KAPELA KRALJICE MIRA U BLAGUŠI Izgrađena u znak zahvalnosti braniteljima

Kapela Blažene Djevice Marije Kraljice mira u Blaguši

Kapela Blažene Djevice Marije Kraljice mira u Blaguši
Kardinal Franjo Kuharić blagoslovio je kapelu 5. listopada 1991. Okolo crkvice uređen je mali perivoj s natkrivenim molitvenim prostorom vanjske crkve i kamenim oltarnim stolom.

Podsljemensko naselje Blaguša u kašinskoj župi sv. Petra i Pavla smjestilo se istočno od doline potoka Kašine ispod sela Glavnice Gornje. Početna je točka uspona na istočnu Medvednicu, uzvisinu Grohot (492 m) i dalje za Laz Bistrički i Mariju Bistricu (staza br. 60, 61 i 62). Na početku sela nalazio se križ krajputaš koji su stanovnici početkom Domovinskoga rata zamijenili izgradnjom kapelice koju su posvetili Majci Kristovoj i Majci mira.

U znak zahvale

Izgrađena je u znak zahvale i na čast svih onih koji su otišli braniti Hrvatsku iz toga kraja. Kardinal Franjo Kuharić blagoslovio je kapelu 5. listopada 1991. Okolo crkvice uređen je mali perivoj s natkrivenim molitvenim prostorom vanjske crkve i kamenim oltarnim stolom. Objekt je četvrtastoga oblika površine 42 m2 s trostranom apsidom, oltarnim stolom, mesinganim svetohraništem (poklon Tome Mađera), velikom slikom Kraljice mira na začelnom zidu i bočnim prozorima.

Kraj titularne slike nalaze se slike Srca Isusova i Marijina, a u lađi drveni kipovi sv. Josipa i Blažene Djevice Marije. U molitvenom prostoru postavljene su stolice za tridesetak vjernika. Pročelni dio kapele s tornjićem za zvono (iz g. 1993.) i satom ima dva ulaza s hrastovim vratima koja razdjeljuje postavljeno središnje raspelo, rad stolara Josipa Tušeka. U kapeli se nalaze keramičke postaje križnoga puta i razglas za vanjsko bogoslužje. Kapela je obnovljena g. 2014.

Proštenje u svibnju

Srednjovjekovna povijest Blaguše povezana je s Kašinom i Castrumom Blagusom s kojima je pripadala posjedu »Terra Casina cum Blagussa«. Godine 1217. sela su bila u posjedu zagrebačkoga Kaptola, kada se spominje grad Blagus (vjerojatno izgrađen na brdu Gradišče 245 m), a kasnije u vlasti zagrebačkih biskupa.

Mise su druge i četvrte nedjelje u 9.30 sati. Proštenje je zadnje nedjelje u svibnju. Za Blagušu iz Dubca vozi autobus br. 270.