BRANITELJI KOD PAPE FRANJE Papi na dar hrvatsko narodno blago

Snimio: Alen Kocić

Osmorica branitelja hodočasnika vratila su se u Novu Gradišku s hodočašća zahvalnosti, nakon 950 km pješačenja u 35 dana do Rima. Hodočastili su branitelji pripadnici Udruge dragovoljaca Domovinskoga rata i Specijalne policije »Zebre« Nova Gradiška: Branko Iskra, Alen Kocić – Koc, Ivan Jurasović, Željko Bakunić, Željko Brčić, Željko Radošić i Arsen Granda, a u Zadru im se pridružio Nenad Marčina, dragovoljac i novinar, koji im je bio i prevoditelj u Italiji.

Vrhunac hodočašća bila je audijencija s papom Franjom u srijedu 5. travnja, kada su mu predali i dar – drvenu škrinju sa slavonskim motivima. U škrinji, koju je izradio hodočasnik Radošić, bila je muška slavonska šlingana košulja – rubina sa zlatovezom, zatim tkanica trobojnica te šokački šešir, sve ručno izrađeno. »Osjećaji koji su nas preplavili u trenutku kada smo stisnuli i poljubili ruku Svetomu Otcu neopisivi su«, istakli su Granda i Bakunić, koji su na blagoslov ponijeli i krunice, među njima one s kojima su oko vrata odlazili na ratište i one njihovih poginulih suboraca.

Dojmovi ostalih hodočasnika također su vrlo duboki, a koliko su ih, kažu, hodočašće i susret sa Svetim Otcem promijenili nabolje, vidjelo se najviše u njihovim očima.

Svoju Slavoniju predstavili su i narodnim nošnjama u kojima su bili na audijenciji kod Pape, a izradila ih je vlasnica obrta »Mađo« iz Rešetara. Taj istinski domoljubni i ljudski pothvat kao epilog iznjedrit će i dokumentarni film pod nazivom »Milijun koraka«.

Dolaskom u Rim, u nedjelju 2. travnja, sudjelovali su u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima na nedjeljnoj misi koju je predvodio svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije Davor Senjan, član Zavoda sv. Jeronima, u zajedništvu s desetak hrvatskih svećenika studenata iz Zavoda sv. Jeronima i drugih rimskih zavoda. Hodočasnike je pozdravio vicerektor Marko Đurin.

Ispunjene zadovoljstvom, mirom i radošću, dočekali su ih u četvrtak 6. travnja njihovi najmiliji, članovi obitelji, prijatelji, gradonačelnik Vinko Grgić, Ljiljana Lukačević, voditeljica Centra za psihosocijalnu pomoć Grada Nove Gradiške (koja je zajedno s Grandom autorica pisma zahvalnosti papi Franji), general Stjepan Vuković, novinari, sugrađani. Hodočasnici su rado podijelili prve dojmove toga iznimnoga događaja kojim su promovirali kako braniteljsku populaciju tako i svoj grad Novu Gradišku i domovinu Hrvatsku, koju su obranili i stvarali.

Vrlo brzo, kako je rekao novogradiški gradonačelnik, bit će otvorena izložba fotografija s braniteljskoga hodočašća zahvalnosti.

Uoči odlaska na hodočašće branitelje je primio i požeški biskup Antun Škvorčević, ohrabrivši ih i zahvalivši im na tom vrijednom pothvatu.

Potporu u realizaciji hodočašća pružili su im Požeška biskupija i biskup Škvorčević, Grad Nova Gradiška, Brodsko-posavska županija, Ministarstvo hrvatskih branitelja RH i novogradiški Centar za psihosocijalnu pomoć, a podržali su ih i hrvatsko veleposlanstvo u Rimu i talijansko u RH.

Višnja Mikić