KAPELA MAJKE BOŽJE KRALJICE HRVATA U MALOJ JAZBINI Marijanska kapelica čuva obraćenoga zaštitnika lovaca

Kapela Majke Božje Kraljice Hrvata, Samoborskim krajem (6)

Snimio: Z. Galić | Kapela Majke Božje Kraljice Hrvata u Maloj Jazbini

U Maloj Jazbini, selu koje se nalazi na uzvisini iznad Luga Samoborskoga, nasuprot raspela u dvorištu obitelji Otmačić na kč. br. 52 izgrađena je, a 16. srpnja 1994. i posvećena kapela Majke Božje Kraljice Hrvata. Posvetio ju je nadbiskup Franjo Kuharić uz prisutnost brojnih vjernika toga kraja. Kapela je izgrađena na zemljištu Mirka Otmačića, koji ga je darovao na tu nakanu.

Povijest kapele seže u vrijeme od 10. svibnja 1934., na blagdan Spasova, kada je u Maloj Jazbini bilo postavljeno raspelo zahvaljujući donacijama obitelji Otmačić i žitelja sela.

U kapeli koja uz molitveni ima natkriveni prostor ispred ulaza napravljen je trijem s malim zvonikom i zvonom koje se oglašava svakodnevno u 6, 12 i 20 sati. U zatvorenoj unutrašnjosti iza velikih ostakljenih vrata postavljen je pozlaćeni drveni oltar s pokretnim tropletom i slikom koja prikazuje obraćenje sv. Huberta, zaštitnika lovaca, a rad je umjetnice Branke Babić. Na začelnom zidu trostrane apside nalaze se još tri slike iste umjetnice. U središtu je slika s prikazom Majke Božje Kraljice Hrvata, koja je kopija sljemenske Gospe od Puta, a bočno su slike sv. Huberta i sv. Bernarda iz Aoste koji je zaštitnik planinara i alpinista.

Povijest kapele seže u vrijeme od 10. svibnja 1934., na blagdan Spasova, kada je u Maloj Jazbini bilo postavljeno raspelo zahvaljujući donacijama obitelji Otmačić i žitelja sela. Obnovljeno raspelo upravo je ono koje se sada nalazi u dvorištu iste obitelji nasuprot kapele. Na misi kod raspela 19. srpnja 1992. predložena je izgradnja kapele Majke Božje Kraljice Hrvata, koja je ostvarena zahvaljujući mještanima i obitelji Janka Otmačića iz Luga Samoborskoga.

Misa i proštenje su u nedjelju prije blagdana sv. Bernarda (15. lipnja). Misa je i na blagdan sv. Huberta (3. studenoga), na Gospu Karmelsku (16. srpnja) i Veliku Gospu (15. kolovoza) s proštenjem.