KAKO SU KARMELIĆANKE DOŠLE U HRVATSKI LESKOVAC Američki Hrvati ganuli blaženu utemeljiteljicu

Samoborsko-jastrebarskim krajem (83) Samostan Božanskoga Srca Isusova u Hrvatskom Leskovcu

Snimio: Z. Galić | Samostan Božanskoga Srca Isusova u Hrvatskom Leskovcu

U Hrvatskom Leskovcu, mjestu nadomak Stupnika, u kojem je župna crkva sv. Ivana Nepomuka, nalazi se samostan karmelićanki Božanskoga Srca Isusova (BSI) s pripadajućom kapelom sv. Josipa, križnim putom »S Karmela na Golgotu« te domom za odgoj djece u jaslicama i vrtiću.

Od 2012. samostan je sjedište Provincijalne uprave i kuća novicijata. U Zagrebu na Ksaveru otvoren je prvi Dom sv. Josipa g. 1917., iz kojega su se sestre preselile u Hrvatski Leskovac te g. 1919. na izričitu želju utemeljiteljice njemačke redovnice Marije Terezije od sv. Josipa (umrla je 20. rujna 1938.), otvorile samostan na darovanom zemljištu, zauzimanjem zagrebačkoga nadbiskupa Antuna Bauera. Bio je to prvi karmelski samostan BSI u Hrvatskoj. Marija Terezija od sv. Josipa beatificirana je g. 2006., a blagdan je 30. listopada, dan kada je ona prešla s protestantizma na katoličanstvo iz ljubavi prema Gospi i sv. Josipu. Njezino je poslanje zauzimanje za djecu i starije ljude kroz različite oblike služenja u bolnicama i domovima za napuštenu djecu, a prema statutu iz 1903. sestre i danas nastavljaju uz geslo »Boga u svima gledati, Boga u svima služiti, Boga u svima ljubiti«. Krista nasljeduju kroz evanđeoske savjete: čistoću, siromaštvo i poslušnost.

Karmelićanke u Hrvatskoj borave od 1917. nakon susreta blaženice s potrebitim izbjeglim Hrvatima u Americi g. 1913. Karmelski red časti i ima za uzor sv. Tereziju Avilsku, sv. Ivana od Križa, sv. Malu Tereziju, sv. Elizabetu od Presvetoga Trojstva, sv. Mariju Magdalenu De Pazzi i sv. Edith Stein. U Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini samostani su u Zagrebu, Bibinjama, Gabeli Polju, Poredju, Puntu, Slavonskom Brodu, Splitu i Strmcu Samoborskom. Hrvatska provincija djeluje i u Brazilu, Islandu, Nigeriji i Rusiji, a vrhovna poglavarica je u Nizozemskoj. Mise su u kapeli sv. Josipa nedjeljom u 9, subotom u 19 i radnim danima u 7 sati.