Glas Koncila br. 6/2017.

U novom broju Glasa Koncila od 12. veljače čitajte...

INTERVJU: DR. KREŠIMIR DOLIĆ
NOVA PRILIKA
Gdje god su Hrvati, tu je i Alojzije Stepinac
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
DRVAR
Britanski časnik protiv gradnje crkve
LUKA ŠEBETIĆ
LOJZO BUTURAC
Ponešto o Hrvatskoj pravoslavnoj Crkvi
RAKOVICA
»Naš župnik donosi Crkvu u domove«
REPORTAŽA IZ LEPOGLAVE

Naslovnica s porukom iz propovijedi dr. Egidija Ivana Živkovića, biskupa Željezna: »Omogućite svakomu pravo na dostojan život« i središnjom fotografijom s ovogodišnje 1045. feste sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i tamošnje biskupije, čitateljima se otvara novi broj Glasa Koncila s nadnevkom od nedjelje 12. veljače.

»Rade li političari na iskorjenjivanju Hrvata?« pomalo šokantan je i gotovo nevjerojatan naslov komentara glavnoga urednika Ivana Miklenića. No, njegovo je pitanje utemeljeno jer, kako to u nastavku doslovce ističe, »Postojanje rezolucije Hrvatskoga sabora očituje da je problem stalnoga rasta pobolijevanja od raka u Hrvatskoj dobro poznat već najmanje osam godina pa se nameće pitanje: nije li netko hrvatskim političarima naredio da ništa na tom planu ne poduzimaju ili je pak riječ o njihovoj zastrašujućoj nemarnosti i nesolidarnosti s hrvatskim građanima? Je li misija hrvatskih političara što je moguće brže iskorijeniti i uništiti hrvatsko stanovništvo?«

U središnjem intervjuu: »Papine riječi daju poticaj za dodatno posvećivanje pažnje bolesnima« dr. Krešimir Dolić, predsjednik Vijeća Hrvatske liječničke komore, govori o višeslojnim i aktualnim problemima hrvatskoga zdravstva. Posebnu pozornost čitatelja privući će njegovo mišljenje zašto iz Hrvatske odlaze mladi liječnici.

U novome teološkom osvrtu o obnovi Crkve dr. Josip Sabol podcrtava kako je ona djelo čitavoga Tijela Kristova, a ne pojedinaca.

Presjek i komentar najzanimljivijih zbivanja prošloga tjedna u hrvatskome društvu i u ovome broju već uobičajeno donose »Zapažanja« pod naslovom »Zašto ministar obezvrjeđuje hrvatsku baštinu?«

»Zašto je palmino ulje loše?« – naslovljena je rubrika »Prigovor znanosti« koju je svakako korisno pročitati.

U ovome vremenu kada se u Hrvatskoj izruguje svako javno svjedočenje vjere, hrvatski rukometni reprezentativac Luka Šebetić nakon Svjetskoga rukometnoga prvenstva hrabro u Glasu Koncila izjavljuje: »Neodvojive su moja vjera i motivacija za bavljenje športom«, a zlatni olimpijac u strjeljaštvu Josip Glasnović u Nacionalnom svetištu sv. Josipa tijekom misnog slavlja svoju je vjeru posvjedočio pred prisutnim mnoštvom.

Glas Koncila u ovome broju opisuje jedinstveni projekt župne pučke kuhinje s obilaskom starijih u Rakovici intrigantnog naslova »Naš župnik donosi Crkvu u domove«.

O vlastitoj obiteljskoj i vjerničkoj svagdašnjici u rubrici: »Vjernici laici aktivni u Crkvi« govori Dragutin Pasarić, pastoralni suradnik u kutinskoj župi i promicatelj štovanja Bonifacija Pavletića.

Reportaža donosi niz zanimljivih detalja iz prošlosti i sadašnjosti župe Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi.

Uz ovogodišnje Stepinčevo, kojemu je posvećen i novi broj mjesečnog magazina »Prilika«, Glas Koncila donosi poruke hrvatskoga blaženika koje su itekako aktualne i u sadašnjem trenutku hrvatskoga naroda i Crkve jer govori o obitelji, domoljublju, papinstvu, europskoj viziji i sl.