IZABRANA PRVA »PRO-LIFE« ZASTAVA »Dva stopala, dvije ruke, dvije pruge, dva života. Ljubimo ih oboje«

Nakon globalne medijske kampanje međunarodnih LGBT udruga, koje su lipanj proglasile »mjesecom ponosa« – pa su tako dugine boje iskakale posvuda, od gradskih trgova, preko medija i reklama renomiranih brendova na Europskom nogometnom prvenstvu do prozora mnogih veleposlanstava – zagovornici života na međunarodnoj razini također nisu mirovali. Nakon višednevnoga glasanja sredinom srpnja pobornici života od začeća do naravne smrti iz različitih dijelova svijeta posredstvom interneta izabrali su prvu »pro-life« zastavu, koja će ubuduće služiti kao međunarodni simbol zaštite prava nerođenih. Znakovito je da su projekt poduprle ne samo udruge i organizacije vjerskoga karaktera, nego i one koje svoje usmjerenje opisuju kao »sekularno«.

Zastavu je dizajnirao brazilski umjetnik Nanda Gasperini, a inicijativu je zajednički pokrenulo više međunarodnih »pro-life« udruga. »Isticanje ‘pro-life’ zastave bit će način na koji će se oni koji život zagovaraju svakodnevno solidarizirati sa pokretom zagovornika za život. Ljudi diljem svijeta, bez obzira na njihov stav prema pobačaju, vidjet će zastavu, prepoznati njezino značenje i biti potaknuti promisliti kakva je zapravo stvarnost pobačaja«, objašnjeno je na mrežnoj stranici koju podupire sedamdesetak udruga iz raznih krajeva svijeta.

Pobjednička zastava prepoznatljiva je po jednostavnom dizajnu. U središtu su dva dječja tabana, roza i plave boje, na tragu pribadača »Dragocjena stopala« za revere odijela, koje su osmišljene još 1979. godine i popularizirane na više kontinenata. Tabani su okruženi roza dlanovima, koji simboliziraju majku koja gladi trudnički trbuh, a u središtu »kruga života« nalazi se bijelo srce koje simbolizira pokret zagovornika za život i ljubav za majke i njihovu djecu. U središnjem dijelu zastave vodoravno se protežu dvije pruge, roza i plava, koje predstavljaju dva života koja se isprepleću u trudnoći, a budući da su jednake duljine i širine, dvije pruge govore da je svaki život jednako vrijedan: i onaj odrasli i onaj nerođeni. Kako i sami pokretači projekta ističu, smisao zastave moguće je sažeti u dvjema rečenicama: »Dva stopala, dvije ruke, dvije pruge, dva života. Ljubimo ih oboje«.