IZGUBLJENO, PA NAĐENO Majčin dan župljani iz »grada automobila« dočekali krunjenjem kipa Majke Božje

DETROIT • Župljani župe sv. Hijacinta u Detroitu slavili su nedjelju Majčina dana u ozračju važnoga pronalaska – krune s dvanaest zvijezda koja je nedostajala kipu Majke Božje koji resi unutrašnjost župne crkve. Sasvim slučajno u podrumu ispod župne crkve sv. Hijacinta pronašla ju je prije nekoliko tjedana sakristanka. U sklopu svečanoga misnoga slavlja u nedjelju 5. svibnja kip Majke Božje je i okrunjen.

Dodatan impuls pobožnosti

Svojevrsni je kuriozitet da je kip koji od osamdesetih resi župu u Detroitu u kojoj se okupljaju mahom potomci poljskih doseljenika u Ameriku djelo kipara koji ima veze s Poljskom. Riječ je o Paulu Landowskom, Parižaninu poljskih korijena, ujedno autoru glasovitoga Krista Otkupitelja koji bdije nad Rio de Janeirom u Brazilu. Kip Majke Božje izvorno je pripadao crkvi župe Bezgrješnoga začeća u Detroitu, koja je morala biti porušena 1981. godine jer se u taj dio »grada automobila« širilo postrojenje tvrtke »General Motors«. Kip je prenesen u drugi dio grada, u župu sv. Hijacinta, posvećenu poljskomu dominikancu koji je u 13. stoljeću evangelizirao ukrajinski narod.

No osjetljiva je zlatna kruna u prijevozu morala biti prenesena odvojeno od kipa i tako se izgubila. Kip je svoje mjesto pronašao u dijelu crkve sv. Hijacinta u kojem se nalazila stara ispovjedaonica, a uz njega su bila postavljena tumačenja i povijest razvoja dogme o Bezgrješnom začeću Blažene Djevice Marije. Za župu sv. Hijacinta novi je kip Majke Božje od osamdesetih donio i rast u marijanskoj pobožnosti. Nedavnim krunjenjem kipa ususret Majčinu danu vjernici su pobožnosti Majci Mariji pridodali dodatan impuls.