Glas Koncila br. 50/2017.

INTERVJU: DR. TIHANA SUDARIĆ
GENERAL ZLATAN MIJO JELIĆ
NOVA PRILIKA
Predbožićni razgovor s nogometnim izbornikom
KOMENTAR
HRVATSKI BISKUPI
O obrazovanju i obitelji
ZAPAŽANJA
STJEPAN ŠTIVIĆ
U SLUŽBI BLIŽNJEGA
MAĐARSKI DIPLOMAT
REPORTAŽA IZ KOMPOLJA

Naslovnica novog broja “Glasa Koncila” br. 50 u tekućoj godini s nadnevkom od 17. prosinca posvećena je proslavi 20. obljetnice djelovanja Vojne biskupije. Uz predvoditelja slavlja vojnog ordinarija Jure Bogdana koncelebriralo je još jedanaest hrvatskih nadbiskupa i biskupa, među kojima su bili metropolit zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić te više od 70 svećenika, a od predstavnika državnih vlasti posebno je bila vidljiva prisutnost potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i ministra branitelja Tome Medveda.

U prigodnoj propovijedi biskup Bogdan je istaknuo: »Kao kršćani često moramo ići ‘protiv struje’. Tko javno zastupa kršćanske vrjednote, primjerice na području zaštite nerođenoga života ili u pitanjima braka i obitelji, nerijetko biva ismijavan, ignoriran, odbacivan. Nasljedovati Krista znači uzeti križ na se, biti spreman na žrtvu, prihvatiti patnju. Ali to ne činimo sami, kao pojedinci, nego kao zajednica: u našim kapelanijama, u našoj biskupiji, u Crkvi Kristovoj. Isusovo breme je lako, jer ga On nosi zajedno s nama.«

Već iz naslova komentara »Ideologija prijeti obitelji i obrazovanju« može se naslutiti kako se glavni urednik Ivan Miklenić osvrće na javnu raspravu i prijepore koji već dugo zaokupljaju hrvatsko društvo, osobito osobe koje su sklone razmišljanju i traženju, jer ima skupina sklonih nametanju novih rješenja i glede obrazovanja i glede poimanja obitelji. Izravni mu je povod poruka hrvatskih biskupa naslovljena »Založiti se za temeljne vrjednote obrazovanja i obitelji«, koja je predstavljena u četvrtak 7. prosinca na konferenciji za novinare u Zagrebu. Urednik ističe bitno obilježje poruke:  »Poštujući stvarnu ravnopravnost svih hrvatskih građana, biskupi u poruci daju tek neke smjernice koje mogu pomoći u traženju najboljih rješenja te pozivaju na promišljanje i javnu raspravu, te tako služe ‘promicanju dobrobiti naše domovine, zaštiti dostojanstva ljudske osobe i poštivanju temeljnih prava čovjeka i obitelji’«. Poruku hrvatskih biskupa “Glas koncila” donosi u cijelosti.

U središnjem intervjuu: »Hitno je potreban povratak selu« prof. dr. Tihana Sudarić s Poljoprivrednoga fakulteta u Osijeku, stručnjakinja za agroekonomiku, gospodarstvo, agrarnu i ruralnu politiku, govori o prijedlogu zakona o poljoprivrednom zemljištu i održivosti Hrvatske. Među brojnim zanimljivim temama posebnu pozornost privlači njezina argumentirana tvrdnja o  prodaji poljoprivrednog zemljišta strancima: »Moratorij, odnosno zaštita od prodaje poljoprivrednoga zemljišta stranicama traje sedam godina od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Npr. Poljska je ostvarila moratorij od 12 godina. Mnoge zemlje, poput Mađarske, Rumunjske i Danske, svojim zakonskim odredbama otežavaju ili onemogućuju prodaju zemljišta strancima.«

Stalna rubrika Đurđice Ivanišević Lieb: »Zapažanja« obrađuje već po običaju nekoliko zanimljivih tema, među kojima je i posvajanje djece u Hrvatskoj, u kojoj je ove godine iz domova posvojeno samo jedno dijete, od njih osamstotinjak.

»Da život bude smislen, potrebni su aktivnost u Crkvi i djela za bližnjega« naslovljeno je vjerničko svjedočanstvo u rubrici »Vjernici laici aktivni u Crkvi«, koje donosi Stjepan Štivić, zaljubljenik u filozofiju iz Babine Grede.

Pomalo intrigantno je priopćenje Ureda za odnose s javnošću Sisačke biskupije: »Gradonačelničine izjave ne odgovaraju istini« u povodu izjave sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček 1. prosinca na sjednici sisačkoga gradskoga vijeća o (ne)postavljanja spomenika bl. Alojziju Stepincu.

U rubrici »Susret« o Hrvatima u BiH i osobnom odnosu prema Bogu govori najmlađi hrvatski ratni general Zlatan Mijo Jelić.

Valerije Vrček u svom »(Pri)govoru znanosti« piše o upitnoj vrijednosti klimatizacijskih uređaja.

Povijesna stranica objavljuje diplomatsko izvješće poslanika Kraljevine Mađarske u Zagrebu o susretima g. 1941. s nadbiskupom Alojzijem Stepincem, koje je sažeto u naslov: »Hladan odnos između nadbiskupa i aktualnoga hrvatskoga režima«.

»Božja stvaralačka moć živi i u ljudima i u kraju« naslov je reportaže o župi Sv. Stjepana prvomučenika u Kompolju.

IZVORGlas Koncila br. 50/2017.
Prethodni članakFILM »LOVING VINCENT: VAN GOGHOV MISTERIJ« Djelo stotinjak umjetnika
Sljedeći članakGlas Koncila br. 50/2017