KAKO NJEGOVATI ODNOS S BOGOM? Zrno graha

Foto: Shutterstock

Marljiva i savjesna djevojčica upita mamu: »Mama, kako da posadim grah? Dobili smo zadatak od učiteljice posaditi u staklene teglice nekoliko zrna graha. To je iz prirode, znaš. I mora mi uspjeti!« I tako počne priča.

Potrebno je dovoljno svjetlosti, vlage, nešto plodne zemljice i ne preduboko staviti zrno. Uz to valja imati puno, puno strpljenja, biti pažljiv i voditi brigu o posađenu zrnu. Uključiti svoje ruke, srce i glavu. Riješiti se brzopletosti i navrat-nanos brzih očekivanja, poput klika na računalu ili nervoznih »prelijetanja« na jednom od brojnih zaslona. Znati prepustiti ishod truda i brige te prihvatiti da neko zrno možda ne će niknuti. Valja osigurati uvjete, uložiti trud i vrijeme, ali ipak nije sve u ljudskim rukama. U rukama je Onoga koji daje da zrno klija, pušta lagano korijen, jača, snaži i tjera stabljiku polako van na svjetlo dana. U isto vrijeme i krhka i čvrsta staklenka krije život i snagu jednoga zrna graha.

Valja osigurati uvjete, uložiti trud i vrijeme, ali ipak nije sve u ljudskim rukama. U rukama je Onoga koji daje da zrno klija, pušta lagano korijen, jača, snaži i tjera stabljiku polako van na svjetlo dana.

Prilika je to vježbati se u stavu čuđenja, opažanja, usredotočenosti, divljenja, zahvalnosti i osjećaju povjerenja kako je bezuvjetno ljubljeno i od Boga darovano dijete. Osjetiti napor i muku oko maloga zrna graha. Poput muke i napora oko gradnje odnosa s Bogom. U molitvi. U euharistiji. Postojano i ustrajno u zajedništvu s drugima. Učiti vjeru kroz djelovanje i sudjelovanje s drugima.

Potrebna je osoba kako bi se učenje vjere odvijalo kroz osobne odnose i moglo uskladiti ruke, um i srce. Otvoriti prostore kroz svakodnevna iskustva za osjećaj udomljenosti, tako ono izvana može pokrenuti nešto iznutra. Otvara se prostor za dragocjeno vjersko iskustvo. Iskoristiti rast male biljčice za stvaranje iskustva i razumijevanja kako valja svaki odnos i ono što je čovjeku važno i vrijedno njegovati. Vježbati vještinu strpljenja. Njegovati odnos s Bogom. Ne zaboraviti na njega u mnoštvu nebitnih i suvišnih stvari. Svaki dan odvojiti vrijeme za njega. Poput kapljice vode za suhu zemlju i svjetlosti njegova pogleda. Paziti na taj odnos, jer krhka je staklenka u kojoj se krije malo zrno. Krhka je staklenka, ali snažan je život u njoj. Valja ga podržati i zaštititi.