GORKO I UČINKOVITO Estragon kao tonik za probavu

Foto: Shutterstock | Estragon

Estragon (lat. Artemisia dracunculus), u narodu poznat kao zmijina trava, začin je koji se upotrebljava u kulinarstvu i ljekovita biljka koja posebno umirujuće djeluje na probavni sustav. Zbog sadržaja eteričnih ulja i gorkih tvari estragon potiče lučenje žuči i rad jetara te apetit. Eterična ulja iz estragona ublažavaju upalu sluznice želudca i ublažavaju nadimanje i grčeve u želudcu te pospješuju probavu. Eterično ulje stimulira izlučivanje mokraće i sprječava zadržavanje mokraćne kiseline u organizmu. Estragon sadrži i sastojak kumarin koji sprječava pretjerano zgrušavanje krvi te pojavu tromboze. Zbog sadržaja eugenola, tvari koja ima svojstva za smirivanje boli, ova je biljka učinkovita kod bolnih zuba i desni pa se preporučuje sažvakati 1-2 lista biljke. Osim toga, estragon se nalazi i u nekim zubnim pastama. Čaj od estragona smiruje živčani sustav pa se u narodnoj medicini upotrebljava protiv nesanice i stresa.

  • Esencijalna ulja estragona imaju antibakterijsko djelovanje, posebno na zlatni stafilokok i E. coli.
  • Masti i tinkture na bazi estragona upotrebljavaju se za liječenje bolesti zglobova jer sastojci iz biljke dobro ublažavaju oticanje i upalu tkiva te smanjuje bol.
  • Oblozi od estragona poboljšavaju cirkulaciju krvi i ublažavaju težinu u nogama.
  • Upotreba biljke estragona u velikim količinama može izazvati mučnine i povraćanja. Svježi estragon preporučuje se uzimati najviše 50 g dnevno. U sušenom obliku ta se količina smanjuje na 5 g. Dnevna količina čaja na bazi estragona ne smije prelaziti 500 ml.
  • Estragon se ne preporučuje u trudnoći i dojenju.
  • Osobe koje su alergične na ambroziju, kamilicu ili neven mogu imati alergijske reakcije na estragon.