INOVACIJA S TEHNIČKOGA FAKULTETA SVEUČILIŠTA U RIJECI Na zabavan način liječe govorne poremećaje u djece

Snimio: T. Vuković | Dr. Miroslav Vrankić
U veseloj avanturi dva simpatična lika, »najbrbljavija papigica u Hrvatskoj«, kako je predstavljena papiga Koko, i gusar Srećko, pomažu u digitalnoj logopedskoj vježbenici »Kokolingo« kroz igru i zabavu svladati jedanaest glasova koji su najčešće nepravilni u djece, počevši od svima znanoga »r«.

Svojedobno je u Glasu Koncila objavljen intervju s dr. Miroslavom Vrankićem s riječkoga Tehničkoga fakulteta o tehnologiji u službi osobama s teškim invaliditetom u kojem je pojasnio što znači asistivna tehnologija, kao i sustav »Servus«, koji omogućava nepokretnoj osobi da govorom upravlja uređajima, tj. da upali televizor, otvori ili zaključa vrata, upali svjetlo, nazove nekoga telefonski i sl. Govorio je također o volontiranju u Caritasu i vlastitom vjerskom uvjerenju koje po njemu nije nimalo u suprotnosti sa znanošću i dr.

Nedavno je taj, nije pretjerano reći, genijalni informatičar, inovator prepun ideja, osvjedočeni vjernik, humanist, kreativac i karitativac, prilično skroman i samozatajan u privatnom životu, ponovno privukao pozornost ne samo hrvatske, nego i šire javnosti, osmislivši u asistivnoj tehnologiji (od latinskoga glagola »assistere« koji znači – podržati, pomoći) digitalnu logopedsku vježbenicu »Kokolingo« za pomoć djeci s artikulacijskim poremećajima, kao i logopedima i roditeljima u njihovu radu s djecom. Koliko je njegov izum vrijedan za Hrvatsku govori podatak da u Hrvatskoj jedan logoped dolazi na 7000 stanovnika, a u zemljama EU-a prosjek je jedan logoped na 3000 stanovnika, što znači njihov kronični manjak i duge liste čekanja djece s teškoćama u izgovoru na potrebne terapije.

»Razmišljajući o artikulacijskim poremećajima koji su sve prisutniji, odlučili smo razviti inovativnu interaktivnu kreaciju dostupnu djeci predškolske dobi. Prepoznali smo važnost rane intervencije i pravodobnoga početka terapije te smo željeli dati doprinos ostvarivanju tih ciljeva razvojem digitalne logopedske vježbenice »Kokolingo«. Na taj oblik odlučili smo se jer je digitalna vježbenica puno fleksibilnija, multimedijska je i zabavnija za rad«, pojasnio je dr. Vrankić razloge i ciljeve u osmišljavanju i realizaciji vježbenice. Odmah je jasno da je cijeli znanstveni projekt, u kojem su ključnu ulogu imali Vrankićevi suradnici i logoped Krešimir Perša s cijelim timom istaknutih logopeda iz gotovo svih dijelova Hrvatske, namijenjen djeci. Željeli su pomoći djeci da na zabavan način prebrode artikulacijske poremećaje u izgovoru, koji mogu biti raznovrsni. Jedan od tih poremećaja može biti omisija, tj. nečujna realizacija ili ispuštanje glasa ili samo nekih njegovih dijelova, zatim, supstitucija ili zamjena glasova i distorzija koja označava nepravilan izgovor glasova. Svi se oni mogu u potpunosti izliječiti ranom intervencijom, a upravo tu presudnu ulogu ima djeci prihvatljiv, kreativan, lepršav, zanimljiv i veseo »Kokolingo«. U toj veseloj avanturi dva simpatična lika, »najbrbljavija papigica u Hrvatskoj«, kako je predstavljena papiga Koko, i gusar Srećko, pomažu kroz igru i zabavu svladati jedanaest glasova koji su najčešće nepravilni u djece (počevši od svima znanoga »r«). Vježbenica ima šest razina s podrazinama. Može dobro poslužiti ne samo logopedima, čija je uloga nezamjenjiva u borbi s artikulacijskim poremećajima, nego i roditeljima, čija je potpora, razumije se, od presudne važnosti.

Cilj tvrtke »E-Glas«, koju je osnovao dr. Vrankić pri Znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci, bio je i ostao pomagati osobama s invaliditetom. No s vremenom su slijedili i drugi projekti te se on sa svojim suradnicima sve više počeo okretati projektima koji su namijenjeni djeci s teškoćama u razvoju, odnosno počeli su razvijati edukativne softvere koji potiču njihov napredak i razvoj. Među nekoliko softvera koje upotrebljavaju škole i vrtići diljem Hrvatske posebno su se uspješnima pokazali »ABC Maestro« za učenje slova te »Mala banka« za razvijanje vještina baratanja novcem. U tome su nezamjenjivu ulogu, u svakoj prigodi ističe dr. Vrankić, odigrali svi zaposlenici »E-Glasa« i brojni stručnjaci s različitih područja.

Samozadanu vlastitu životnu misiju – pomagati potrebitim osobama svih dobi, opisuje vrlo kratko. »Dva su jednako važna i snažna motiva: prvi je želja za novim znanjima, istraživanjem i širenjem znanstvenih obzorja, a drugi je Kristovo poistovjećivanje s potrebitima: ‘Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste.’«