Glas Koncila br. 5/2020.

INTERVJU: IVAN TURUDIĆ
MATE UZINIĆ
Usamljenost prevladati ljudskom blizinom, vjerom i ljubavlju
PRILIKA
Treba li djecu »otrgnuti« od interneta?
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
MLADI MLADIMA
MOLITVENA OSMINA
Zajedništvo govori o približavanju
NEDJELJA BOŽJE RIJEČI
KOLOKVIJ O EUTANAZIJI
Priprema za smrt – obveza kršćana i zajednice
FELJTON
REPORTAŽA

Fotografijom i prigodnim tekstom s otvorenja šezdesetog teološko-pastoralnog tjedna otvara se novi broj Glasa Koncila priređen za nedjelju 2. veljače.

»Na europskom kontinentu, u njegovoj dvomilenijskoj povijesti, upravo pod velikim okriljem evanđelja našle su sintezu razne kulturne, duhovne i vjerske struje. Kao Crkva osjećamo da najbolji saveznik evanđelja nisu naši programi ni organizacije, niti projekti, nego čovjek. Čovjek koji se nada da će upoznati nekoga tko će mu dati odgovor na presudna pitanja o životu, o ljudskoj sudbini«, kazao je kardinal Bozanić u uvodnom obraćanju.

Novi broj Glasa Koncila pisan je u znaku ovogodišnjeg dana živote te ekumenskih susreta u sklopu molitvenih osmina. U komentaru pod naslovom »Bog je gospodar života« glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić poziva na promišljanje o suvremenim ugrozama života. »Zadaća je katoličkih vjernika uvijek biti apostolima svekolikoga života, zaštitnicima ljudskoga dostojanstva u svim fazama ljudskog života i biti mirotvorcima zagovaranjem oproštenja i pomirenja«, piše mons. Miklenić, a u zaključku dodaje: »Neporeciva je činjenica da je u suvremeno doba ljudski život izložen brojnim i opasnijim ugrozama negoli ikada u povijesti čovječanstva. Također je istina da se pojedini fragmenti toga sklopa stvarnih i mogućih ugroza često zlorabe da bi se ljude zastrašivalo, da bi ih se držalo u trajnom strahu i neizvjesnosti (npr. Aktualno medijsko napuhavanje opasnosti od koronavirusa), da bi im se odvraćalo pozornost od drugih postupaka koji su ostvarivanje interesa jednih na štetu drugih. No vjernici znaju da je Bog gospodar svekolikoga života i da on ima način očuvati život od svih ugroza…«

Pored komentara istaknuta je i poruka biskupa Mate Uzinića, predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj, koji se o Danu života dotaknuo usamljenosti kao bolesti suvremenog društva i njezinog prevladavanja. »Kao vjernici pozvani smo ne samo znati za ozbiljnost problematike usamljenosti naših bližnjih, nego i ući u njihovu usamljenost i širiti radost evanđelja. Polazeći od autentične kršćanske vjere i ljubavi, molimo za usamljene i pružimo im konkretnu ljudsku blizinu prožetu suosjećanjem i solidarnošću. Darujmo im vrijeme, osmijeh, toplu riječ i potrebnu pomoć, a kad ustreba, i rame za plakanje«, poručio je biskup Uzinić.

U »Hodu za život« u SAD-u po prvi je puta sudjelovao američki predsjednik koji je poručio da »nerođena djeca još nikada nisu imala jačega zaštitnika u Bijeloj kući«.

Ekumenski susreti u sklopu ovogodišnje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana prikazani su na 10. i 15. stranici.

U rubrici Intervju objavljen je razgovor s Ivanom Turudićem, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora za Splitsko-dalmatinsku županiju. »Svako priznanje Srbije da je agresor umanjit će želju kod srpskog naroda za novim ratovima i pretenzijama za hrvatskim teritorijem koje su kroz prošlost bile učestale te su i sad izražene u projektima SANU-a«, istaknuo je u razgovoru Turudić. »Na moju žalost, a na štetu cijelog društva, do sada nisam pozvan ni na jedan postupak za ratni zločin koji je počinjen nada mnom. Svjedočio sam samo u jednom slučaju za ratni zločin u logoru Glina u kojem se vodio postupak vezan za likvidaciju otca i sina Milana i Borislava Litrića te Ante Žužića i Janka Kaurića«, dodao je.

Na stranici 9 nastavak je osvrta uz Nedjelju Božje riječi u kojem se nudi odgovor na pitanje kako opremiti vjernike za plodno čitanje Božje riječi.

U redovitoj rubrici Zapažanja dotiče se više različitih pitanja – depopulacije brdskih područja, bujanja odlikaša, pušaća i preventivnih pregleda te prednosti i opasnosti umjetne inteligencije. U (Pri)govoru znanosti prof. dr. Valerije Vrček u tekstu »kemijsko nasilje nad starenjem« raspravlja o borbi za regeneracijom mladosti koja postaje sve intenzivnija u zapadnjačkim društvima koja sve više stare. »Ideja o vječitim adolescentima ili o svetom gralu juvenilne kozmetike nije oda mladosti, nego njezina negacija. To je društveni poremećaj u kojem je mladost izvučena iz životnoga puta, konzervirana je u formalinu i mumificirana alkemijom anti-aginga«, objašnjava prof. dr. Vrček.

Reportaža ide u korak s Danom života, prikazujući priče hrvatskih povratnika koji su jedan dio života proveli u inozemstvu. »Mladi mladima« donose promišljanja o bolesnicima kao jednoj od najranjivijoj skupina u društvu uz Svjetski dan bolesnika koji Crkva svake godine obilježava 11. veljače. Feljton donosi osvrt na starije i novije napade koji su u brojnim elektroničkim medijima i dnevnom tisku upućeni protiv fra Bernardina Sokola, prikazujući u prvom nastavku Sokolovo pismo iz arhiva Ozne.

U novom broju Glasa Koncila izlazi i mjesečni prilog »Prilika« koja kao središnju temu uzima pitanje odnosa djece i interneta i njihovog odvajanja od interneta. Nakon što je u pojedinim zemljama u posljednje vrijeme zabranjena uporaba mobitela u školama (npr. u Francuskoj) i nakon što se pokazalo da uporaba pametnih telefona iznimno loše utječe na vid djece do te mjere da je to postao nacionalni problem (npr. u Južnoj Koreji), kao da još snažnije raste svijest o štetnom djelovanju mobitela.