KAPELA MAJKE BOŽJE NA POLJANICAMA »Olujnoj kapeli« ni komunizam nije mogao naštetiti

Samoborskim krajem (17) Kapela Majke Božje na Poljanicama

Snimio: Z. Galić | Kapela Majke Božje na Poljanicama

Prijevoj Poljanice (580 m) ispod Plešivice (779 m) povezuje cestom Samobor i samoborska sela s Jastrebarskim i jaskanskim mjestima s onu stranu Plešivice. Na zaravni prijevoja u blizini lovačkoga doma, koji je izgrađen g. 1977., izgrađena je kapela Majke Božje oko g. 1825.

Kapela je obnovljena g. 1946. iako su komunističke vlasti zabranjivale slavlje mise ispred nje. Od g. 1975. i novoga uređenja g. 1977. misa se slavi jednom na godinu na prvu nedjelju u kolovozu, a to je vrijeme najbliže blagdanima Gospe od Anđela i Gospe Snježne. Osobito je bilo svečano g. 1990. kada se na misi okupio sav puk i predstavnici vlasti općina Samobor i Jastrebarsko. Održana je i procesija od župne crkve sv. Jurja iz Plešivice do kapele na Poljanicama. Župa sv. Jurja iz Plešivice, kojoj pripada kapela Majke Božje, pripada Jaskanskomu dekanatu.

Legenda o postanku

U ograđenu zidanu prostoru s vratima od kovanoga željeza postavljena je građevina plošnoga pročelja s dvokrilnim ostakljenim vratima, slikom Gospe Žalosne u trokutastom završetku ispod krovišta, na kojem se nalazi limeni tornjić za zvono. U začelnom oblom zidu nalazi se ostakljena niša s kipom Blažene Djevice Marije. Na bočnom južnom zidu lučni je prozorčić zaštićen drvenim kapcima. S južne strane kapele dograđen je natkriveni plato za slavlje misa na otvorenom.

Kao i za mnoge druge sakralne objekte, i za ovaj je vezana legenda o njezinu postanku. Seljak Stjepan iz Bukovja radio je na polju u Mladini kada mu je kći donijela objed. Kada je ona otišla, nastalo je iznenadno veliko nevrijeme te se on pobojao za njezin život. Uputio se za njom da je zaštiti i spasi. Na Poljanicama mu se ukazala Majka Božja, koja ga je ohrabrila riječima da mu je život kćeri očuvan njezinom zaštitom. Također je od njega zatražila da joj u znak zahvale podigne kapelu, a on je to i učinio g. 1825.