Glas Koncila br. 51-52/2020.

Božić 2020.

Intervju: Patrijarh Pizzaballa
Komentar
AUSTRIJA
Crkva zaprepaštena odlukom Ustavnoga suda o pasivnoj eutanaziji
Butan
ĐAKOVO
Poziv na celibat mora biti provjeren prije predstavljanja za pripuštanje u svećeništvo
Digitalna inicijativa hrvatskih vjernika
(pri)govor znanosti
Raste potražnja za hrvatskim proizvodima

Znak nade koju Bog daruje svijetu koji trpi u teškim vremenima na naslovnici božićnog dvobroja Glasa Koncila uredništvo je ilustriralo fotografijom improviziranih jaslica iz potresom pogođene Bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj. Dobrotom župnika župa sv. Ivana Krstitelja na Novoj Vesi, sv. Mihaela u Gračanima, sv. Šimuna i Jude Tadeja u Markuševcu te sv. Franje na Ksaveru, fotograf Glasa Koncila Bernard Čović uspio je za povijest »zamrznuti« i prizore drugih jaslica u potresnom ambijentu te ih objaviti uz božićne poruke hrvatskih (nad)biskupa koje zauzimaju prve stranice novina.

Božićni dvobroj Glasa Koncila objavljen je kao dvostruka novina – redoviti Glas Koncila omataju stranice na kojima su posebni božićni prilozi. U njima se govori o apostolskom pismu pape Franje »Patris Corde«, o božićnom koncertu koji je za virtualnu premijeru u okolnostima pandemije pripreman na tri različite lokacije u Zagrebu i Sisku, o bračnim parovima bez djece koji će i ovaj Božić dočekati u samoći te o obitelji Toljanić kojoj će ovo biti prvi Božić bez otca.

Redovni Glas Koncila otvara se vlastitom naslovnicom koja prikazuje apostolskog nuncija Giorgija Linguu kako moli pred grobom časnoga sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića na misnom slavlju u krčkoj katedrali na zaključenju jubilejske godine koja je slavljena o 100. obljetnici rođenja za nebo krčkoga biskupa kojeg povijest pamti kao preporoditelja hrvatskoga duhovnoga i nacionalnoga bića u teškim vremenima prvih godina 20. stoljeća. Svečanost zaključenja Godine biskupa Mahnića svoj je odjek imala i u Zagrebu gdje je umjesto u potresom ranjenoj zagrebačkoj prvostolnici, misno slavlje u crkvi sv. Petra predvodio kardinal Josip Bozanić.

U redovitom komentaru urednik Glasa Koncila Branimir Stanić govori o trima božićnim nadama. »Baš se preko rasprave o cjepivima svetkovina Božića od sladunjave simbolike darivanja i ukrašavanja, na što ju se dosad uglavnom svodilo u javnom prostoru, pomaknula prema ozbiljnom promišljanju o zaštiti dostojanstva svakoga ljudskoga bića, počevši od nerođenih pa sve do najstarijih koji su od početka pandemije posebno ugroženi«, piše Stanić.

O Svetoj Zemlji, Božiću u koronakrizi u središnjem intervjuu u božićnom dvobroju Glasa Koncila govori »betlehemski« patrijarh Pierbattista Pizzaballa. »Silno sam zabrinut jer zbog izostanka hodočasnika imamo stotine obitelji koje od ožujka više ne rade, što znači da nemaju nikakvih primanja, da crpe zalihe, zadužuju se i slično. Nije prvi put da se susrećemo s teškoćama. No sve su te teškoće do sada imale svoju jasnu pozadinu i znali smo da će prije ili kasnije završiti. No ova je pandemija dovela do zbunjenosti, u smislu da ne dopušta nikakvo pouzdano planiranje. To straši naše obitelji mnogo više od svih dosadašnjih nedaća«, jedna je od misli koju je podijelio nadbiskup Pizzaballa.

Umjesto klasične reportaže priređen je veliki prilog veleposlanika Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Nevena Pelicarića, koji je otkrio neke nevjerojatne podatke o dodijeli rimske naslovne crkve kardinalu Stepincu.

Uz rasprave o cjepivu protiv koronavirusa, čitava je stranica posvećena tekstu Darka Grdena u kojem se iznose neke etičke dvojbe vezanim uz proizvodnju cjepiva i uporabu matičnih stanica pobačene djece. Kako žive katolici u Butanu, u »zemlji zmajeva« u kojoj nema katoličkih crkava. Kako materijalno podupirati Crkvu u vremenima kada na misama ne smije biti više od dvadesetak vjernika? Odgovore su dali hrvatski vjernici koju su pokrenuli aplikaciju »Bonum«, kojom se priloge svojoj i drugim župama, kao i svim organizacijama povezanim s Katoličkom Crkvom može darivati internetom, u samo nekoliko jednostavnih koraka.

U rubrici Mladi mladima govori se o blagoslovu kao susretu čežnji, a kao vjernik laik aktivan u Crkvi predstavljen je Josip Ninković, pastoralni suradnik župe sv. Križa u Sigetu.