DIRLJIV FILM CESTE »PUT POD NOGE« Tajanstveno putovanje

Put pod noge
»Put pod noge« (Jadden Khaki / Hit the Road); drama; redatelj: Panah Panahi; glume: Rayan Sarlak, Pantea Panahiha, Amin Simiar, Mohammad Hassan Madjooni

Najveći iranski redatelj Jafar Panahi u svojim se filmovima uvijek bavio društvenim problemima pa je zbog političkih razloga kažnjen zatvorom i kućnim pritvorom. No to ga nije spriječilo da snima filmove i svoju ljubav prema filmskoj umjetnosti prenese na druge, posebice svoju obitelj. Tako se njegov sin Panah Panahi našao u filmskom svijetu, a prvi njegov autorski dugometražni igrani film jest »Put pod noge«, kojega je redatelj i scenarist. Nakon premijere u Cannesu prikazan je na više festivala, gdje je među nagradama osvojio i onu za ekumenizam.

Hrvatsku je premijeru taj vrlo dobar iranski film imao na otvorenju Motovunskoga filmskoga festivala, a sada je dostupan na internetskim platformama. To je jako dirljiv film ceste koji prikazuje topao i osjećajan odnos u četveročlanoj obitelji, ljubav koja ih spaja. Putuju, ali se ne otkriva odmah zašto, te je sve obavijeno tajanstvenošću dok se slute politički razlozi. Stariji sin je šutljiv, a mlađi šestogodišnjak je veseljak koji unosi radost i smijeh, premda ga roditelji očito štite od istine.

U filmu je, osim odlične glume cijeloga ansambla, izvrsna fotografija koja prikazuje lijepe predjele, zanimljivo kadrira te stvara dojmljive i simbolične slike magičnoga realizma. To je posebice očito u prekrasnoj sceni kada otac i mlađi sin razgovaraju o filmovima i »odlete« u svemir. Filmskih referenca ima puno, što odaje i stanje u društvu.

Kada dođe trenutak rastanka, bol nastoje prikriti pjevajući pjesmu u kojoj je i stih »Bog je sve što imam«…