PJEVAČI BETLEHEMSKE ZVIJEZDE U ZAGREBU PO 15. PUT OBIŠLI CRKVENE USTANOVE Djeca postaju zagovornici siromašnih i potrebitih

Snimio: B. Čović | Pjevači betlehemske zvijezde u Zagrebu po 15. put obišli crkvene ustanove. Glas Koncila

U europskim zemljama ovih božićnih dana čak oko pola milijuna djece pjevača u samo nekoliko dana propješači 420 tisuća kilometara i tako zaokruži Zemlju čak deset puta. Među pjevačima dvije su trećine djevojčice. Iza tih se statističkih podataka skrivaju Pjevači betlehemske zvijezde, globalna dobrotvorna akcija vezana uz Dan sv. Djetinjstva, jedan do četiriju Papinskih misijskih djela, kad Crkva na svetkovinu Bogojavljenja pokazuje blizinu i pomoć misijskim zemljama. U toj akciji na početku svake godine u fokusu su potrebe djece, a molitvom, žrtvom i konkretnim akcijama pokazuje se solidarnost s potrebitima. Smatra se da je to najveća akcija solidarnosti djece za djecu te je od 2015. godine uvrštena na popis nematerijalne kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a. U početku maleno, Djelo sv. Djetinjstva izraslo je u veliku i razgranatu akciju, a jedna od najpoznatijih grana su Pjevači betlehemske zvijezde, posebno poznati u germanskim zemljama, gdje su »Sternsingern« postali prava atrakcija, a osim što su velika duhovna i materijalna potpora siromašnoj djeci u misijama, postaju i njihovi odvjetnici i zagovornici.

Običaj seže još u srednji vijek, kad su dječaci odjeveni kao kraljevi išli po ulicama i glumili pohod jaslicama. Upravo su to korijeni akcije u koju su se uključila i djeca u Hrvatskoj te su npr. u Zagrebu po 15. put akciju priredila uoči Bogojavljenja. U Zagrebu su organizirane dvije skupine Pjevača betlehemske zvijezde – iz župe sv. Antuna Padovanskoga sa Svetoga Duha i iz župe sv. Mihaela iz Gračana koji u glavnom hrvatskom gradu posjećuju središnje crkvene ustanove, knjižare katoličkih izdavača, samostane, svećenike. Djeca u božićno vrijeme odjevena kao kraljevi pjevaju božićne pjesme i nose znak betlehemske zvijezde te idu od kuće do kuće navijestiti božićnu radosnu vijest, prikupljajući pritom novčane priloge za djecu u misijskim zemljama. Ove će godine pomoć biti proslijeđena djeci u Tanzaniji u kojoj djeluje šest misionara iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Župe i zajednice koje su se odvažile organizirati akciju svjedoče da je to divno duhovno iskustvo koje ne donosi pomoć samo djeci u misijama, nego i zajednicama koje tom akcijom ubiru duhovne plodove zajedništva i međusobne ljubavi. Izrađuju zvijezde, kostime i kutije za priloge, upoznaju se s potrebitima i projektima koje će poduprijeti Djelo sv. Djetinjstva te uvježbavaju božićne pjesme…

Pohod Pjevača betlehemske zvijezde ima ishodište u nekadašnjoj tradiciji dječjega čestitanja u božićno vrijeme: u Hrvatskom zagorju zvali su se zvezdari, u Podravini betlehemari, u Dalmaciji, Istri i drugim primorskim krajevima koledari ili negdje drugdje čestitari. Djeca su obilazila susjede i rođake te su dobivala skromne darove: voće, kolače i koji novčić. U Austriji i nekim drugim europskim zemljama postojao je sličan običaj. Koruški Slovenac Janez Rovan, svećenik salezijanac iz Klagenfurta, pokrenuo je među djecom 1954. akciju Pjevača betlehemske zvijezde i predložio im da pođu u manjim skupinama čestitati Božić, ali da ne skupljaju novčane priloge za svoje potrebe, nego za svoje siromašne vršnjake u misijskim zemljama.

Akcija se proširila po cijeloj Austriji i ove će godine u nju biti uključeno 85 tisuća djece. Po troje – petero djece kao kraljevi, anđeli i pastiri u pratnji odrasle osobe obilaze domove i ustanove pozivajući na solidarnost sa siromašnom djecom u svijetu. Od 1954. godine samo je u Austriji tako prikupljeno 450 milijuna eura te je poduprto 500 projekata, a izračunano je da prosječno svaki pjevač ili pjevačica betlehemske zvijezde uprihodi otprilike 200 eura. Pjevači betlehemske zvijezde posjećuju parlament i saveznoga predsjednika. Slično je i u Njemačkoj, no u posljednje vrijeme osim tradicionalnoga pjevanja po kućama i stanovima sve se više župa odlučuje odlaziti u trgovačke zone i centre, tvrtke, gostionice, domove umirovljenika i urede.