Glas Koncila br. 52/2021.

Božić 2021.

Božićne poruke hrvatskih (nad)biskupa
komentar
KAKO I KADA U BOŽIĆNOM VREMENU UKRASITI OBITELJSKI DOM?
INTERVJU: Hanna-Barbara Gerl Falkowitz, dobitnica Nagrade „Ratzinger“
»EVANĐELJA DJETINJSTVA«
SUVREMENE »SVETE OBITELJI«
SVJEDOČANSTVO
Kako je rubrika »Traže poznanstva« spojila dvoje Slavonaca
SIRIJSKA KRŠĆANSKA OBITELJ GOVORI O TRADICIJI SLAVLJA NA BLISKOM ISTOKU
reportaža
NAJDULJI BOŽIĆ U HRVATSKOJ POVIJESTI
ZADNJA BOŽIĆNA PROPOVIJED KARDINALA STEPINCA IZ UZNIŠTVA

Naslovnom fotografijom Mozaika s prikazom Kristova rođenja, koje je za Nacionalno svetište sv. Josipa izradio umjetnik Josip Botteri, otvara se posljednje izdanje Glasa Koncila u 2021. godini, koje na 48 stranica donosi obilje božićnih priloga i članaka revijalnoga karaktera.

Kao i u svakom božićnom izdanju Glasa Koncila, istaknuto mjesto zauzimaju poruke hrvatskih (nad)biskupa. U redovitom komentaru glavni urednik Glasa Koncila piše o božićnom odgovoru na »ludost«. »Od silnih popisa želja i od njegovanja blještavila gotovo da se promiče među ljudima vladavina bogozaborava. Zato je u sadašnje božićno vrijeme, praćeno brojnim krizama koje se zakonom spojenih posuda prelijevaju jedna u drugu, potrebno učiniti posvemašnju ludost i u središte ponovno staviti – Dijete Isusa«, piše Branimir Stanić.

Gošća središnjega intervjua je Hanna-Barbara Gerl Falkovitz, dobitnica Nagrade »Ratzinger«, koja govori o Božiću, njegovu utjecaju na svijet i njegovim implikacijama. »Diljem svijeta u različitim se kulturama slavi neki baš čudan Božić – pod imenom ‘XMas’. Tu se više ne zna o čemu je riječ. Ili se govori o ‘dobu godine’, slavljima na kraju godine i slično. No suštinski bismo morali govoriti o rođenju Djeteta koje je sve promijenilo«, napominje sugovornica.

Na stranicama 4 i 5 nalaze se »upute« za slavljenje Božića – »Kako i kada u božićnom vremenu ukrasiti obiteljski dom«. Odgovore na pitanja koje vezano za slavljenje Božića zanimaju mnoge daje mr. Tomislav Hačko, pročelnik Tiskovnog ureda te vicepostulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije.

Božićnu meditaciju »Betlem, evo nije daleko« priredio je Luka Tripalo, a s obzirom da božićno izdanje Glasa Koncila ima karakter dvobroja, u istom broju dolaze i dvije Nedjeljne biblijske poruke koje je priredio Ivan Petrović.

Poseban prilog govori o svetcima i blaženicima iz perspektive njihovih obitelji, njihove braće, sestara i roditelja. Obiteljsko ozračje čitatelje vodi u Preko nedaleko Zadra, u obitelj Mašina, čijih je petero članova bilo u komunističkim zatvorima, koja iznosi svoje svjedočanstvo o slavlju Božića.

»Obitelj je poligon za vježbanje svetosti«, kaže blogerica Manuela Iveković i majka petero djece. Povod razgovoru bio je blagdan Svete Obitelji koji se slavi u božićnoj osmini. Božićni Glas Koncila predstavlja i vjerničko svjedočanstvo Tihomira Sliškovića iz Širokoga Brijega, kojemu je brat ubijen u Domovinskom ratu, a supruga umrla od koronavirusa. »I ove godine Božić čekam na koljenima«, poruka je sugovornika.

Dva priloga dolaze izravno iz bogate riznice povijesti Glasa Koncila. Pola stoljeća bajkovitoga braka Evice i Šimuna Kujavca započelo je na stranicama Glasa Koncila, u rubrici Traže poznanstva. Glas Koncila zaslužan je i za jedan od najduljih Božića u hrvatskoj povijesti, koji su čak tri godine »slavili« i komunisti. Bilo je to prije točno pola stoljeća, kada je u turobnom vremenu nakon sloma Hrvatskoga proljeća božićni Glas Koncila režimu poručio da Crkva neće šutjeti na zatvaranje nevinih te oduzimanje dostojanstva ljudi.

Tri  desetljeća unatrag, u godinu 1991., čitatelje vodi rubrika Reportaža, koja govori o ponoćkama koje su se u jeku rata slavile u katedralama koje su bile na dometu velikosrpskih granata, niti desetak kilometara zračne udaljenosti. Ozračje prošlosti donosi i prilog o zadnjoj božićnoj propovijedi koju je iz uzništva izrekao kardinal Alojzije Stepinac.

Za božićni broj Glasa Koncila govori i sirijska kršćanska obitelj iz Zagreba, koja predstavlja bliskoistočnu tradiciju slavlja Božića. Niz priloga vodi čitatelje i u brojne druge sredine svijeta, predstavljajući običaje slavljenja Božića na Filipinima, u Meksiku te na Božićnom otoku u Indijskom oceanu.

Uz božićno izdanje Glasa Koncila dolazi i katolički kalendar.