KAPELA UZVIŠENJA SV. KRIŽA U MRZLJACIMA Kapelom označena junačka žrtva hrvatskih branitelja

Snimio: Z. Galić

Za turskih navala »Plemenita općina Draganić« u sastavu je zajedničke čete s »Plemenitom općinom Turopolje« davala 200 kopljanika. Oni su se ustrojavali u potrebi i na poziv kralja. Godine 1991. na poziv domovine u obranu slobodne Hrvatske Draganić nije zaostajao brojem bojovnika za drugim dijelovima zemlje, nego je u Domovinskom ratu branio taj dio Hrvatske, posebno kritično karlovačko područje. Nažalost, 17 pripadnika slavne 129. brigade ZNG-a (jedan dio II. satnije II. bojne) izginulo je 8. studenoga 1991. oko 14 sati u naletu dvaju zrakoplova JNA u selu Mrzljakima, a isti ih je broj bio teško ranjen. Bila je to najbrojnija pogibija u jednom danu i na jednom mjestu u vrijeme rata.

Iza kapele podignuto spomenobilježje

Inicijativom udruge 129. brigade i njihovim prilozima, donacijama branitelja iz Karlovca i njihovih prijatelja, Republike Hrvatske i onih iz inozemstva, izgrađena je 1993. g. kapela Uzvišenja sv. Križa u Mrzljacima na mjestu pogibije branitelja. Odbor za izgradnju spomenkapele ustrojen je 30. studenoga 1993., a iduće godine u travnju blagoslovljen je temeljni kamen. Zvono na kapeli oglasilo se prvi put 18. listopada 1994. Na obljetnicu tragičnoga događaja 8. studenoga 1994. tadašnji pomoćni zagrebački biskup Juraj Jezerinac, sin toga kraja, blagoslovio je kapelu u nazočnosti majki, očeva, supruga i djece poginulih pripadnika 129. brigade.

Tlocrt kapele veličine 70 m2 u obliku je glave zlokobnoga projektila koji je usmrtio branitelje. Ispred ulaza i maloga predvorja na dva bočna stupa s konzolom postavljeno je zvono. U predvorju do ulaza su fotografije stradalih, a njihova su imena ispisana na spomenploči u svetištu u kojem je veliko raspelo i slika Majke Božje iz Marije Bistrice. Iza kapele je podignuto spomenobilježje pogibije s križem i spomenpločom.

Mise su svake godine 8. studenoga i prema rasporedu misa objavljenu u župnom listiću župe sv. Jurja iz Draganića.