INTERNET I »ZLATNA DOB« Njegovanje komunikacije i prijateljstva jednako je važno i mladima i starijima

Foto: Shutterstock

Slabije zdravlje i energija koja nije na razini mladenačkih dana glavni su razlozi zašto moderno društvo u svojoj ubrzanosti starije stavlja na margine. »Trend« je to koji često kritizira i papa Franjo, koristeći se ponekad i oštrim riječima, pa je tako nedavno u katehezi u sklopu opće audijencije odnos društva prema starijima nazvao »kukavičlukom« koji truje svijet. Iako su stariji na internetu laka meta raznih grabežljivaca koji nastoje profitirati na njihovoj ranjivosti, projekt »Obitelj i mediji« otkriva i dobre strane virtualne umreženosti za osobe pripadnike »zlatne životne dobi«.

Istraživanje američkoga sveučilišta »Penn State« među glavnim motivima zbog kojih se stariji upuštaju u »online« avanturu navodi potrebu za održavanjem kontakta sa starim prijateljima i obitelju, želju za stjecanjem novih poznanstava te puku znatiželju

Istraživanje američkoga sveučilišta »Penn State« među glavnim motivima zbog kojih se stariji upuštaju u »online« avanturu navodi potrebu za održavanjem kontakta sa starim prijateljima i obitelju, želju za stjecanjem novih poznanstava te puku znatiželju zbog koje se, prateći primjere svoje djece i unučadi, jednostavno želi upoznati zašto je nova tehnologija toliko popularna. Dakle, stariji nisu »apriori« protivnici novih tehnologija. Nadalje, iza spomenutih navika kriju se i prednosti. Primjerice, stariji koji su se odvažili pristupiti internetu bili su 30 posto manje usamljeni od skupine starijih koje internet ne zanima, pokazalo je istraživanje američkoga sveučilišta u Michiganu. »Komunikacija i prijateljstvo urođene su ljudske potrebe. Stariji kao i mladi trebaju biti u kontaktu s drugim ljudima, dijeliti zanimljivosti iz svojih života, svoje interese, svoje strahove. O tome je pisao i sociolog Marshall McLuhan, koji je tumačio da je svaka vrsta komunikacije produžetak ljudskoga tijela i živčanoga sustava, koji osnažuje osjetilni i kognitivni potencijal i pomaže u razvoju društvenosti«, pojašnjavaju iz »Obitelji i medija«.

Istraživanja pokazuju da 75 % starijih od 65 godina u zemljama Zapada rabi internet. U Sjedinjenim Američkim Državama, otkrilo je istraživanje istraživačkoga centra »Pew«, 40 % starijih od 65 godina prisutno je na nekoj društvenoj mreži.