasa Koncila, 47. u tekućoj godini s nadnevkom od nedjelje 25. studenoga.

Glas Koncila donosi iscrpan izvještaj s Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, s naglaskom na misi koju je mons. Živković predvodio na Memorijalnome groblju i nadahnutoj propovijedi koju je izgovorio na slavlju. Dakako, Glas Koncila donosi i izvještaj s komemoracije u Škabrnji.

Od »dvije manipulacije«, kako kaže i naslov teksta, od kojih se jedna odnosi na stvarni događaj a druga na glasinu, polazi u svojemu komentaru urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić. Prva manipulacija odnosi se na tekst u Novom listu, koji iz spomenute propovijedi biskupa Živkovića uzima tek jedan dio te iz njega iščitava navodno neslaganje između hrvatskih biskupa i Vatikana. »Doista je smjelo o tobožnjoj provaliji pisati baš neposredno nakon srdačnoga susreta hrvatskih biskupa s papom Franjom u Vatikanu i nakon njihova službenoga pohoda dikasterijima Rimske kurije«, piše mons. Miklenić. Druga se medijska manipulacija odnosi na glasinu o tobožnjem odlasku zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića na novu službu u Vatikan. »Srećom, većina katolika i hrvatskih građana sve je otpornija na takve manipulacije«, zaključuje urednik Glasa Koncila.

Kad je riječ o životu Crkve u Hrvatskoj, novi broj donosi opširni izvještaj o završetku pohoda hrvatskih biskupa »ad limina«. Tu je i izvještaj o proslavi 700. obljetnice samostana benediktinka u Pagu. Sve će hrvatske vjernike u Hrvatskoj i izvan nje zacijelo obradovati i vijest koja je došla iz Italije. Talijanska je biskupska konferencija, naime, prihvatila zahtjev brojnih vjernika da se sv. Leopolda Bogdana Mandića proglasi zaštitnikom onkoloških bolesnika. Glas Koncila izvještava i o proslavi Svjetskog dana siromašnih s papom Franjom.

O promjeni geostrateške i ideološke paradigme koju je Hrvatskoj i hrvatskome narodu donijela godina 1918. – završetak Prvog svjetskog rata i stvaranje nove državne tvorevine – čija se stota obljetnica komemorira, progovara u intervjuu dr. Željko Holjevac s Odsjeka za povijest Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Sugovornik se osvrće na 150. obljetnicu Hrvatsko-ugarske nagodbe te na aktualne prijepore poput utjecaja prevladavajuće ideologije na slobodu povijesnih istraživanja.

Kakva bi glazba koja se pjeva i svira u Crkvi trebala biti da bi uistinu služila svojoj svrsi, tj. liturgijskome slavlju? Je li i pod kojim uvjetima za liturgiju prikladna glazba za mlade, takozvana šanjsonjerska glazba? Kakav odnos bi mladi trebali gajiti prema crkvenoj glazbenoj tradiciji? Na ta i slična pitanja osvrće se povodom spomendana sv. Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe i glazbenika, mo. Miroslav Martinjak.

Reportaža u novome broju Glasa Koncila vodi čitatelje u Reku, župu u predgrađu Koprivnice u Varaždinskoj biskupiji, dok se mladi u svojoj rubrici, pod znakovitim naslovom »Bake i djedovi – naši priručnici i vodiči« bave starošću i osobama u trećoj životnoj dobi kao i odnosom mladih prema njima.

U povodu »Međunarodnog dana osoba s invaliditetom« o riješenim, djelomično riješenim i neriješenim problemima tih osoba progovara Jozefina Kranjčec, predsjednica Hrvatskoga saveza udruga osoba s tjelesnim invaliditetom«. U povijesnom feljtonu čitatelji mogu upoznati isusovačke »pučke liječnike«, ljekarnike i pisce o medicini, dok rubrika »Naši razgovori« daje preporuke kako se valjano ispovjediti.