»SUPERJUNAKINJA« SE VRATILA Mogu li se zaustaviti svi ratovi?

»Wonder Woman«; drama, akcija, fantazija; redateljica: Patty Jenkins; glume: Gal Gadot, Chris Pine, Robin Wright

Tijekom ljeta na kinoprogramu najviše je američkih kinohitova o superjunacima, i to nastavaka komercijalnih uspješnica. No prikazuje se jedan s novom glavnom junakinjom, koja se dosad pojavila samo kratko pri kraju filma »Batman protiv Supermana«, a sada je dobila svoj prvi film.

Žena s nadnaravnim moćima

Riječ je o »Wonder Woman«, Čudesnoj ženi s nadnaravnim moćima, izrazitom hrabrošću i spremnošću da svijetu donese mir i ljubav, boreći se protiv rata, u želji da se on posve iskorijeni.

Film prati dobra ilustrativna glazba Ruperta Gregson-Williamsa. Ali je ipak predug, posebice u dugim akcijskim scenama s malo riječi i puno specijalnih efekata.

Lik je nastao u američkom stripu »DC Comicsa« 1941. godine, a osmislio ga je William Moulton Marston. Na temelju tih likova napisani su priča i scenarij filma. Wonder Woman (Gadot) nadilazi vrijeme i prostore zahvaljujući svojoj mitskoj prošlosti kao Diani, princezi Amazonki u drevnoj Grčkoj. Film ima trodijelnu prostorno-vremensku strukturu. Okvir daje današnje vrijeme, Pariz u kojem Diana Princ radi. Radnja se vraća u antičku Grčku, na idiličan otok Themyscira, gdje žive samo Amazonke. Ondje je Diana odrasla, a ratničke vještine podučavala ju je Antiope (Wright). Diana misli da je grčki bog rata Ares uzrok svih ratova i želi ga pobijediti.

Upoznaje ljudsku prirodu

Iznenada se blizu otoka u more ruši zrakoplov s Amerikancem, britanskim špijunom, Steveom Trevorom (Pine), a godina je 1918. Najveći dio radnje filma zbiva se potkraj Velikoga rata, kada Wonder Women odlazi sa Steveom u London da bi pobijedila Aresa, ma u kakvom god on liku bio. Tada Diana upoznaje ljudsku prirodu, djelomično dobru i djelomično lošu, mnoge vrlo različite ljude. U tom dijelu filma ima i dosta humora zbog Dianina teškoga uklapanja u londonski način života.

Film prati dobra ilustrativna glazba Ruperta Gregson-Williamsa. Ali je ipak predug, posebice u dugim akcijskim scenama s malo riječi i puno specijalnih efekata.