Brojni sati i svakidašnjica provedena na pametnim telefonima, računalima, tabletima, donose niz tegoba, od kojih se može istaknuti bol u vratu i ramenima koja je posljedica prisilnih i neprirodnih položaja držanja tijela. Istraživanja su pokazala da pojedinci provode prosječno oko četiri sata dnevno gledajući u svoje pametne telefone – to je 1400 sati godišnje ne računajući rad na računalu koji u nekih osoba uključuje puno radno vrijeme, pa i više od toga. Zbog aktualne je pandemije boravak za računalom pojačan jer se u virtualnom okruženju često održavaju sastanci, nastava, edukacija i slično. Problem koji donosi pretjerana upotreba elektroničkih uređaja u cijelom svijetu izaziva, može se reći, »elektroničku epidemiju boli« koju su stručnjaci nazvali »tech neck« (tehnološki vrat). To je izraz koji se odnosi na bol, ukočenost, pa čak i ozljede koje mogu nastati od saginjanja glave prema dolje i predugoga gledanja elektroničkih uređaja.

Sagnuta glava opterećuje vrat

Uloga je vrata držanje glave uspravno. On se sastoji od sedam malih kralježaka i najfleksibilniji je dio kralježnice. No vratna kralježnica osjetljiva je na oštećenja. Kada osoba drži ravno glavu i gleda naprijed, težina koju vrat podnosi je oko 4 do 5 kilograma. Otežavajuća je okolnost kada se glava drži dulje vrijeme nagnuta. Na primjer, prilikom pisanja poruka glava je pognuta prema naprijed i prema dolje. Budući da su mobilni telefoni mali, mnogi pojedinci skloni su pogrbiti ramena kako bi telefon držali u jednoj ruci da bi mogli pisati drugom rukom. Ta je pogrbljenost često pod kutom od 30 do 45 stupnjeva. Količina sile koja u tom slučaju djeluje na vratni dio kralježnice prevelika je. S pogoršanim držanjem mišići gornjega dijela leđa se rastežu, a mišići u prednjem dijelu tijela postaju sve slabiji i skraćuju se.

Opterećenje kralježnice
Svakih 15 stupnjeva pri naginjanju glave prema naprijed
povećava težinu glave na kralježnici za 6,5 – 7 kg

Ovisno o kutu pod kojim je glava spuštena, dolazi do dodatnoga opterećenja vrata pa se sa svakim stupnjem spuštanja vrata ta težina pojačava. Isto se događa i kod neispravne ergonomije prilikom rada za računalom.

Poput trzajne ozljede

Svakih 15 stupnjeva pri naginjanju glave prema naprijed povećava težinu glave na kralježnici za 6,5 – 7 kg. To znači, ako je glava nagnuta prema naprijed za 45 stupnjeva, njezina je težina na kralježnici veća od 20 kg. Time dolazi do neželjene sile koja opterećuje zglobove, ligamente i živce vrata. Ostatak tijela više ne može podržavati takav teret, što dovodi do napetosti u vratu i ramenima, bolova u gornjem dijelu leđa, a zatim i do oštećenja vratne kralježnice. Upala i stres vezivnoga tkiva i mišića vrata mogu uzrokovati ukočenje ili otvrdnuće tkiva i ograničiti rotaciju u vratu. Puno vremena provedeno u položaju »glave prema dolje« može uzrokovati dugotrajno trošenje i degeneraciju vratne kralježnice. Prenaprezanje vrata prilikom dugotrajne i nepravilne upotrebe elektroničkih uređaja slično je trzajnim ozljedama. Takva stanja osim bola mogu uzrokovati glavobolje, teškoće u koncentraciji, umor, zujanje u ušima, poremećaj spavanja, trnce u rukama, gubitak prirodne krivulje kralježnice (grbu na leđima) i brojne druge tegobe za čije je liječenje ponekad potreban i kirurški zahvat. Budući da se pojedinci toliko oslanjaju na svoje mobilne telefone, mentalno se gube u tekstualnim porukama, igricama ili na poslu na računalu, često zaboravljaju na pravilno držanje tijela, što može uzrokovati ozbiljne zdravstvene teškoće…

Vratobolja
je češća u žena, prema nekim studijama čak do 3 puta češća nego u muškaraca.
Oko 90 %
ljudi u životu osjetilo je bolove u vratu
30 %
smanjenja vilalnoga kapaciteta pluća, prema istraživanjima,
rezultat je sagnutog položaja glave tijekom upotrebe elektroničkih uređaja
Savjeti za zaštitu vratne kralježnice
Postoje načini za ograničavanje učinaka sindroma »tech neck«, a oni ponajprije uključuju pravilan položaj prilikom rada i upotrebe elektroničkih uređaja. Najbolji je način sjedenja naslon stolca s naslonom za glavu koji sprječava savijanje vrata prema naprijed i s dobrom lumbalnom potporom (u donjem dijelu leđa) kako bi se spriječilo spuštanje. U tom položaju diskovi na leđima, kao i vrat, podvrgnuti su mnogo nižim silama nego u položaju bez potpore. Elektronički uređaji trebali bi biti u razini očiju pa zbog toga treba prilagoditi položaj ekrana, odnosno visinu stolca i radne površine.
Treba paziti na pravilno držanje glave, a to je najjednostavnije tako da se povuče zamišljena okomita linija od uha do ramena. Često se tijekom telefoniranja aparat drži glavom između uha i ramena, što je veliko opterećenje za vrat i cirkulaciju u krvnim žilama vrata pa stoga taj položaj treba izbjegavati. Preporučaju se »male stanke« u kojima se nakon petnaestak minuta provedenih za računalom napravi nekoliko istezanja vratom lijevo – desno, te podizanje ramena prema ušima i natrag. Također je dobro istezanje na način da se isprepletu prsti, dlanovi okrenu prema gore i ispruže ruke iznad glave. Gdje god je moguće, makar na minutu, dobro je ustati jer se na taj način potiče cirkulacija, ali i mijenja položaj tijela. To ne koristi samo vratu, nego je dobro za cijelo tijelo. Dobro je staviti si podsjetnike za stanke u radu za računalom. Kad god je moguće, treba ograničiti vrijeme provedeno na različitim uređajima, uključujući mobilne telefone, računala i tablete.