MAJKA TEREZIJA PISALA GLASU KONCILA: Kako je došlo do svetičine čestitke?

Čestitka Majke Terezije objavljena u Glasu Koncila 1979. godine

Neposredno prije nego što je stigla u Oslo i primila Nobelovu nagradu za mir u prosincu 1979. godine »majka velikoga ljupkoga naroda« – kako su Majku Tereziju nazvali urednici u božićnom broju dvotjednika Glasa Koncila – ispisala je posebnu čestitku za naše čitatelje. »Dragi čitaoci Glasa Consila – sretan Božić i sveta nova Godina – molimo krunicu Majke Božje s većim žarom – Bog s Vama – M. Teresa MC«, stoji u poruci nove svetice objavljenoj u 25. broju na desetoj stranici Glasa Koncila.

Nije marketinški trik

Nije to bio iznuđen marketinški trik, nego plod iskrene povezanosti Majke Terezije i Glasa Koncila. Urednici Luka Depolo i Mijo Gabrić imali su čast pratiti Majku Tereziju pri dodjeli Nobelove nagrade te putovati uz današnju sveticu od Rima do Norveške. U toj su prilici s njom dugo razgovarali, pa kako stoji u novinama – 7. prosinca »na tom putu Majka Terezija napisala je poruku suradnicima, a posebnu čitateljima Glasa Koncila«.

Dva dana kasnije u Oslu je Majka Terezija sudjelovala na misi za vjernike hrvatske katoličke misije – dvjestotinjak radnika i velik broj njihove djece, koji su joj predali dar za njezine siromahe. Plod veze između sv. Terezije iz Kalkute i Glasa Koncila bio je i prvi njezini posjet Zagrebu u povodu pučkih misija »Zagrebačka korizma 1978.«, a godinu kasnije otvorena je prva kuća misionarka ljubavi u Branjugovoj ulici u sjeni tornjeva zagrebačke prvostolnice.

Kalendar na dar

Njezine zagrebačke i indijske susrete uvijek je vjerno bilježio i fotograf GK-a Zvonimir Atletić, a u posjetima Indiji i svijetu nastale su brojne priče, zanimljivosti, zapisi, sjećanja i fotografije koje su objavljivane u katoličkim novinama Glasu Koncila i Maku. Njezinom rukom ispisan kraj čestitke – »Bog s Vama«, s potpisom – nalazi se i na kalendaru za 2017. – koji svim čitateljima dolazi na dar u ovom božićnom dvobroju.