GRČKO VJENČANJE NAPOKON U GRČKOJ U starom zavičaju

Moje grčko vjenčanje 3
»Moje grčko vjenčanje 3« (My Big Fat Greek Weeding 3); komedija; redateljica: Nia Vardalos; glume: Nia Vardalos, John Corbett, Elena Kampouris

Godine 2002. snimljen je u Americi prvi film »Moje grčko vjenčanje«, zatim 2016. »Moje grčko vjenčanje 2«, a sada je u kinima treći dio, »Moje grčko vjenčanje 3«. To su romantične komedije koje povezuje priča o Grcima koji su se doselili u SAD, u Chicago, ali su jako međusobno povezani, često imaju obiteljska okupljanja, drže do svoje tradicije i običaja, a želja im je da njihovi potomci budu u braku s Grkom ili Grkinjom, ili da im prenesu svoj način života.

U svemu tom ima istine jer se nekoliko glumica podrijetlom iz Grčke udalo za Amerikance ili Kanađane, koji su prihvatili i podupiru grčke običaje. A najvažnija im je obitelj, očuvati i povećati ju te biti u zajedništvu i sa širom rodbinom.

Sva tri filma povezuje glumica Nia Vardalos, Grkinja, koja je napisala sve scenarije. Za prvi je bila nominirana za Oscara, a u trećem je i redateljica. Iako je prvi film najbolji, sva su tri vrlo duhovita i zabavna, i u svakom je nečije vjenčanje u grčkom stilu.

Riječ je o obitelji Portokalos, čija je kći Toula udana za Kanađanina Iana u prvom dijelu. Imaju kćer Paris koju nastoje povezati s mladićem Aristotelom u drugom, a u trećem svi idu na prvo zajedničko putovanje u Grčku. Naime, Toulin otac Gus je umro, a želja mu je bila da cijela obitelj ode u Grčku, u stari zavičaj, i posjeti njegove prijatelje u selu u kojem je rođen. Jasno, komičnih je peripetija puno. Film je snimljen u Grčkoj i donosi prekrasne fotografije Atene, seoskoga područja, ljudi i predivnoga mora s otocima, u kojima gledatelji mogu uživati.