IZNIMNA GESTA MINISTRANATA SA SPLITSKOGA SUĆIDRA Darove s blagoslova obitelji darovali – obiteljima

Foto: Splitsko-makarska nadbiskupija | Don Ivan Čotić s ministrantima župe sv. Andrije na Sućidru u Splitu

I ove su godine župnik župe sv. Andrije na Sućidru u Splitu don Ivan Čotić i pomoćnik don Vedran Torić gotovo tri tjedna s ministrantima po kiši i vjetru obilazili obitelji željne susreta i Božjega blagoslova. Ministranti su u svakoj obitelji, nakon što bi svećenik izmolio blagoslovnu molitvu, uz naljepnicu ostavili posebno tiskan župni kalendar i magnet sa slikom župne crkve. Župljani su svoje ministrante, kako je to uobičajeno, uz bombone i čokolade, darivali i s nešto novca, a ministranti u dogovoru sa svojim župnikom odlučili su najveći dio darovanoga novca dati u karitativne svrhe.

U suradnji s Caritasom Splitsko-makarske nadbiskupije sa 28 250 kuna pomogli su sedam obitelji koje uz bolest u obitelji, nekoliko njih i s brojnom djecom, žive u vrlo teškoj materijalnoj situaciji.

Prvi slučaj su otac, majka i dijete od pet godina. U obitelji nitko ne radi. Podstanari su, a otac zarađuje skupljajući boce po cijeli dan. Prije nekoliko mjeseci otac je teško obolio od karcinoma koji mu je operiran i nalazi se u teškom stanju. Majka je osoba s mentalnim poteškoćama, ali prema svojim mogućnostima čini sve što može za obitelj. Drugi slučaj su otac, majka i troje maloljetne djece. Suprug je teško bolestan. Jedina su im primanja invalidska mirovina i dječji doplatak. Majka ne radi. Podstanari su. Treća obitelj kojoj su ministranti pomogli su baka i unuka. Baka je udomitelj jer su roditelji ovisnici. Baka je bolesna, a unuka je dijete s poteškoćama te boluje od nekoliko teških bolesti: statički sindrom, epilepsija te problemi s vidom.

Dodijeljena je pomoć i samohranoj majci s dvoje djece od kojih je jedno maloljetno te ima stopostotni tjelesni invaliditet. Otac djece napustio je majku nakon što je doznao da je mlađe dijete teško bolesno. Ono je u potpunosti ovisno o majci koja mu pomaže kretati se te su obvezni svaki dan odlaziti na propisane terapije zbog tjelesnoga oštećenja. Dio ministrantskoga dara namijenjen je obitelji sa sedmero djece. Otac boluje od teške bolesti karcinoma, zbog čega nema priliku makar privremenim radom osigurati materijalna sredstva za svoju obitelj. Od primanja imaju samo dječji doplatak te socijalnu pomoć, što je nedostatno za život, posebice zbog djece školskoga uzrasta. Ministranti su svojim darom pomogli i obitelji s devetero djece. Otac je osoba s invaliditetom te prima invalidsku mirovinu. Jedno dijete pohađa srednju, a osmero djece pohađa osnovnu školu. Jedno dijete boluje od epilepsije. Majka ne radi. Ministrantski je dar pomogao i roditeljima s troje djece. Otac radi za minimalnu plaću, a majka se brine za troje djece s težim smetnjama u razvoju. Stanje u obitelj je iznimno teško. Na don Ivanovo pitanje ministrantima što ih se posebno dojmilo u blagoslovu obitelji jedan ministrant je rekao: »Posebno sam bio tužan zbog toliko bolesnih koje smo vidjeli i naše nezahvalnosti Bogu što smo zdravi.«