Glas Koncila br. 51/2016.

INTERVJU: DRAŽEN ŽANKO
MLADI MLADIMA
Nova evangelizacija: od međuljudskih kontakata do novih medija
JEAN VANIER
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
SPLIT
Zadušnica za okrutno ubijenu misionarku
EGIPAT
Do sada najteži napad na kršćane
DUBROVNIK
»Pamćenje je alat, a mržnja golemi teret«
SISAK
Počast žrtvama terora »osloboditelja«
REPORTAŽA IZ BAŠKE

S dvije fotografije u krupnome planu, koje s jedne strane prikazuju biskupe Crkve zagrebačke s nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, a s druge sudionike prvog zasjedanja Druge sinode zagrebačke nadbiskupije, otvara se čitateljima novi broj Glasa Koncila. Na gotovo četiri stranice, pod naslovom “Sinoda – vrijeme evanđeoske poniznosti i crkvene hrabrosti”, izvještava se o tom jedinstvenom događaju koji se, kako se je moglo čuti na skupu, održava možda jednom u sto godina.

Iscrpno se izvještava o dva događaja koja su bila otvorena za javnost, svečanoj misi u četvrtak 8. prosinca, te o otvorenju radnog dijela Sinode u petak. Također je puno prostora posvećeno tiskovnoj konferenciji koja je održana trećega dana, u subotu 10. prosinca, a na kojoj su o radnom dijelu izvijestili sudionici sinode.

Promjene u medijskom prostoru

“Zašto nevažno može postati bitno” naslov je komentara urednika Glasa Koncila Ivana Miklenića. Analizirajući promjene u medijskom prostoru koje je donio internet – činjenicu da gotovo svatko može imati “svoj” medij – urednik Miklenić upozorava na lakše manipuliranje javnošću. Kao primjere skretanja pozornosti od bitnih stvari navodi tobožnju “aferu čokoladice” te medijsku buru oko braniteljske ploče u Jasenovcu.

Novi mjuzikl “Mirakul” o čudesnoj pobjedi sinjskoga puka nad turskim osvajačem, čija je 300. obljetnica proslavljena prošle godine, bio je povod Glasu Koncila za razgovor s autorom glazbe mjuzikla, pjevačem Draženom Žankom.Osim drugih izvještaja i vijesti iz života Crkve u Hrvatskoj i u svijetu, među kojima je i tekst o nedavnom krvavom napadu na kršćane u Egiptu, Glas Koncila donosi i drugi, završni dio apostolskoga pisma pape Franje “Misericordia et misera”, koje je napisao o završetku Svete godine milosrđa s ciljem da ono postane trajni “stil” života i naviještanja Crkve.

O prijateljstvu i milosrđu

Na tom tragu novi broj Glasa Koncila donosi i nešto kraći razgovor sa Jeanom Vanierom, utemeljiteljem zajednica “Arka” i “Vjera i svjetlo”, međunarodnih organizacija koje se bave osobama s intelektualnim poteškoćama. Vanier govori o razlici između iskustva i teorije, o primanju dijaloga, prijateljstva, milosrđa, pravednosti i praštanja.Reportaža u novome broju Glasa Koncila čitatelje vodi u župu sv. Ivana Krstitelja u Baškoj na otoku Krku, dok se mladi suradnici u rubrici “Mladi mladima” bave novom evangelizacijom, te u tom kontekstu prednostima i ograničenjima takozvanih novih medija. (dg, gk)