IZ SRCA EUROPE KREĆE TEREZIJANSKA OBNOVA Čudo trećega tisućljeća: I »hladni Bruxelles« i UNESCO ne mogu bez sv. Male Terezije

U okruženju impozantne bazilike Srca Isusova u sjeverozapadnom dijelu Bruxellesa - koja se ubraja među pet najvećih crkava u svijetu - susreću se mnogi mladi koji slušaju glazbu, a na travnjaku oko bazilike igraju i nogomet

Smještena na vrhu parka Elisabeth na vrhu brda Koekelberg u sjeverozapadnom dijelu Bruxellesa, nacionalna bazilika Srca Isusova vjerski je simbol toga grada. Za vedroga vremena može se vidjeti i s udaljenosti od desetak kilometara, no kada se dolazi iz središta »europske prijestolnice« automobilom, potrebno je proći kroz više tunela kako bi se stiglo na kraj široke avenije te uspelo do bazilike.

Njezina impozantna veličina i činjenica da je svojom prostranošću ubrojena među pet najvećih crkava u svijetu, kao i stilski zanimljiva arhitektura u stilu art décoa – prvo je što privlači oko prolaznika. Tek potom primijetit će se da u njezinoj blizini mladi slušaju glazbu, na travnjaku oko bazilike igraju nogomet, a na jedan od niza vanjskih zidova bazilike prislonjeni su i skuteri. Dolaze u park u sjenu dvaju zvonika oni koji svoj dnevni obrok žele pojesti na travnjaku, a iz autobusa izlaze turisti željni pogleda s vrha bazilike, za koji su spremni izdvojiti osam eura.

Izliječena, a nije ni tražila ozdravljenje
Terezija iz Lisieuxa među vjernicima je bila štovana kao svetica i prije službenoga proglašenja, a proces beatifikacije i kanonizacije tekao je vrlo brzo. Godine 1925. dva su ozdravljenja istražena i ocijenjena kao nadnaravna po zagovoru sv. Male Terezije. Jedno od njih vezano je uz baziliku Srca Isusova u Bruxellesu jer je upravo Maria Pellemans ozdravila od tuberkuloze (a bolest joj se proširila i na crijeva) tijekom hodočašća u Lisieux koje je organizirao prvi župnik bazilike uoči prenošenja relikvija Terezije od Djeteta Isusa s gradskoga groblja u karmel u Lisieuxu.
Kada je Maria Pellemans odlučila ići na hodočašće u ožujku 1923., njezini su liječnici bili protiv toga jer je imala samo 27 kg. »Nikad mi nije palo na pamet da ću ozdraviti, a još sam manje mislila na čudo. Bila sam živi kostur, gorila u groznici. Sutradan je počela bolna šetnja do groblja. Još ne znam kako se nisam onesvijestila. Zamolila sam svoju najstariju sestru da mirno prihvati moj odlazak u nebo. Nekoliko minuta kasnije bila sam na grobu. I odjednom je sve nestalo oko mene. Ostala sam tamo oko dva sata u tom stanju dok me svećenik nije nježno protresao i nisam otvorila oči. Probudila sam se vrlo mirna, u miru koji nije od ove zemlje. Bila sam potpuno izliječena, a da nisam ni imala vremena ispuniti svoje obećanje, tražiti svoje ozdravljenje«, stoji u svjedočanstvu Marije Pellemans koja je ozdravila nakon pohoda grobu Male Terezije.
Dijagnozu plućne i crijevne tuberkuloze postavio je dr. Vandensteene, koji je pregledao Pellemans nakon povratka iz Lisieuxu. Liječnik je posvjedočio: »Našao sam je doslovno preobraženu. Ta mlada žena kreće se bez umora; jede sve što joj se da, s vrlo dobrim apetitom. Svi su simptomi nestali.«
Svjedokinja ljubavi i mira

Nas je privukao glas da se u bazilici, koja je dobila taj status prije točno 70 godina, događaju brojne pastoralne inicijative koje pokazuju da vjera u belgijskom okruženju nije »eutanazirana«. Iako kod tamošnjih građana živi svijest da je vjera privatna stvar, da se njezino iskazivanje u javnosti shvaća kao nametanje vjere drugima, ipak pastoralni tim bazilike prkosi toj snažnoj sekularizaciji te ima želju povećati broj onih koji dolaze na nedjeljna misna slavlja…

Nadahnuće za to upravo u ovim mjesecima našli su u sv. Tereziji iz Lisieuxa jer u ovoj i sljedećoj godini pada niz važnih obljetnica vezano uz tu francusku sveticu. Naime, ovoga listopada četvrt je stoljeća otkako je sv. Mala Terezija proglašena crkvenom naučiteljicom, a u siječnju 2023. navršava se 150 godina od njezina rođenja. No za bruxellesku baziliku posebno je znakovit ožujak sljedeće godine. »Godina 2023. podudara se sa stotom obljetnicom čudesnoga ozdravljenja Marije Pellemans. To se čudo dogodilo tijekom hodočašća koje je organizirao prvi župnik bazilike Srca Isusova Abbé Barrette, a upravo zahvaljujući i njemu sv. Mala Terezija proglašena je svetom. Osim toga, sljedeće godine slavi se i 200. obljetnica braka njezinih svetih roditelja, čije je svjedočanstvo ljubavi nadahnjujuće za obiteljski život. Uz to UNESCO je odao priznanje sv. Tereziji iz Lisieuxa odabravši je za ovu i sljedeću godinu kao osobu koja je pridonijela promicanju kulture i međureligijskoga dijaloga. To priznanje ističe sv. Malu Tereziju kao svjedokinju ljubavi i mira«, govori nam pripadnica reda posvećenih djevica Marie-Agnes Misonne dok nas vodi u sakristiju iza glavnoga oltara velike bazilike u kojoj se nalazi slika sv. Male Terezije s njezinim relikvijama.

I danas doživljavaju čuda

Upravo oko te slike i njezinih relikvija okupljaju se vjernici, svjedoči svećenik odgovoran za frankofonu zajednicu u bazilici Koekelberg Marc Leroy i domeće: »Iako je Francuskinja, sv. Terezija iz Lisieuxa poznata je u Bruxellesu. Ipak je čudo za njezinu kanonizaciju došlo iz Belgije.« Taj svećenik rođen u Kongu kaže kako upravo vjernici iz Afrike donose svježinu i novost Crkvi u Belgiji jer zahvaljujući i njima mogu u bazilici organizirati vječno klanjanje. Naime, pet stotina vjernika 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu okuplja se oko euharistijskoga Isusa donoseći pred njega različite molitvene nakane.

A uz blagdan sv. Male Terezije 1. listopada posljednjih godina u suradnji sa zajednicom »Blaženstva« u bazilici Srca Isusova pozivaju vjernike na napišu svoje nakane na molitvene kartice te ostave svoju adresu. Članovi molitvene zajednice sljedećih 365 dana mole na te nakane. Budući da mnogi zaborave za što su tražili zagovor, molitelji ih podsjete tako što im nakon godinu dana vrate njihove molitvene kartice. A je li se dogodilo uslišanje zna samo pošiljatelj kartice. Mnogi, kako nam svjedoče, vide da su im molbe uslišane. To je vrlo impresivno slavlje i mnogi posvjedoče kako su po zagovoru Male Terezije uslišani. »I rado dođu posvjedočiti da su vjernici doživjeli čudo kao i naša župljanka prije stotinu godina. Sve to organiziramo kako bismo pomogli našim ljudima da probude vjeru u sebi i prodube svoju povezanost s Crkvom«, pojašnjava svećenik Leroy i ističe činjenicu da je bazilika nacionalno svetište koje poznaje svaki katolik u Belgiji, a u njoj se održavaju velika slavlja i događaji.

Predstava kao priprema za jubilejsku godinu
Kripta bruxelleske bazilike Koekelberg bila je prepuna pretposljednjega dana rujna na prvoj belgijskoj izvedbi predstave o duhovnosti sv. Male Terezije koju je prije 70 godina napisao Francuz Gilbert Cesbron. Bila je to prilika da se najave i mnoge aktivnosti tijekom Godine sv. Male Terezije. »Računam na vas da ćete moliti za duhovnu obnovu Belgije«, rekao je Marc Leroy.
I francuska glazbenica utjecala se Maloj Tereziji
Među mnogobrojnim štovateljima sv. Male Terezije, još dok i nije bila proglašena svetom, bila je i slavna francuska pjevačica Edith Piaf. Uvijek je uz sebe imala škapular, a na njezinu noćnom stoliću bila je slika svetice te je nekoliko puta odlazila u karmel u Lisieuxu. Povijest povezanosti francuske pjevačice i svetice počela je kada je Piaf kao djevojčica imala oštećenje vida. Baka koja se brinula o njoj povela je Edith na hodočašće u Lisieux moliti sestru Tereziju od Djeteta Isusa koja je bila pred proglašenjem blaženom za njezino zdravlje.
Nada za duhovnu obnovu

Takvi će biti i događaji u rujnu i listopadu sljedeće godine jer će tijekom dva tjedna upravo bazilika Koekelberg biti središte proslave godine posvećene sv. Maloj Tereziji u Belgiji. Upravo na dan kada smo posjetili svetište u Bruxellesu belgijski su biskupi odlučili da će proglasiti tu godinu, a planovi dvoje glavnih inicijatora već su bili skovani. Predstavljajući detaljan program i aktivnosti kojima žele probuditi »duhovno uspavane« Belgijance Godinom sv. Male Terezije, posvećena laikinja Marie-Agnes Misonne kaže: »Središnji dio programa dvotjedne proslave Godine sv. Male Terezije u našoj bazilici ima dva cilja: s jedne strane doprijeti do što većega broja ljudi, a s druge strane ponuditi duhovnu formaciju. Doista, uvjereni smo da sv. Mala Terezija vodi do Isusa i oživljava vjeru jednostavno svojom prisutnošću, pa i svojim relikvijama. Vjerujemo da će taj događaj biti prilika da se osnaži duhovnost vjernika i otkrije duhovnost naučiteljice Crkve. To će nam omogućiti da odemo dublje od pristupa koji bi se mogao doživjeti kao ‘magičan’ prema relikvijama koje imamo u Bruxellesu. Želimo duhovno ukorijeniti taj događaj. Sve to daje nadu za duhovnu obnovu u Belgiji.«

Koliko inspiracija za pastoralni rad i novu evangelizaciju može donijeti život jedne svetice svjedoči popis aktivnosti koje će ponuditi. Planiraju održati vikend parova i obitelji, potom vikend za mlade, svetičine relikvije poslat će i u zatvore, a za duhovne vježbe uživo i preko interneta angažirali su karmelićanke i karmelićane. Osmislili su i »čitateljsku skupinu«: jednom mjesečno sastajat će se vjernici kako bi razgovarali i crpili poruke za život iz svetičine knjige »Povijest jedne duše«… Zasigurno će duhovna snaga koja se traži učiniti da bazilika Koekelberg postane nezaobilazno sveto mjesto u glavnom gradu Europske unije.

Kako iz srca Europe kreće terezijanska obnova
Kada se spomene Bruxelles, mnogima prvo na pamet padnu europske institucije, no glavni grad Belgije više je od ureda i konferencijskih dvorana u kojima službenici i političari određuju budućnost Europske unije… I u vjerskom smislu, iako prožet duhom sekularizacije, taj grad ima svoje posebnosti. Nacionalna bazilika Srca Isusova, tzv. bazilika Koekelberg, mjesto je iz kojega je došla inicijativa da se u povodu 150. obljetnice rođenja sv. Male Terezije u Belgiji godina posveti njoj u čast, uz brojne duhovne aktivnosti i inicijative. Uz svetičin blagdan koji se slavi prvoga dana mjeseca listopada predstavljamo nadahnjujuće  inicijative.