Glas Koncila br. 48/2021.

INTERVJU: STRUČNJAK ZA VJERSKE SLOBODE MARK VON RIEDEMANN
DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA
»Bog se očitovao u Vukovaru, u Kristu ranjenu i proslavljenu!«
KARDINAL BOZANIĆ
NOVOZAREĐENI SRIJEMSKI BISKUP KOADJUTOR FABIJAN SVALINA
»U kršćansku metropolu Srijem dolazim kao dionik zajedništva, jedinstva i izgradnje«
KOMENTAR
Nadbiskup Paul Richard Gallagher o zbližavanju dviju Crkava
IZ CRKVE U SVIJETU
Američki biskupi o pričesti katolicima i pobačaju
GVAJANA
NAŠI RAZGOVORI
TEOLOŠKI OSVRT
MLADI MLADIMA
OBITELJ I MEDIJI
REPORTAŽA: Zagrebačko Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište

 

Hodočašće i misno slavlje o 30. godišnjici vukovarske tragedije i poruke koje je s Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskoga rata uputio pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško, događaj je kojim se otvara novi Glas Koncila, priređen za nedjelju 28. studenog.

U fokusu je i intervju sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem koji iznosi niz kršćanskih poruka u vezi s novonastalom krizom povezanom s pandemijom koronavirusne bolesti i raspravama koje se vode u hrvatskom društvu. Put otvorenosti jednih prema drugima nije lak, ali vodi do rasta međusobnoga povjerenja, poruka je koju je uredništvo istaknulo u naslovu priloga.

Prijeporima oko koronakrize bavi se i komentar glavnoga urednika Glasa Koncila Branimira Stanića, kojemu je povod veliki prosvjed koji se dogodio u subotu 20. studenog na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića. »Veća je vjerojatnost da je riječ o pritisku na vlast koja, istini za volju, nije po mjerama najstroža u Europi, ali se našla u problemima koji nisu rješivi ni uz pristigle stotine milijuna europskih sredstava za nošenje s krizom. Stoga je teško razlučiti klupko svih interesa koji su se, mimo vapaja okupljenih građana, sastali na središnjem zagrebačkom trgu«, piše Stanić.

Gost središnjega intervjua je stručnjak za vjerske slobode Mark von Riedemann iz zaklade papinskoga prava »Pomoć Crkvi u nevolji«, koji govori na temu progona kršćana u suvremenom svijetu. Kršenja vjerskih sloboda tijekom pandemije drastično su porasla, upozorava sugovornik, koji među ostalim također napominje: »Terorističke skupine iskoristile su pandemiju kako bi povećale nasilne napade i regrutirale nove članove. U mnogim je državama pandemija pokrenula društvene nemire i potaknula žestoke napade, posebice na društvenim mrežama. Na internetu su se proširile teorije zavjere koje tvrde da su za izazivanje pandemije krivi Židovi, muslimani ili kršćani«.

Rubrika Reportaža nakratko je iskočila iz uobičajenim župnih okvira te u novom broju Glasa Koncila donosi prikaz života na zagrebačkoj bogosloviji. Dok se u javnosti, posebno u onoj u tzv. razvijenomu zapadnomu svijetu, učestalo govori o padu broja svećeničkih zvanja, stotinjak kandidata na zagrebačkoj bogosloviji daje razloge za nadu. »Buduće svećenike ne udaljava se od svijeta nego ih se odgaja za ulazak u njega«, glasi središnji naslov reportažnoga priloga.

Među ostalim prilozima novi broj Glasa Koncila predstavlja i život malobrojnih katolika u Gvajani, u rubrici Teološki osvrt odgovara na nihilističke i hedonističke pritiske i teze zagovornika koji promoviraju »bojkot rađanja«, a rubrika Mladi mladima progovara o vrjednotama strpljenja, požrtvovnosti i ustrajnosti.