GOMILANJE HORMONSKIH OTROVA Plastični hormoni i žene

Foto: Shutterstock

Mnogi znanstveni podatci pokazuju da su žene osjetljivije prema štetnomu djelovanju plastike. Neželjene posljedice kontakta ženskoga organizma s plastikom mjerljive su i prije nego što plastični otpad završi u okolišu. Moderno društvo prisiljava žene na svakodnevnu izloženost plastičnim proizvodima. To se događa na tržištu mode, higijene, ljepote, kozmetike… Smatra se da četvrtina žena u industrijski razvijenim zemljama svakoga dana rabi petnaestak proizvoda za njegu tijela onečišćenih plastikom. Osim toga mnogi se kozmetički proizvodi prema recepturi dodatno obogaćuju plastičnim mikrozrncima: kreme, šminka, lakovi za nokte, šamponi, dezodoransi, losioni, antiperspiranti…

Kemija ljepote

Prema podatcima iz zaklade »Plastična juha« (www.nomoreplastic.co) 83 posto krema za sunčanje, 80 posto dezinficijenasa, 71 posto šampona i 61 posto krema za lice sadrži mikroplastiku u formulaciji proizvoda, koja se lako može prepoznati preko deklaracija: polietilen, polipropilen, polietilen tereftalat… Zbog povećanih masnoća u tkivu žensko tijelo guta ili apsorbira više plastike, odnosno kemikalije koje se nalaze u plastici i koje se polako, ali mjerljivo otpuštaju u tjelesni okoliš.

Ugrožena ženstvenost

Najčešće je riječ o tvarima koje remete hormonske ravnoteže, o endokrinim disruptorima ili takozvanim hormonskim otrovima. Zbog svojstva lipofilnosti mnogi se hormonski otrovi gomilaju u područjima bogatim masnim stanicama. U žena su to dojke, bokovi, bedra, stražnjica, područja od posebne važnosti tijekom puberteta, menstruacije, trudnoće, laktacije i menopauze. Poremećaji u tkivima ženstvenosti povezani su s neplodnošću, rakom dojki, rakom debeloga crijeva te s kroničnim poremećajima poput Chronove bolesti i endometriozom.

Smatra se da četvrtina žena u industrijski razvijenim zemljama svakoga dana rabi petnaestak proizvoda za njegu tijela onečišćenih plastikom. Osim toga mnogi se kozmetički proizvodi prema recepturi dodatno obogaćuju plastičnim mikrozrncima

Poznato je, također, da endokrini disruptori sudjeluju u pojavi dijabetesa, gojaznosti, preranoga puberteta, neuroloških poremećaja i oštećenja ploda u maternici.

Kemija higijene

Muškarci, jasno, nisu imuni prema djelovanju hormonskih otrova – sve je veća učestalost raka testisa i sve je veći pad plodnosti. No žene su zbog svoje građe tijela, metabolizma i većega omjera estrogena i indeksa tjelesne mase ranjivije u vremenu plastifikacije svakodnevnoga okoliša. Higijenski ulošci i tamponi često sadrže i do 90 posto plastičnih materijala koji ispuštaju goleme količine plastičnih nanovlakana. Konačno, velik dio ženske odjeće, koja prianja uz tijelo, sadrži poliesterske, najlonske i akrilne materijale, koje koža upija i propušta u krvotok.

Mužjak ili ženka?

Moderna toksikologija jasno razlikuje muški i ženski spol i nije opterećena socijalnim konstruktima ili rodnim ideologijama. O spolu ovisi igra hormonskoga sustava s okolišem, o spolu ovisi prag otpornosti, o spolu ovisi učinak plastične kemije na ljudski organizam. Znanstveni su podatci »nemilosrdni« i potvrđuju zdravorazumsku sliku biologije čovjeka. Čak ni eksperimenti na laboratorijskim životinjama ne vrijede ako autori ne navedu spol zamorca – mužjak ili ženka.

Ugrožena ekologija

Zanimljivo je da su znanstveni podatci o povećanoj osjetljivosti ženskoga organizma prema djelovanju plastičnoga onečišćenja objavljeni u vodećem svjetskom modnom mjesečniku »Vogue«, i to u povodu Međunarodnoga dana žena. Netko će, možda s pravom, povezati taj sadržaj s ekofeminizmom. Nije rijedak slučaj da se zaštita okoliša i ekologija maskiraju zelenim agendama, lijevim ideologijama, biocentrizmom, woke-pokretom ili new ageom. Tako onečišćena briga o zdravlju čovjeka i okoliša opravdano stvara sumnje u javnosti. Stoga je uvijek potrebno prepoznati i pokušati razlučiti nasrtljive »ekološke evanđeliste« od pristojnih čuvara prirode. Kako dobra znanost i loša politika ne bi završili u istom košu.